Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hanefi Bostan: “Yardımcı Hizmetler Personeli Memur Kadrosuna Geçirilmeli

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Yardımcı Hizmetler Personeli memur kadrosuna geçirilmeli” dedi.Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün üniversite, Kredi-Yurtlar, MEB,...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Yardımcı Hizmetler Personeli memur kadrosuna geçirilmeli” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün üniversite, Kredi-Yurtlar, MEB, üniversite hastaneleri ve sağlık bakanlığı ile birçok devlet kurumunda hizmetli, teknisyen yardımcısı, bekçi, temizlikçi, kaloriferci, hasta bakıcı, hayvan bakıcısı, hademe, odacı, bakıcı anne ve mübaşir olarak çalıştırılan yaklaşık 170 bin Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personeli bulunduğunu" hatırlattı.
Bostan, yazılı açıklamasında, bu konuda şunları söyledi: "657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin 8. bendine göre; ’Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar’ denilmektedir.”
“YARDIMCI HİZMET SINIFI PERSONELİ, DEVLET MEMURLARI KANUNUNA GÖRE MEMUR SAYILMAKTADIR”
Yardımcı Hizmet Sınıfı personelinin, Devlet Memurları Kanununa göre memur sayıldığını anlatan Bostan, şöyle konuştu: “Devlet memuru sayılmalarına karşılık, diğer memurların aldığı maaş kadar maaş alamamakta ve ek göstergeleri bulunmamaktadır. Bu durum Yardımcı Hizmet Sınıfı personelinin ciddi anlamda mağdur olmasına neden olmaktadır. Nitekim devlet memurları için belirlenen 10 hizmet sınıfından yalnız Yardımcı Hizmet Sınıfı personelinin ek göstergesi bulunmamakta, dolayısıyla bunların çalışırken aldıkları maaş, emekli olduklarında da emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinin diğer memurlardan düşük olması sonucunu doğurmaktadır. Bu sınıfta görev yapan memurların önemli bir kısmının fakülte, yüksek okul mezunu olmaları huzursuzluğu bir kat daha artırmaktadır.”
Bostan, söz konusu mağduriyeti gidermek ve kamuda huzursuzluğu önlemek üzere geçmiş yıllarda Yardımcı Hizmet Sınıfı personelinden bazı hizmetli ve kalorifercilerin valilik oluruyla Genel İdari Hizmetleri sınıfına geçirilip memur statüsüne alındığını hatırlattı. Sorunu kökünden çözmek üzere konfederasyonun Türkiye Kamu-Sen 2005 Yılı Toplu Görüşmelerinde sorunu masaya taşıyarak toplu görüşme mutabakat metninde bir karara varılmasını sağladığını anlatan Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mutabakat metninde yer alan karara göre; ’Yardımcı Hizmet Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmaları sağlanacaktır’. Ancak gelen hükümetler ’üniversite genel sekreter yardımcılarına 3600 ek gösterge verilmesi ve 4/C’li personelin kadroya geçirilmesi’ kararları gibi bu kararı da bugüne kadar uygulamamıştır. Sorunun çözülmesi için 2013 yılında Yardımcı Hizmet Sınıfının Kaldırılması ve 2014 yılında da YHS’lerin Memur Kadrosuna Atanması için TBMM başkanlığına iki kanun teklifi verilmekle beraber bugüne kadar ilgili kanun teklifleri görüşülüp karara bağlanmamıştır”.
Hanefi Bostan, “Memur hizmet sınıfları arasında ek gösterge konusunda yaşanan bu eşitsizliğin giderilmesi açısından, yardımcı hizmetler sınıfına dahil kadrolarda görev yapan personele ek gösterge verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ya da bu hizmet sınıfının kaldırılarak memur kadrolarına geçirilmesi gerektiğini" söyledi.
Hanefi Bostan, yazılı açıklamasını şöyle tamamladı: "Kurumlar, görevde yükselme sınavı yapmadığı, yaban kurumların da sınırlı kadrolar ilan etmesi ve sınavları uzun yıl aralıklarıyla yapmaları nedeniyle yardımcı hizmetler sınıfı personeli mağdur olmaktadır. Bu sınıfta bulunan personele memurların yaptığı iş yaptırılmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin yapması gereken işler de taşeron elemanları vasıtasıyla yaptırıldığı bilinen bir husustur. Taşeron çalışanlarının kadroya geçirilme çalışmalarının yapıldığı bir dönemde Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin memur kadrosuna, 4/C ve 4/B’li personelin 4/A memur kadrosuna geçirilmesi zaruret haline gelmiştir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.