Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji Uzmanı Pamir: "Enerji Kaynaklarının Kontrolü Etkili Uluslararası İlişkilerden Geçiyor"

Enerji uzmanı Necdet Pamir, enerji kaynaklarının kontrolünün bilgiye erişimden ve etkili uluslararası ilişkilerden geçtiğini söyledi.Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde enerji...

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji uzmanı Necdet Pamir, enerji kaynaklarının kontrolünün bilgiye erişimden ve etkili uluslararası ilişkilerden geçtiğini söyledi.
Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde enerji konusundaki çalışmaları ile tanınmış ismi Necdet Pamir, Türkiye’nin enerji potansiyelini ve Doğu Akdeniz enerji kaynaklarını program katılımcıları ile birlikte değerlendirdi. Pamir, Türkiye’nin ve KKTC’nin enerji konusunda mevcut durumunu, projelerini ve politikalarını anlattı
Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde “Enerji Transfer Yolu ve/veya Terminal Olarak Türkiye ve Kıbrıs’ın Konumu’nun Önemi” başlıklı sunum gerçekleştiren Necdet Pamir, "Kıbrıs’ta bugüne kadar, diğer konularda olduğu gibi, tüm ada halkına ait olan hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde de inisiyatif çoğunlukla Rum tarafında olmuştur. Bunun temel nedenleri arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, Rusya da dahil etkili aktörlerin Rum tarafıyla olan farklı nedenlerle de olsa yakın ve destekleyici politikaları yer almaktadır. Türk tarafı ise gerek bilgiye erişim ve gerekse uluslararası ilişkiler boyutunda hayli yetersiz kalmaktadır. Türkiye’nin mevcut “değerli yalnızlık” politikası da buna “tuz ve biber” olmaktadır” dedi.
Avrupa Birliği’nin doğal gazda Rusya’ya aşırı bağımlılığını azaltmak istediğini vurgulayan Pamir, bu çerçevede Avrupa ülkelerinin ve AB karar alıcılarının kaynak çeşitlendirmek için Doğu Akdeniz’e büyük önem verdiğini ifade etti. Bu nedenle Avrupa Birliği’nin yeni bulunan bu kaynakların Orta Doğu’da barış sağlanmasında bir hızlandırıcı olması için tüm olanakları kullanması gerektiğinin altını çizen Pamir bu bağlamda öncelikle Kerry’nin başlattığı İsrail-Filistin barış projesinin de desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Güvenlik Akademisi kapsamında farklı güvenlik alanlarını çok boyutlu bir şekilde irdelediklerini ve enerji güvenliğinin de gerek Kıbrıs gerekse dünya güvenliğinin çok önemli bir odak alanı olduğunu ifade etti.
Enerji güvenliği konusunda politika üretme süreçlerinin doğru bilgi ve sistematik bir bakış açısıyla desteklenmesi gerektiğini vutrgulayan Doç. Dr. Umut Koldaş, bölgenin önemli uzmanlarından Necdet Pamir’in vermiş olduğu seminerin bu gerekliliği farklı yönleriyle bir kez daha ortaya koyması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Kıbrıs’ta bulunan enerji kaynaklarının ve ve Kıbrıs’ın üzerinde bulunduğu aktarım rotalarının Kıbrıs Türk toplumunun çıkarları ve öncelikleri doğrultusunda eşit kontrolü için toplumsal farkındalık ve kurumsal eşgüdümün şart olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Koldaş, bunun sağlanamaması halinde toplumun ve kurumların hayata geçirilecek enerji politikalarının amaç ve sonuçlarını bilinçli bir şekilde değerlendiremeyeceğini kaydetti.
Konuşmaların sonunda Necdet Pamir’e Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Nur Köprülü ve Öğr. Gör. Erhan Ayaz tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.