Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme Engelliler İçin AVM Rehberi

Atılım Üniversitesi öğrencileri, görme engellilerin AVM’lerde rahatça dolaşabilmeleri için bir rehber cihaz geliştirdi.Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin, öğretim üyesi Yrd. Doç....

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 08:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Atılım Üniversitesi öğrencileri, görme engellilerin AVM’lerde rahatça dolaşabilmeleri için bir rehber cihaz geliştirdi.
Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Karakaya önderliğinde geliştirdiği rehber cihazla artık görme engelliler AVM’lerde gezinirken refakatçiye ihtiyaç duymadan markaları tanıyabilecek. Cihaz hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Karakaya, projenin üniversite bünyesindeki Lisans Araştırma Proje Merkezi’nde 2013-2014 yılları arasında hayata geçirildiğini ve lisans öğrencilerinin gönüllü olarak projeye katıldıklarını söyledi. Görme engellilerin alış veriş merkezlerine gittiklerinde etraflarında bulunan markaları görememe ihtiyaçlarından doğan eksikliğe çözüm üretmek amacıyla böyle bir proje geliştirmeye karar verdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Karakaya, “Bu amaçla cep telefonları için geliştirilmiş görüş inceleme metotlarını kullanarak, etraftan aldığımız görüntüleri inceleyerek ve etrafta bulunan markalardan yola çıkarak hangi tür mağazaların olduğunu kendilerine sesli olarak bildiren bu sistemi ürettik. Öncelikle uygulamanın cep telefonuna indirilmesi gerekiyor. İndirdikten sonra buluğunuz AVM’de videoyu çalıştırarak kayıt yaptığınız anda aynı zamanda yazılım bu kayıtlar üzerinde daha önceden belleğine almış olduğu markaların logolarını tespit ederek sesli uyarıda bulunuyor. Böylelikle telefonunuz hangi yöne doğru çevrilirse o yöndeki logonun sahibi olan markanın adını duyuyorsunuz” diye konuştu.
Cihazın şu an için prototip aşamasında olduğunu ancak desteklenirse hayata geçirilmesi hususunda hiçbir engelin olmadığını belirten Karakaya, “Hayata geçirilmesi konusunda bir sonraki aşama olan ticarileştirme için bir ortak bulmamız gerekiyor. Bu ortakla birlikte mühendislik için bazı yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu aşama için ortaklarımızı arıyoruz. Umarım projeyi prototipten uygulanabilir hale getirebiliriz. Bunun için ortak çalışabileceğimiz kurum ve kuruluşların yardımına ihtiyacımız var” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.