Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazanım kavrama testlerine rekor ilgi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, destekleme ve yetiştirme kurslarına katılımlarını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak hazırlanan ’kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavları’, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 60 milyon kez indirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2017 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2017 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, destekleme ve yetiştirme kurslarına katılımlarını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak hazırlanan ’kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavları’, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 60 milyon kez indirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce öğrencilerin hem akademik başarılarına destek olmak hem de destekleme ve yetiştirme kurslarına katılımlarını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak hazırlanan kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavları, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 60 milyon kez indirildi. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği kazanımlar, dersler ve ders saatleri çerçevesinde 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. sınıflar ve lise mezunları için hazırlanan kazanım kavrama testleri büyük ilgi topladı. Kazanım kavrama testleri 55 milyon, değerlendirme sınavları ise 5 milyon 890 bin kez indirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2015-2016 eğitim-öğretim yılından beri kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları hazırlayarak tüm sınıfların ders başarısına destek olmayı amaçlarken; 8. sınıf öğrencilerinin liselere yerleşme süreçlerine yönelik merkezi ortak sınavlarına, 12. sınıf ve mezun öğrencilerin ise üniversite hazırlık çalışmalarına destek oluyor.

Testler, ortaokul, lise ve mezun düzeylerinde hazırlanıyor

Kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları; ortaokul, lise ve mezun olmak üzere üç farklı düzeyde hazırlanıyor. Kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları, ortaokul düzeyinde her sınıftan Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 24 dersten oluşuyor. Lise düzeyinde ise her sınıftan Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 40 dersten hazırlanıyor. 12. sınıf ve mezun grup düzeyinde de Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) grupları biçiminde hazırlanıyor. Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) için dil ve anlatım, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 10 dersten hazırlanıyor. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için ise dil ve anlatım, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, mantık, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 13 dersten oluşuyor.

Sınav süreçlerini kolaylaştırıyor

Öğrencilerin sınav süreçlerindeki başarısını artırmak, sınav kaygılarını düşürmek, sınav pratiği oluşturmak ve genel başarı düzeylerini ölçmeyi amaçlayan testler, ders saati ağırlıklarına göre kazanımlara gerekli ağırlık verilerek oluşturuluyor. Bu amaçla 2015-2016 yılından beri öğrencilerin soru niteliklerini öğrenmesi ve hazırlık süreçlerini kolaylaştırması hedefleniyor.

Türkiye’nin çeşitli illerindeki okullardan görevlendirilen öğretmenler tarafından hazırlanan ve akademisyenler tarafından akademik incelemeye tabi tutulan kazanım kavrama testleri ve cevapları, gruplar halinde ve model yıllık planlara uygun biçimde periyodik olarak dönem içinde yayımlanıyor. Testlere ait model çözümlemeler cevap anahtarıyla birlikte veriliyor. Kazanım kavrama testleriyle yıl boyunca işlenen ünitelerdeki kazanımların her sınıf düzeyindeki öğrenci tarafından edinme düzeylerinin yoklanması, 8. sınıf öğrencilerinin 1. ve 2. dönem merkezi ortak sınavlarına hazırlık oluşturması, 12. sınıf ve mezun öğrencilerin ise üniversite sınavlarına hazırlanmalarına destek olması amaçlanıyor.

E-soru bankası

2016-2017 eğitim-öğretim yılı çalışmaları kapsamında 87 farklı dersten üretilen toplam 45 bin sorudan 32 bin 328’si kazanım kavrama testleri için, 5 bin 700 soru ise değerlendirme sınavları için kullanıldı. Kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları, ölçme niteliklerine uygun soru üretme amacıyla hazırlanıyor. Bu kapsamda sorular, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğretmenlerce oluşturulurken, ölçme-değerlendirme uzmanı ve branş akademisyenlerinin onayı alındıktan sonra soru havuzuna, e-soru bankasına yükleniyor.

Erişim ücretsiz

Kazanım kavrama testleri farklı il, ilçe ve beldelerdeki ekonomik güçlük yaşayan ailelere destek olmakla birlikte eğitim ortamlarının iyileştirilerek eşit olanak sunulmasına katkı sağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığının olanaklarıyla hazırlanan test ve sınavlara veli, idareci, öğretmen ve öğrenciler olmak üzere herkes ulaşabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığının tüm sınıf düzeylerinde hazırladığı kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavlarına "http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar" adresinden PDF formatında ücretsiz olarak erişilebiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.