Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale'de Nusret 2013 Tatbikatı başladı

Çanakkale'nin Saros Körfezi'nde icra edilecek olan Nusret 2013 Tatbikatı, Nusret Mayın Gemisi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. 1 Aralık 2013'e kadar devam edecek tatbikat, 26 Kasım'da ilk defa basına açık olacak.Tatbikat, Mayın...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çanakkale'de Nusret 2013 Tatbikatı başladı
Çanakkale'nin Saros Körfezi'nde icra edilecek olan Nusret 2013 Tatbikatı, Nusret Mayın Gemisi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. 1 Aralık 2013'e kadar devam edecek tatbikat, 26 Kasım'da ilk defa basına açık olacak.

Tatbikat, Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu komutasında NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu'nda yer alan Türkiye ve Almanya'ya ait unsurlar, Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir gemi, Türkiye'den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı yüzer/uçar birlikler ve çok sayıda ülkeden gözlemcinin katılımıyla icra edilecek. Toplantıda tatbikat hakkında genel bilgi veren Mayın Harbi Destek Merkezi Komutanı Deniz Yarbay Burçin Erkin, amacı katılan birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek olarak açıkladı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Tuğamiral Uğurlu ise Türkiye'nin denizlerinde, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 300 civarında mayın olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Uğurlu, "Aradan yaklaşık 100 yıl geçmiş olduğu için çok tehlikeli değil ama bazıları sığ sularda, bazılarıda demirlemeye müsait alanlarda olduğu için tehlike arz ediyorlar. Deniz Kuvvetleri olarak, bu tehlikeli yerleri ilanlarla, buralardan istifade eden denizcilerimize duyurduk. Yasak saha olmasa bile oraya girdiklerinde riskli olabileceği için tüm balıkçı ve gemicilerimiz bunu biliyorlar. Biz yine eğitimlerden istifadeyle bunların içinde daha çok tehlike arz edenleri de zaman zaman imha ediyoruz." dedi.

Mayın filosu hakkında da bilgi veren Uğurlu, komutanlığa bağlı beş mayın tarama ve 11 mayın avlama gemisi olduğunu belirterek, "Bu mayın avlama gemilerimizin altı tanesi, şu an dünyadaki son teknolojiye sahip olan gemiler. Bu nedenle diğer ülkeler açısından bir itibarı ve saygınlığı var. Çok yüksek teknolojili gemiler bunlar." şeklinde konuştu.

Tatbikata NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2)'ndan iki mayın avlama ve bir komuta kontrol gemisi, Yunanistan'dan bir mayın avlama gemisi, Türkiye'den 1. Arama Tarama Filotillası Komodoru emrinde iki arama tarama grup komutanı, bir firkateyn, dört mayın avlama gemisi, üç mayın tarama gemisi, bir komuta kontrol (mayın dökücü) gemisi, iki karakol botu, bir helikopter, bir mayın toplama botu, bir su altı savunma (SAS) görev timi, üç SG botu ve Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar iştirak edecek. Ayrıca SAS komandoları da destek verecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.