Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs Barış Harekatıyla İlgili Bilinmeyenler TÜBİTAK Proje Yarışmasında Finale Kaldı

Ortaöğretim Kurumları arasında 47’incisi yapılan TÜBİTAK Proje Yarışmasında tarih alanında Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinin Kıbrıs Barış Harekatı çalışması Ankara’da yapılacak finale girmeye hak kazandı. Kıbrıs...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ortaöğretim Kurumları arasında 47’incisi yapılan TÜBİTAK Proje Yarışmasında tarih alanında Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinin Kıbrıs Barış Harekatı çalışması Ankara’da yapılacak finale girmeye hak kazandı. Kıbrıs Barış Harekatı’na Katılan Gazilerin Anıları ve Halkın Savaş Hakkındaki Bilgi Düzeyi başlığını taşıyan anketten ilginç sonuçlar çıktı. Kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 18’i savaşın hangi yıl yapıldığını bilmezken, harekatta kaç şehit verildiği de halk tarafından bilinmiyor.
BARIŞ HAREKATINI SORDULAR
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ebrar Şahin, Eğirdir ilçesinde yaşadığını ve asker çocuğu olduğunu belirterek, "Evimizin yakınında Gaziler Derneği vardı. Oradaki gazilerle tanışma fırsatı buldum. Onları yakından tanıdım. Daha sonra bir tarih projesi yapmamız gerekiyordu ve Kıbrıs Barış Harekatının konu alan bir çalışma için harekete geçtik. Kıbrıs Barış harekatı konusunda herkes bir fikre sahip ama bilgi eksikliği var. Kıbrıs’a yavru vatan diyoruz ama neden bunun dendiği konusunda bilgi sahibi değiliz. Çalışmamızdaki amaç Kıbrıs gazileri hayattayken onların anılarını ve yaşadıkları sıkıntıları doğrudan onlardan öğrenebilmekti. Bu kapsamda Isparta ve Eğirdir’de gazi derneklerini ziyaret ettik. Burada 6 gazi ile tanıştık. Evlerini ziyaret edip savaş hakkında onlara sorular ilettik. Bir gazimizin savaş zamanında tutuğu günlük vardı. Bu günlüğü de okuyup projemize dahil ettik. Bir de diğer Kıbrıs’la ilgili projelerden farklı olarak halkın barış harekatı konusundaki bilgi düzeyini ölçmek için 14 sorudan oluşan 20-65 yaşa arasındaki 300 kişiye anket uyguladık" dedi.
498 ŞEHİT VERİLMİŞ
Projenin diğer hazırlayıcısı Reyhan Ceren Akdoğan da, "150 erkek, 150 kadın üzerinde anket uygulandı. Çıkan sonuçlar bize erkeklerin barış harekatı konusunda daha çok bilgiye sahip olduğunu gösterdi. Halk, Barış Harekatının genel olarak nedenlerinden, savaştan haberdar ama tarih konusunda bilgili değil. Örneğin savaşta kaç şehit verdiğimiz bilinmiyor. Biz bu harekatta 498 şehit vermişiz. Ankete katılanlar gazilerin varlığından haberdar ama herhangi bir anısını dinlememişler. Gaziler Günü tarihi bilinmiyor. Isparta’da Kore ve Kıbrıs Gazisi olmak üzere 500 gazi var" bilgisini verdi.
"KUMANYA YOKSA KEÇİ BOYNUZU YEMİŞLER"
Harekat sırasında gazilerin neler yaşadıklarını araştırdıklarını kaydeden Akdoğan, "Gazilerimizden er olanlar askerliklerini Türkiye’de yaparken Kıbrıs’a gideceklerini son dönemde öğrenmişler. İskenderun’da komando eğitimi alanlar ise dört ay önceden Kıbrıs’a gitmişler ve harekattan haberdarlarmış. Adaya ayak basar basmaz da, Türkiye’ye döneceklerini düşünmeden milli duygular içinde soydaşlarını kurtarmak için savaşmışlar. Savaş sonrasında da 1-6 ay süre içinde evlerine dönebilmişler. Er olanlar gazilik unvanını 13 yıl sonra alabilmiş. Yemek ihtiyaçlarını kumanya ile karşılamışlar. O da yoksa keçi boynuzu yemişler" diye konuştu
"PROJENİN GERÇEK SAHİPLERİ"
Süleyman Demirel Fen Lisesi Okul Müdürü Mehmet Çete de "Projenin bu çocuklara ait olup olmadığının jüri tarafından tespit edilmesi bizim için çok önemliydi. Öğretmen öncelikli çok proje var. Bizim kızlarımız bu projenin gerçekten sahibi. Yöntem konusunda belki yönlendirme olmuştur ama kendilerine ait bir emek söz konusu. Emeklerine sağlık. Ankara’da da birinci olmak istiyoruz" dedi.
İŞTE O ANKETİN SONUÇLARI
300 kişiyle yapılan ankete göre halkın büyük bölümü Kıbrıs Barış Harekatından haberdar. Kadınların yüzde 40’ı erkeklerin yüzde 18’i savaşın hangi yıl yapıldığını bilmiyor. Ankete katıların yüzde 60’ı savaşın Türk dış politikasını olumsuz etkilediğini düşünmüyor. Halkın büyük bölümü kaç şehit verildiğinden haberdar değil. Yüzde 30’luk kesimi gazilerin sağlık, ulaşım gibi sektörlerdeki ayrıcalıklarını bilmiyor. Kadınların yüzde 28’i, erkeklerin ise yüzde 54’ü gazilerin hak ettiği değeri gördüğü düşüncesinde. Kadınları yüzde 72’si, erkeklerin yüzde 42’si dernek faaliyetlerden haberdar, kadınların yüzde 62’si, erkeklerin yüzde 54’ü gaziler gününün tarihini bilmiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.