Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrenci projeleri endüstrinin meselelerine çözüm üretiyor

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencileri, Öğretim Üyelerinin Danışmanlığında Hazırladıkları Projelerle Endüstrinin Meselelerine Çözüm Üretip Ödül Üstüne Ödül Alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2016 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2016 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğrenci projeleri endüstrinin meselelerine çözüm üretiyor
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, öğretim üyelerinin danışmanlığında hazırladıkları projelerle endüstrinin meselelerine çözüm üretip ödül üstüne ödül alıyor.
Geçtiğimiz haftalarda bir öğrenci proje grubunun sanayiye yönelik hazırladıkları projeyle TÜBİTAK’tan üçüncülük ödülü almalarının ardından şimdi de bir başka proje grubu, İTÜ’de gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Öğrenci Proje Yarışmasında birinciliğe layık görüldü.
Üniversite-sanayi işbirliğini içeren “Bir Otomotiv Yan Sanayi Tedarikçisinde Standart Zaman Hesaplama ve Montaj Hattı Dengeleme” başlıklı Bütünleşik Sistem Tasarımı Projesiyle birinci seçilen Ali Atahan, Mertcan Kapuağası ve Nur Koç’tan oluşan ekip, 5 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Bosch Rexroth AŞ’deki iki montaj hattı ele alınarak ürünlerin standart zamanlarını otomatik olarak hesaplayan ve montaj hattını dengeleyen bütünleşik bir yazılım geliştirildi.
Yazılımın ilk modülü, MTM-UAS analizi ile ürünlere ait standart zamanları hesaplayarak iş talimatları üretiyor. Yazılımın ikinci modülü ise sezgisel bir algoritma ile montaj hattında işgücünü dengeliyor.
Projenin birinci ve ikinci modüllerinin Bosch Rexroth AŞ’de pilot bir montaj hattında uygulamaya geçirilmesi sonucu yüzde 6.5 oranındaki verimlilik ve kapasite artışı görüldü. Bunun firma geneline yaygınlaştırılması ile firmanın rekabet gücünün artabileceği de ispatlandı.
Yöneylem Araştırması Derneği tarafından İzmir Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 36. Ulusal Kongresi (YAEM 2016) kapsamında, ülkemizdeki Endüstri Mühendisliği Bölümleri öğrencilerinin katılımıyla yapılan Öğrenci Proje Yarışmasından da bir ödül geldi.
Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gizem Gül, Begüm Erol, Gözde Öngelen’den oluşan proje ekibi, Prof. Dr. Cenk Özmutlu ve Prof. Dr. Seda Özmutlu’nun akademik danışmanlığında ERMETAL Otomotiv ve Eşya Sanayi Ticaret AŞ’de yaptıkları “Ambar Depolama Maksimizasyonu” adlı proje ile üçüncülük ödülü aldı.
Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Osman Ramazanoğlu, Dilara Sürbahan, Elif Ballı’dan oluşan bir başka proje ekibi de, geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK’tan ödül almıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.