Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelişimin Beş Temel Halkasından Biri Cinsel Gelişim

Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Ve Atatürk Eğitim Fakültesi Kısa Dönemli Eğitim Ve Sertifika Programı'nda Cinsel Gelişim Ve Eğitim Konuları Masaya Yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gelişimin Beş Temel Halkasından Biri Cinsel Gelişim
Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Atatürk Eğitim Fakültesi Kısa Dönemli Eğitim ve Sertifika Programı’nda cinsel gelişim ve eğitim konuları masaya yatırıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programları çerçevesinde Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü tarafından “Cinsel Eğitim, Cinsiyet Eğitimi ve Tacizden Korunma” konulu kısa dönemli bir eğitim gerçekleştirildi. Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirilen kısa dönemli eğitim programını yapılacak olan eğitimi Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar verdi.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programları çerçevesinde Atatürk Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen ve bir gün süren eğitim programında Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar, “Cinsel Kimliğini Benimsetme, Cinsel Eğitimi, Geçiş Dönemi Eğitimi, Buluğ Çağı ve Sonrasında Cinsel Davranışların, Kontrolü ve Yönlendirilmesi, Tacizden Korunma Eğitimi, Bireylerin Tacizden Korunması, İzinsiz Fiziksel Teması Reddetme, Bireysel Alan Algısı Dokunulmazlık, Güven Çemberi Oluşturma, Bildirimde bulunma” konuları detaylı olarak katılımcılarla etkileşimli bir şekilde değerlendirdi. Kısa dönemli eğitim programında üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğretmenler, aileler ve cinsel gelişim ve cinsiyet eğitimi ile ilgili bilgi ve farkındalığını artırmak isteyen katılımcılar yer aldılar.
TANIMA VE KİMLİK OLUŞTURMADA ÖNEMLİ BİR EĞİTİM PROGRAMI
Kısa dönemli eğitim programı ile ilgili bir açıklamada bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) ve Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (YABEM) Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, eğitim programı kapsamında toplumun geleceğini şekillendirecek çocuklarımızın kendilerini keşfetme ve bireysel kimliklerini inşa etme süreçlerinde çok önemli evrelerden biri olan cinsellik konusunun bu alanda uzman bir isimle birlikte irdelendiğini vurguladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki bütün Fakültelerin ve birimlerin yürütücülüğünde önemli konularda uzman isimlerle kısa dönemli eğitim programları düzenlediklerinin altını çizen Doç. Dr. Koldaş, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Okul Öncesi Öğretmenliği tarafından yürütülen Öğretim Görevlisi Uzm. Dervişe Amca koordinasyonuyla gerçekleştirilen bu önemli kısa dönemli eğitim ve sertifika programının da bu kapsamda çok önemli bir eğitim programı olduğunu kaydetti. Bu ve benzeri kısa dönemli eğitim programlarının kendi alanında sistematik bir bakış ve bilimsel yöntemler ışığında katılımcılara önemli katkılar sağladığını belirten Doç. Dr. Koldaş, bunun konuyla ilgili toplumsal bilinçliliğin sağlanması açısından çok önemli olduğuna işaret etti.
"CİNSEL SAĞLIK VE İSTİSMAR KONUSUNDA ÇOCUKLAR VE AİLELER DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ"
Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Engin Baysen devletler üç önemli sorumluluğu halkı için yerine getirmek durumunda olduğunu ve bunların adalet, sağlık ve eğitim olduğunu vurguladı. Eğitim programı çerçevesinde cinsellik bağlamında sağlık ve eğitim başlıklarını konuştuklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Engin Baysen, “Basında cinsel sağlık ve istismar olaylarıyla ilgili gün geçtikçe artan sayıda olaylar karşısında alınması gereken önemli adımlar ve kararlar vardır. Alınması gereken adımlardan en önemlisi gerekli eğitim süreçlerine girilmesi ve çocuklarımızın konuya ilişkin bilgilendirilmeleridir. Bu bağlamda YDÜ ailesi olarak biz üzerimize düşen görevi yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ben başta bize tüm imkânlarını seferber eden YDÜ Rektörlük makamına, bu semineri verecek olan Sayın Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar’a, organizasyonda yer alan ve özveriyle çalışan Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’ne ve Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğretim elemanlarına ve son olarak da siz Okulöncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğrencilerimize teşekkür ederim” dedi.
"CİNSEL GELİŞİM DESTEKLENMELİ"
Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Engin Baysen’in konuşmasının ardından konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Başkan vekili Ezgi Ulu, seminere yoğun ilgi gösteren katılımcılara teşekkür ederek, bu kadar kalabalık bir katılımın kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. "Özellikle toplumumuzda hala ‘cinsel’ adıyla başlayan kavramlara karşı oluşan ve gösterilen tepkilere rağmen bugün burada cinsel eğitim konusunda kendini bilinçli yetiştirmeye yönelen böyle kalabalık bir öğretmen aday topluluğuyla karşılaşmak beni çok mutlu etti. Daha önce yapmış olduğum bir araştırma esnasında teorik tüm donanıma sahip olan okul öncesi öğretmen adaylarımızın son sınıfta iş pratik olarak sahada olmaya dönünce özellikle cinsel eğitim konusunda toplumsal önyargı ve yapılanmalardan etkilendiklerini gördüm. Ancak unutulmamalıdır ki, gelişimin beş temel halkasından biri cinsel gelişimdir. Bu halkada doğru eğitim verilmezse diğer halkalar olan psiko-motor, bilişsel, sosyal ve duygusal alanlar etkinliklerini kaybederler. Eğitimcilerin unuttukları temel nokta tüm gelişim alanları gibi cinsel gelişim alanı da çocuk için sadece keşif duygusuyla ortaya çıkan bir öğrenme sürecidir ve yetişkinin kafasında olan yetişkin cinselliğinden uzaktır. Cinsel gelişim diğer alanlar gibi desteklenmezse diğer alanlar gibi sadece birey için değil toplumsal yapı için de olumsuz durumlar yaratır. Bu nedenle eğitimcilerin diğer gelişim alanları ile paralel olarak çocuğun yaş dönemine uygun cinsel gelişimi destekleyici etkinlikler yapması gerekmektedir. Bu noktada da siz okul öncesi öğretmen adaylarına büyük sorumluluk düşmektedir. Derslerinizde aldığınız teorik yapı üstüne alacağınız bugünkü bilgileri mezun olduğunuzda tüm gelişim alanlarında yapacağınız uygulamalar gibi kafanızda başka düşüncelere yer vermeden kullanmanızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda katılımcılara kısa dönemli eğitim programına katılım sertifikaları verildi. Sertifika programını yürüten Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar’a teşekkür belgesi takdim edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre Yakın Doğu Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programları ve kısa dönemli sertifika programlarına kayıt için daha detaylı bilgiye www.neu.edu.tr web sayfasından, nei@neu.edu.tr e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü Facebook sayfasından, 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan ulaşılabilir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.