Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ETCEP Uluslararası Kapanış Konferansı başladı

Türkiye Ve Ab Tarafından Ortaklaşa Finanse Edilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi'nin (etcep) Iki Gün Sürecek Uluslararası Kapanış Konferansı Başladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ETCEP Uluslararası Kapanış Konferansı başladı
Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (ETCEP) iki gün sürecek Uluslararası Kapanış Konferansı başladı.
Ankara’da bir otelde gerçekleşen konferansın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir toplumun ekonomisinden sosyal hayatına kadar tüm katmanlarını doğrudan etkileyen bir konu olduğunu ifade ederek, “Böylesine önem arz eden bir konu için de en iyi başlangıç yeri şüphesiz ki eğitimdir. Zira toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olarak yetişen nesiller uzun vadede eşitlikçi toplumu da inşa edecektir” dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanmasının tüm kurum ve kuruluşların kesintisiz çabaları ile mümkün olabileceğini kaydeden Kurt, “Bu bağlamda 2015-2016 öğretim yılı verilerine göre net okullaşma oranları dikkate alındığında ülkemizin genel olarak kız ve erkek öğrencilerin eğitime erişimi konusunda niceliksel olarak denkliği sağladığını söylemek mümkündür” diye konuştu.
Eğitim sektöründe eşitlikçi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım
“Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim alan her erkek ve kız çocuğun nitelikli eğitim olanaklarından eşit biçimde yararlanmasını sağlamaktır” diyen Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:
“İşte bu projeyle tüm eğitim sektöründe eşitlikçi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın yaygınlaştırılması ve okullarda kız ve erkek öğrenciler için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amaçlanarak yola çıkılmıştır. Proje süresince sadece kız öğrenciler değil, erkek öğrencilerimizin de kendilerine atfedilen toplumsal cinsiyet rollerinden ötürü maruz kalabilecekleri eşitsizlikler irdelenmiş ve hem kız hem erkek çocuklarımız için eğitimde eşit fırsat ve olanakların sunulması hedeflenmiştir.”
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun farklı boyutlarına temas eden birçok materyalin geliştirildiğine değinen Kurt, “Mevzuatımızı ve ders kitaplarımızı toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçiren tavsiye raporlar hazırlanmış, pilot illerimizde eğitimler verilerek öğretmenlerimizin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı arttırılmış ve okulda edinilen kazanımların ailede pekiştirilmesi gerektiği düşüncesiyle velilerimize bir takım bilgilendirme seminerleri düzenlenmiştir” bilgilerini paylaştı.
“Eğitim sistemimiz çocuklarımıza özgüven duygusu kazandıracak”
Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk ise, dünyanın hızla değiştiğini, bu değişim baskısının en fazla hissedildiği alanlardan birinin de eğitim sistemi olduğunu ifade ederek, “Bu değişimi yönlendirmek, onu toplumumuzun yararına olacak şekilde yönlendirmek gibi bir sorumluluğumuz vardır. Eğitim sistemimiz çocuklarımıza özgüven duygusu kazandıracak, müteşebbis ruhunu geliştirecek, pergelin bir ayağını değerlerimize sabit kılacak; diğer ayağıyla da Mevlana’nın dediği gibi tüm dünyayı dolaşacak şekilde düzenlemek adına çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. Böylece çocuklarımızın geleceği ve ülkemizin istikbaline katkı sunabileceğimizin bilincindeyiz. Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi, bu perspektifle hayata geçirilmiştir” şeklinde konuştu.
Alanında Türkiye’de ilk uygulama örneği olan bu projenin hayata geçirilmesinde öncü, böyle bir projenin paydaşı ve yararlanıcısı olmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Türk, şunları söyledi:
“Ülkemiz Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve Ailenin Korunması Kanunu ile diğer mevzuatında önemli düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda bugün okullarımızın mevcut durumuna baktığımızda, ekonomik ve sosyal yönden dezavantajlı olan ailelerin okul çağındaki çocuklarının burs, yatılılık, taşıma ve şartlı nakit transferi gibi imkanlarla desteklenmesi sonucu kız ve erkek çocuklarımızın okullaşma oranları eşitlenmiş, eğitime erişim konusunda sorun kalmamıştır.”
Kız çocukları erkeklere göre daha fazla okullaştı
Okullaşma oranlarıyla ilgili bilgi veren Türk, “2015-2016 öğretim yılı verilerine göre net okullaşma oranı; ilkokul seviyesinde yüzde 94,87 (her 100 erkek öğrenciye karşılık 101 kız), ortaokulda yüzde 94,39 (her 100 erkek öğrenciye karşılık 100 kız), ortaöğretimde ise yüzde 79,79’dur (her 100 erkek öğrenciye karşılık 101 kız). Tüm öğretim kademelerinde net okullaşma oranları baz alındığında kız çocukların erkeklere göre daha fazla okullaştığı görülmektedir” dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hem okul yöneticilerini hem de öğretmenleri yönlendiren, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartları hazırlandığını kaydeden Türk, şunları söyledi:
“Projenin yeni nesillere geleceğin inşasında eşitlikçi bir bakış açısı kazandırmada katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Ayrıca sapkın inançlarıyla dinimize, mukaddesatımıza zarar veren yapılanmalar yoluyla çocuklarımızın hukuk dışı faaliyetlere alet edilmesi ve yine devletimizin kurumlarına ihanet kastıyla sızmaları önlenecektir. Öyle ki, bu çalışmaların ülkemizin istiklâl ve istikbali açısından da önemli sonuçları olacaktır.”
British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoğlu da, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kadıoğlu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin AB’de de önemli bir sorun olduğunu kaydederek, bu problemlerin çözüme kavuşacağı en önemli alanın eğitim alanı olduğunu söyledi.
1-2 Eylül tarihleri arasında sürecek konferansa Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombatı ile projede görev alan kişiler katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.