Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eroğlu: Rum tarafı ile pazartesi günü ortak metin üzerinde anlaşmaya çalışacağız

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, pazartesi günü Rum kesimi ile ortak devlet kurma yolunda, ortak metin üzerinde anlaşmak için görüşeceklerini söyledi. Bir dizi etkinlik kapsamında Gaziantep’e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ziyaretinin...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eroğlu: Rum tarafı ile pazartesi günü ortak metin üzerinde anlaşmaya çalışacağız
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, pazartesi günü Rum kesimi ile ortak devlet kurma yolunda, ortak metin üzerinde anlaşmak için görüşeceklerini söyledi.

Bir dizi etkinlik kapsamında Gaziantep’e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ziyaretinin ikinci gününde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’i ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades ile pazartesi günü bir araya geleceklerini ifade etti.

BM’in devrede olmadığı bir ortamda bir çay, kahve sohbeti yapacaklarını dile getiren Eroğlu, ortak bir devlet kurma yolunda ortak metin üzerinde çalışmaların ele alınacağını söyledi. Rum kesiminin müzakere masasına oturmadan bazı şeyleri kendilerine kabul ettirme düşüncesinde olduğunu aktaran Eroğlu, şunları kaydetti: “Rum tarafının müzakerelere başlamak için bir ortak açıklama önerisi olmuştu. Bana göre müzakerelere başlamak için ortak açıklamaya gerek yoktu. Çünkü neticede müzakere masasında BM parametreleri mevcut ve neyi gerçekleştirmek için yıllardan beri müzakereleri devam ettirdiğimiz belli. Sayın Anastasiadis böyle bir öneri ortaya atarken sonra anladık ki hazırlamış olduğu bu ortak açıklama metninde gördük ki kendi müzakere masasına oturmadan bazı şeyleri almak ve bize kabul ettirmek düşüncesinde. Buna rağmen biz BM Genel Sekreterliği adına yapılan ilk ortak açıklama metnini kabul ettik. Rum tarafı kabul etmedi ve kabul etmediği için de kağıtlar gidip gelmeye başladı. Rumların önerisi, Türklerin önerisi de, bir yere varamadık.”

Bir strateji belirlemek için bir araya geleceklerine değinen Eroğlu, “Esas konu bir stratejiyi belirlemek, iki bu ortak açıklama metni üzerindeki pürüzleri kaldırabilirsek onu kaldırmaya çalışmak. Biz müzakere masasında neyi tartıştığımız yıllardan belli diyerekten Rumları iki bölgede, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir ortak devlet kurma yolunda stratejimizi ortaya koymaya çalışacağız. Çünkü biliyorsunuz yeni bir devlet kurulacak, Annan Planı'nda da böyleydi. Dolayısıyla yeni bir devleti kim kuracak, iki kurucu devlet kuracak. Kurucu devletlerden biri Türk tarafı, bizler, diğer kurucu taraf da Rum tarafı. Bu iki kurucu devlet yeni bir devletin kurulması için egemenliklerinin, icraatlarının bir kısmını merkezi hükümete bırakacaklar ki yeni bir devlet kurulabilsin. Yani aşağıdan başlayarak yeni bir devlet oluşumu sağlama.” dedi.

Rumların yeni kurulacak devletin ismi Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olsun şeklindeki düşünceyi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Eroğlu, Rumların görüşünü şu şekilde dile getirdi: “Rumların görüşü, Kıbrıs Cumhuriyeti vardır, Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yoluyla yeni bir devlet ismi alsın. Yani Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olsun şeklinde düşünceleri var. Tabi bunu kabul etmek mümkün değil. İşte bunları tartışacağız. Onların görüşleri başka, bizim görüşlerimiz başka. Bir ortak metin üzerinde anlaşmaya çalışacağız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.