Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelleri aşmak

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, “2000 Sidney Paralimpik Oyunlarından 2016 Rio Paralimpik Oyunlarına kadar engelli sporcularımızın bu oyunlarda ve büyük organizasyonlarda...

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Engelleri aşmak

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, “2000 Sidney Paralimpik Oyunlarından 2016 Rio Paralimpik Oyunlarına kadar engelli sporcularımızın bu oyunlarda ve büyük organizasyonlarda elde ettikleri başarılar göğsümüzü kabartıyor” dedi.

SANKO Üniversitesi tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engelleri Aşmak” konulu konferans düzenlendi. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanıda olan Prof. Dr. Ergun, Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen konferansta,Türkiye’de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanının en popüler ve gündemdeki özelleşme alanının “Spor Fizyoterapistliği” olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ergun, spor fizyoterapistlerininengelli sporlarındaki etkinlikleri ve rollerinin büyük olduğuna vurgu yaparak, dünyada ve Türkiye’de “Engelli Sporlarının” başlangıcından günümüze kadarki gelişimleri hakkında bilgiler verdi.

“Engelliler sporunun tarihsel başlangıcı,ilk kez The Stoke Mandeville Hospital’da, Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler olmuştur” diyen Prof. Dr. Ergun, 1948’de düzenlenen ilk StokeMandeville Oyunlarına 16 kişinin tekerlekli sandalye basketbol, masa tenisi ve okçuluk dallarında katıldığını ifade etti.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun kuruluşunda değinen Prof. Dr. Ergun, “1991’de kurulan Özürlüler Spor Federasyonu görme,işitme,zihinsel ve bedensel engellilerde çalışmalarına 2000 yılına kadar devam etmiş, bu yıldan itibaren dört federasyon oluşturulmuştur.Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2000 yılından beri çalışmalarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin 2002 yılındakurulduğunu anımsatan Prof. Dr. Ergun, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin(IPC), Türkiye Temsilcisi olarak tanınan tek resmi kuruluş olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ergun, Paralimpik Oyunlarında ülkemizin kazandığı başarıları şu şekilde, “ 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarında Türkiye sadece bir sporcu ile yüzme branşında temsil edilmiştir. Türkiye 2004 Atina Paralimpik Oyunlarına 5 dalda, 8 sporcu ile katılmıştır. Pekin’de gerçekleştirilen 2008 Paralimpik Oyunlarına, Türkiye toplam 16 sporcu ile Atletizm, Atıcılık, Halter, Masa Tenisi, Okçuluk, Tekerlekli Sandalye Tenis ve Görme Engelliler Judo branşlarında katılmıştır. 2012 Londra Paralimpik Oyunlarına 67 sporcu (21 bayan,46 erkek) ile katılmıştır. Sochi 2014 Kış Paralimpik Oyunlarına 2 sporcu ile Alp Disiplini dalında katılan ülkemizi Mehmet Çekiç ve Esat Hilmi Bayındırlı temsil etmiştir. Türkiye bugüne kadar katıldığı oyunlar içerisinde en kalabalık kafile ile yer aldığı Rio 2016 Paralimpik Oyunlarında; 159 ülke arasında 81 sporcu ile en yüksek sayıda katılım gösteren 18’inci ülke olmuştur” şeklinde sıraladı.

Prof. Dr. Ergun,2017 yılına ait önemli başarıları ise, “Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu, AMPUTE Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu. Meksika’da yapılan Dünya Yüzme Şampiyonasında ise Beytullah Eroğlu 50 mt. Kelebek Altın Madalya,50 mt. sırtüstü Bronz Madalya kazanmıştır. Halter Yarışmasında Nazmiye Muslu 107 kilo ile 45 kg Kadınlarda Dünya İkincisi olarak, Gümüş Madalyanın sahibi oldu. Dünya Gençler Halter Şampiyonasında 3 Dünya Rekoru kırılarak, 3 altın, 2 bronz madalya kazanıldı” diye sıraladı.

Prof. Dr. Ergun’un soruları yanıtlamasının ardından, fotoğraf çekimiyle sona eren konferansa, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Metin Bayram, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Türkan Pasinlioğlu,Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Sani Konukoğlu Vakfı Genel Sekreteri Naci Boran, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Gözegir ile Şahinbey Belediyesi Ampute Futbol Takımı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncuları katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.