Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhlas Koleji’nden Büyük Başarı

İhlas Koleji büyük bir başarıya imza atarak, TÜBİTAK’ın Ankara’da düzenlediği 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandı.TÜBİTAK tarafından Ankara ATO Congresium’da 47’ncisi...

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İhlas Koleji büyük bir başarıya imza atarak, TÜBİTAK’ın Ankara’da düzenlediği 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandı.
TÜBİTAK tarafından Ankara ATO Congresium’da 47’ncisi gerçekleştirilen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’na Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda öğrenci katıldı. İhlas Koleji öğrencileri de bu yarışmaya 2 farklı projeyle katılmıştı. İhlas Koleji Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ercüment Yavuz Korkmaz, ‘Osmanlı Geleneği Işığında Yeni Bir Maarif Sistemi’ projesi ile yarışmada ikincilik ödülü kazandı.
“13 BİN 33 TANE PROJEDE, 20 BİN 982 ÖĞRENCİMİZ PROJELERE İMZA ATTI”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin yarışmanın açılış konuşmasını yaptı. 2005 yılından itibaren yarışmaya katılan öğrencilerin sayısının çok arttığını vurgulayan Ergin, bu artıştan dolayı bölgesel olarak elemeler yaptıklarını ve sonunda da Ankara’da finali yaptıklarını dile getirdi. Bu yılki yoğun katılımdan dolayı mutluluk verici bir tablo ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Ergin, “13 bin 33 tane projede, 20 bin 982 öğrencimiz projelere imza atmışlar. Bu gerçekten çok güzel bir rakam. Ne yazık ki 13 bin 33 bin projenin arasından 221 proje finalist olarak buraya gelebildi. Mühim olan bu basamaklarda en tepeye kadar ulaşmak değil. Mühim olan içinizdeki ruhla bilginizi arttıracak şekilde ortaya bir eser koyabilmekle alakalı. Dolayısıyla benim gözümde bugün bir tane değil 20 binin üzerinde arkadaşımızın emekleri ve başarısı söz konusu” diye konuştu.
“KIZ ÖĞRENCİLERİMİZİN SAYISI ERKEK ÖĞRENCİLERİMİZİN SAYISINI GEÇTİ”
Bir konuda daha memnuniyet verici bir tablo ile karşı karşıya olduklarının altını çizen Ergin, “Bu sene ilk defa katılımcılar arasındaki kız öğrencilerimizin sayısı erkek öğrencilerimizin sayısını geçti. 11 bin 197 bayan öğrencimize karşılık 9 bin 785 erkek öğrencimiz projeleriyle katılımda bulundu. Her yıl düzenli bir artış gösteren bu kız öğrenci sayımızda geçen sene başa baş bir durum vardı ama bu sene ben bayanları tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Deneme yazılarıyla ünlü Montaigne’nin sözü ile konuşmasına devam eden Ergin şunları söyledi:
“Montaigne diyor ki; ‘özgürlüğü ve hayatı hak edenler onu her gün yeniden fethetmek zorundadır.’ Özgürlük sadece bir noktadan kazanılmış, liderlik sadece bir noktadan kazanılmış bir unsurluk değildir. Her yaptığımız işte yeni bir şeylerle bu liderliğe, özgürlüğe sahip olmanın çabasını vermek zorundayız. O yüzden burada yaptığınız bir proje sizin için sadece bir başlangıç noktasıdır. Benim gözümdü 20 bin tane Türkiye’nin özgürlüğünü, geleceğini koruma altına alan gencimiz var. Sizlerden beklentimiz bir günde bitmiyor, ‘ödülü verdik ve gidebilirsiniz’ noktasında değiliz. Gelecekte çok daha başarılı fikirler üretmenizi, buradan belki tohumunu attığınız birkaç ürünü ticari hayata kadar götürmeyi ve gelecek nesillere devredecek şekilde yadigar hale getirmenizi sizlerden bekliyoruz.”
“DEVLETİN İSTİKBALİ, MİLLETİN KÜLTÜR SEVİYESİ ÖĞRETİME DAYALI”
Projesi ile ikincilik ödülü kazanan Ercüment Yavuz Korkmaz, ödüllü projesi hakkında bilgiler verdi. Eğitimin toplum hayatında en önemli mevzulardan bir tanesi olduğunu belirten Korkmaz, devletin istikbalinin, milletin kültür seviyesinin doğrudan öğretime dayalı, eski tabiri ile maarife bağlı olduğunu söyledi. Bu maarif hakkında iki senelik çalışma yaptıklarını, arşiv taraması yaptıklarını ve akademisyenlerle görüştüklerini ifade eden Korkmaz şunları kaydetti:
“Bunun sonucunda projemizin raporunu hazırlamaya başladık ve uzun süren bir araştırma sonucunda projemizi hazırlamış olduk. Biz ilk olarak tarihte Türkler tarafından yani Osmanlılarda ve Selçuklularda uygulanan maarifi yani öğretim sistemini inceledik. Arkasından günümüzde AB ülkelerinde, Birleşik Krallıkta, Finlandiya’da, Almanya ve Fransa’da uygulanan öğretim sistemlerini inceledik. Bunun neticesinde benzerlikleri ve farklılıkları ile incelediklerimiz bu sistemleri sentezleyerek hem tarihten izler taşıyan hem de çağımızla benzerlikler barındıran bir sistemin taşıması gereken özellikleri tespit etmeye çalıştık. İkincilik ödülü aldığımız için mutluyuz.”
Korkmaz projesini geliştirmeyi düşündüklerini aktardı. Bu projenin devlet için çok mühim bir proje olduğunu dile getiren Korkmaz, “Maalesef ülkemizde bu konu hakkında çok çalışma yapılmamış. Bilinmeyen bir mevzu. Biz projemizi geliştirmeyi ve bunun üzerinde çalışmalar yapmayı ümit ediyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.