Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okula uyumda görev ailenin

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişim Programı Öğretim Görevlisi Betül Özkul Cura, Çocuklarin Belirsizlik, Ayrılma Kaygısı Yaşayabileceğine Dikkat Çekerek, Çocuklara Okullarını Tanıtmanın Kaygıyı Azaltacağını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Okula uyumda görev ailenin
Binlerce öğrenci ve veli 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına hazırlanırken, okula ilk kez adım atacak öğrencilerin uyum sorunu yaşamaması için ailelere büyük görev düştüğü vurgulanıyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişim Programı Öğretim Görevlisi Betül Özkul Cura, çocukların belirsizlik, ayrılma kaygısı yaşayabileceğine dikkat çekerek, çocuklara okullarını tanıtmanın kaygıyı azaltacağını söyledi.
Erken çocukluk döneminde çocuğun okul hayatına adım atmasının gelişimsel anlamda birçok beceriyi beraberinde getireceğini aktaran Özkulcura, “Çocuğun aileden bağımsız bir ortamda sosyalleşebilmesi ve kendini rahatça ifade edebilmesi için uyum sürecinin olumlu bir şekilde geçmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir uyum sürecinde ebeveynlere büyük rol düşüyor. Anaokuluna yeni başlayan çocukta başlangıçta belirsizlik, ayrılma kaygısı sık gözlemlenen durumlar arasında. Bunun yanı sıra ailelerin çocuklarından ayrıldıkları için kendilerini suçlu hissetme, kaygı gibi duygular yaşaması çocuğun okul korkusunu artırıyor. Bu nedenle çocuk anaokuluna başlarken ebeveynin de duygusal anlamda hazır olması gerekli. Çocuğun okula başlama evresinde annenin üzüntü ve kaygısını hissetmesi uyum sürecini zorlaştırıyor” dedi.
"Çocuğa zaman verilmeli"
Anaokulunun çocuğa yeni bir dünyanın kapılarını araladığını, ebeveynin sergileyeceği sakin ve net tutumların çocuk için daha rahatlatıcı olacağını vurgulayan Cura, çocuklara okulları tanıtmanın ayrılık kaygısını azaltmaya yardım edeceğini söyledi. Cura, şunları söyledi:
“Çocuk okuldan eve döndüğünde günün değerlendirmesini yapmak, olumlu gelişmeleri takdir etmek okula uyum sürecini kolaylaştırır. Okulun ilk haftalarında yaşanan ağlama, ayrılma korkusu, okula gitmek istememe gibi davranışlar göstermesi normaldir. Henüz yeni olan bu duruma alışması için çocuğa zaman verilmelidir. Bu zamanı onlara tanırken, ebeveynlerin çocuklarına yakından destek olmaları doğrudur. Bu durum, çocuğa güvende olduğunu hissettirecektir. Fakat sürekli çocukla okulda bulunmak, her an yanında olmaya çalışmak çocuğun kendine olan güvenini azaltır. Onları okulda yalnız bırakmamaları, onların anne babaya bağımlı bireyler olarak yetişmesine sebep olacağından bu davranıştan uzak durulmalıdır.Ve unutulmamalıdır ki her çocuğun okula uyum süreci farklıdır. Çocuk asla başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır.”
Uyum sürecinde çocuğa anlayışlı ve sabırlı davranılmasını öneren Cura, zorlama, yoğun kaygı ve üzüntü gibi davranışların çocuğun duygusal gelişimine zarar verebileceğini, ileriki okul yıllarında da aynı sorunları yaşanmasına yol açabileceğini aktardı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.