Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FSMVÜ’DE BETAM açıldı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) mali desteği ile kurduğu Biyomedikal Elektronik Cihaz Tasarım, Üretim, Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi (BETAM) Haliç Yerleşkesi’nde açıldı.“Elektronik...

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) mali desteği ile kurduğu Biyomedikal Elektronik Cihaz Tasarım, Üretim, Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi (BETAM) Haliç Yerleşkesi’nde açıldı.
“Elektronik Prototip Devre Üretimi”, “Biyomedikal Cihaz Kalibrasyonu” ve “Araştırma laboratuvarı” olmak üzere üç laboratuvardan oluşan merkez, biyomedikal elektronik cihaz tasarımı, üretimi ve kalibrasyonu konusunda çalışacak olan tüm öğretim elemanı, mühendis ve öğrencilere hizmet verecek.
Ayrıca BETAM, İstanbul’daki diğer eğitim kurumları, hastanelerin biyomedikal birimleri, biyomedikal alanda üretim yapan KOBİ’ler ve halen bu ürünlerin ticaretini yapan ve bazı ürünleri Türkiye’de üretmeyi düşünen firmalara da hizmet verecek. Bu şirket veya kurumların elemanları laboratuvardaki teçhizatı kullanabilecek, araştırma ve prototip üretme çalışmalarını laboratuvarda yapabilecekler.
“Biyomedikal sektöründe çalışan şirketlere hizmet vereceğiz”
Biyomedikal Elektronik Tasarım ve Araştırma Merkezi (BETAM) müdürü Prof. Dr. Avni Morgül, “İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulmuş olan Biyomedikal Elektronik Tasarım ve Araştırma Laboratuvarımız (BETAM) Nisan ayında üniversitemizin kararıyla merkeze dönüştürüldü. Bu laboratuvar Biyomedikal endüstrisinin ihtiyaç duyduğu elektronik devrelerin geliştirilmesi, bu konuda araştırmalar yapılması özelliklede kendi AR-GE laboratuvarı olmayan ya da yeterince gelişmemiş küçük şirketlere hizmet vermek amacıyla kuruldu. Bunun yanında tabi üniversite öğretim üyelerinin araştırmaları, öğrencilerin projelerini bu laboratuvarda geliştireceğiz” dedi.
“Öğrencilerimiz yaparak öğrenecek”
Türkiye biyomedikal sektörünün dünya ile karşılaştırdığımızda çok geride olduğunu söyleyen Prof. Dr. Morgül, “Şu anda biyomedikal ürünlerin yüzde 80’inden fazlası ithal ediliyor. Hâlbuki 2023 hedefleri arasında bunun yüzde 30’unu Türkiye’de imal etmek var. Dolayısıyla biyomedikal cihazlarının imalatı önemli bir konudur, hükümetimizde bunu destekliyor. Bu konuda çalışan şirketler var fakat tek bir konuda uzmanlaşıyorlar özellikle yeni kurulan şirketlerin kendi AR-GE imkânları yok. Bu şirketlere hizmet vermek gayesindeyiz. Laboratuvarımız bütün şirket ve üniversitelere açık, gelip burada çalışabilirler. Laboratuvarımız bu ay kuruldu sadece deneme üretimlerde birkaç devre yaptık. Mesela EKG cihazının elektronik kısmını yaptık, tamamen kendi imkânlarımızla ürettik şuanda da çalışıyor. Biz burada imalat yapmıyoruz imalat yapan şirketlere prototip üretimi ve araştırma yapıp elde ettiğimiz ürünleri imal etmek isteyen şirketlere vereceğiz. Bizim fakültemizin eğitim felsefesi ‘yaparak öğrenmek’ yani uygulamalı eğitim vermeye ağırlık veriyoruz. Bütün teknik derslerde hem laboratuvar hem de proje ödevi veriyoruz. Bu projeleri yaparken öğrencilerimiz bu Laboratuvardan yararlanacaklar” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.