Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taha Akyol: Dershane kapatma, AİHM'den döner

Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, iktidarın 2007 yılında ‘Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nu çıkararak özel okullarda, etüt merkezlerinde ve dershanelerde düzenlemeye gittiğini hatırlattı. Akyol, 'dershaneler rant haline dönüştü',...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, iktidarın 2007 yılında ‘Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nu çıkararak özel okullarda, etüt merkezlerinde ve dershanelerde düzenlemeye gittiğini hatırlattı. Akyol, 'dershaneler rant haline dönüştü', 'Başbakan 2008 yılında dershaneleri kapatmayı telaffuz etti' diyen gazetecilere, “Bir yılda ne değişti de dershaneler rant haline dönüştü?” diye sordu. Akyol, dershaneleri kapatma amaçlı bir düzenlemenin en nihayetinde AİHM’den döneceğini vurguladı.

Gazeteci Taha Akyol, bugünkü köşesinde dershanelerin kapatılmasına yönelik bir yazı kaleme aldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, Zaman gazetesinde çıkan haberi kastederek, ‘Haberdeki üslup bizi çok üzdü, kırdı’ sözlerini eleştiren Akyol, “Sayın Avcı’nın sözlerini okuyunca inşallah dedim, devlet gücüne sahip iktidar kurumu da değişik kesimleri çok üzen, kıran davranışlarının yanlışlığını görür.” ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarının 8 Şubat 2007 yılında ‘Özel Eğitim Kurumları’ kanunu çıkardığını belirten Akyol, dershanelerin kapatılmasını destekleyen yazarlara şöyle seslendi: “Halen yürürlükte olan kanun özel okulları, kursları, etüt merkezlerini ve dershaneleri yeniden düzenlemişti. Kimsenin yakınmadığı bir kanundu. Bugünkü kapatma taslağını destekleyen yazarlar, ‘Parti-cemaat çatışmasıyla ilgisi yok. Bu bir dönüşüm, bir reform’ demek için Başbakan Erdoğan’ın dershaneleri kapatması 2008 yılında ifade ettiğini hatırlatıyorlar. Milyarlar dönen dershane sektöründe para tatlı geliyormuş. Aileler ise şikâyetçiymiş. Onun için dershaneler dönüştürülecekmiş. Fakat 2007 yılında kanunla düzenlenip, meşru saymayı, 2008 yılında kapatmaktan bahsetmeyi nasıl izah edebilirsiniz? Sektördeki milyarlar ve halkın şikâyetleri bir yılda mı oluyormuş.”

'RANT' İDDİASINA İNŞAAT SEKTÖRÜYLE CEVAP

Hükümetin inşaat sektörünü teşvik ettiğini hatırlatan Akyol, ‘rant’ tartışmaları hakkında da şunları söyledi: “Hükümetin inşaat sektörünü nasıl teşvik ettiğini biliyoruz. Doğru da yapıyor. Milli gelir ve istihdam artar. Fakat mal ve hizmet üretmeden sırf değer artışıyla kazanç sağlamak demek olan ‘rant’ın en fazla olduğu inşaat sektörünü teşvik ederken bir hizmet akdi niteliğinde olan dershane sektörü nasıl ‘rant’ diye suçlanabilir? Piyasa ekonomisine inanmış biri olarak bu rant söylemini anlayabilmiş değilim.

Ayrıca dershanelerin yarattığı istihdam sadece öğretmenler için değildir, öğretmen olmayan birçok kimse de sektördü çalışıyor. Kapatmak fiilen de imkânsızdır. Rekabet iyi ise, eğitimde de rekabet muhakkak olacaksa formel eğitim dışında dershane gibi destek kurumlarının bulunmaması düşünülebilir mi? Dünyanın hangi ülkesinde böyle?”

Kapatma çabasının gerekçesinin, örneklerinin sıkça görüldüğü gibi iktidarın siyasi güç uygulaması olduğunu vurgulayan Akyol, Anayasa’nın teşebbüs hürriyeti ile ilgili maddeleri hatırlattı. AİHM’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin, en temel ilkelerden biri olarak kabul ettiği evrensel hukuk prensiplerinden bahseden Akyol, “Bir özgürlüğe getirilen sınırlama demokratik bir toplum için gerekli olmalıdır. Dershaneleri düzenleyebilirsiniz, yeni kıstaslar koyabilirsiniz fakat kapatmak demokrasinin gereği olamaz. Kapatma amaçlı bir düzenleme en nihayet AİHM’den döner.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.