Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Logosunu Değiştirdi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (esogü) Yenilenen Kurumsal Kimlik Çalişmalari Çerçevesinde Logosunu Değiştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2016 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Logosunu Değiştirdi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) yenilenen kurumsal kimlik çalışmaları çerçevesinde logosunu değiştirdi. Üniversitenin geçmişe bağlılığını ve ileriye dönük hedeflerini daha iyi yansıtacak şekilde tasarlanan yeni logoda çınar ağacı yaprağı kullanılırken, logo rengi ise turkuaz ve lacivert olarak belirlendi.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversite logosunda Türk tarihindeki önemi nedeniyle çınar ağacı yaprağı kullanıldığını belirtti. Rektör Gönen, çınar ağacı yaprağının hikayesini ise, “Efsaneye göre ağacın, Anadolu topraklarında kök salıp 600 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’nin başlangıcını müjdeler. Şeyh Edebali’nin zaviyesinde misafir kalan Osman Gazi, istirahate çekildiği odanın duvarında gördüğü Kur’an-ı Kerim’e olan saygısından uyuyamaz. Ancak vakit sabah ezanına yaklaşmışken uyuyakalır. Rüyasında kendisi Şeyh Edebali’nin yanında yatıyorken görür. Edebali’nin göğsünden bir hilal doğar. Hilal biraz yükseldikten sonra dolunay haline gelir ve kendisinin göğsüne girer. Daha sonra göğsünden bir çınar ağacı bitip büyümeye, yükselmeye başlar. Ağaç, dallarının gölgesiyle bütün dünyayı kaplar, dünyanın her tarafından insanlar onun gölgesine girerler; mutlu ve neşelidirler. Ulu çınarın yanında dört sıra dağ görülür; bunlar Kafkas, Atlas, Toros ve Balkanlardır. Ağacın köklerinden Dicle, Fırat, Nil ve Tuna çıkar. Vadilerde şehirler vardır. Şehirlerde, altın kubbelerinde birer hilal parlayan, minarelerinde müezzinler ezan okunan camiler vardır. Bir ara ulu çınarın yaprakları kılıç gibi uzamaya başlar. Derken bir rüzgâr çıkıp bu yaprakları İstanbul’a doğru çevirir. Bütün dünyayı kuşatan geniş bir ülke gibi halkalanan bir yüzüğün kıymetli taşını andırır İstanbul. Osman Gazi bu yüzüğü parmağına takıyorken uyanır. Osman Gazi’nin rüyasını dinleyen Şeyh Edebali ‘Ey oğul. Sana müjdeler olsun!’ der ve ulu çınar ağacını şöyle yorumlar: ‘Sen büyük bir devlet kuracaksın. Evlatların adaletle hükmedecekler’” diye anlattı.
ÇINAR AĞACI YAPRAĞI, OSMANGAZİ EFSANESİNE DAYANIYOR
Prof. Dr. Gönen, Osman Gazi adına ilk Cuma hutbesinin günümüzde ESOGÜ arazisinin de üzerinde bulunduğu Karacaşehir köyü topraklarında okutulduğunu ve üniversitenin ismi belirlenirken, Türk milleti adına bu tarihi dönüm noktasını göz önüne aldıklarını bildirdi. Buna göre üniversite logosunda kullanılan çınar ağacı yaprağı, üniversitenin adını almış olduğu, yukarıda yer alan Osman Gazi’nin efsaneye dayandırıldı. Prof. Dr. Gönen açıklamalarına şöyle devam etti:
“Logonun arka fonunda yer alan çınar yaprağı geçmişi, bu zemin üstünde yer alan stilize çınar yaprağı ise geleceği temsil ediyor. Böylece üniversitemizin “Maziden Geleceğe, Bilgiden Değere” sloganını logoya yansıtmış oluyoruz. Geçmişin temsili olan çınar yaprağının beş uzantısı ise, üniversitemizin kurulduğu günden bu yana taşıdığı Birlik ve Beraberlik, Etik Değerlere Bağlılık, Huzur ve Güven, İnsancıl Bakış ve Topluma Fayda değerlerini temsil ediyor. Geleceğin temsili olan modern çizim ise; Girişimcilik, Yenilikçilik, Uluslararasılaşma, Kalite ve Öncülük değerlerimizi ifade ediyor. Yeni logonun rengi içinse lacivertin yanında, “Türk Rengi” olarak bilinen turkuaz seçildi. Türk kültüründe gök rengi olarak da bilinen, yeşile çalan bu mavi renk, emniyeti ve sonsuzluğu temsil ediyor. Türk Devletlerinin egemenliği altındaki topraklarda çıkan değerli bir taş olan Firuze taşının rengi için batılılar ‘Türk’e ait/Türklerden’ anlamında turkuazı kullanmış, zamanla rengin ismi bu olmuştur. Günümüz Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde de turkuaz rengi, gerek mimaride, gerekse devleti temsil eden makamlarda, en çok kullanılan renk olmaktadır."
Prof. Dr. Gönen, açıklamasını, "Yeni logomuzun tüm ESOGÜ camiasında yeni ufuklar açacağına, üniversitemizin kurumsal kimliğine artı bir değer katacağına canı gönülden inanıyor, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" sözleriyle tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.