Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Doğal afetlerde farkındalık hayat kurtarır"

İstanbul Aydın Üniversitesi Doğal Afetlere Karşı Bireysel Farkındalık Oluşturmanın Öneminin Anlatıldığı "afetlere Karşı Bireysel Hazırlığın Önemi" Konulu Konferans Düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Doğal afetlerde farkındalık hayat kurtarır"
İstanbul Aydın Üniversitesi doğal afetlere karşı bireysel farkındalık oluşturmanın öneminin anlatıldığı "Afetlere Karşı Bireysel Hazırlığın Önemi" konulu konferans düzenledi.
Özellikle deprem kuşağında bulunan Türkiye’de doğal afetlere karşı bilinçlendirme çalışmalarının öneminin farkında olan İstanbul Aydın Üniversitesi doğal afetlere karşı bireysel farkındalık oluşturmanın öneminin vurgulandığı "Afetlere Karşı Bireysel Hazırlığın Önemi" konulu konferans düzenledi.
Afetin içindeki temel faktörün insan olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi ve Araştırma Merkezi Uzmanı Serhat Yılmaz, "Nelerin afete yol açtığını öğrenmemiz lazım. Çünkü deprem de yağmur gibi bir doğa olayıdır. Yağmur yağdığında nasıl şemsiye kullanıyorsak depremde de benzer hazırlıkları yaparak önlem almamız gerekiyor. Burada temel olan şey doğa olaylarının insanlara zarar vermesini engelleyecek yöntemler geliştirmek. Bu sel olaylarında da geçerlidir. Örneğin dere ayağını yapılaşmaya açarsanız selin kaçınılmaz olması doğal olur. Ya da deprem anında sağlam bir binada oturmuyorsanız, binanın yıkılması doğal bir şeydir" ifadelerini kullandı.
Nasıl önlem almalıyız?
"Deprem insanı öldürmez. İnsanı öldüren binalardır" diyerek sözlerine devam eden Serhat Yılmaz, "Sağlam yapılar inşa etmeli, buralarda oturmalı, alıp satarken ve kiralarken mutlaka deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol etmeliyiz. Binamızın sağlamlığından şüphe ediyorsak gerekli testleri yaptırmak için üniversiteler ve belediyelerden hizmet alabiliriz. Eğer bina sağlam değilse ya yeniden inşa etmeli ya da güçlendirme çalışması yapmalıyız. Binanın sağlamlığından emin olduktan sonra içerideki eşyaların sabitlenmesi lazım. Çünkü sarsıntı esnasında düşerek içeride yaşayan kişilere zarar verebilir. Üçüncü adımda ise deprem esnasında yapmamız gereken bir uygulama var. Bu da çök-kapan-tutun pozisyonu. Buradaki temel mantık, olası bir sarsıntıda yerle olan temasımızı arttırarak dengemizi daha fazla sağlamaya çalışmak ve hedef küçülterek düşebilecek cisimlerden kendimizi korumaktır. Hayati organlarımızı yani baş, boyun, ense ve yüzümüzü koruyarak bu uygulamaları gerçekleştirebiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
"Panik yok
Deprem anında panik yapmamanın hayati önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, "Öncelikli olarak güvendiğimiz bir yerde çök-kapan-tutun hareketini uygulamamız gerekli. Bunları uygularken belirli kriterler var ve buradaki eğitimimizde kapsamlı bir şekilde bunu anlatacağız. Bireylerin günlük yaşam içerisinde zaman geçirdikleri her alanda hızlıca risk analizi yapabilecekleri bir konuma getirmek, bu farkındalığı oluşturmak ve olası bir deprem anında nasıl davranacaklarını öğrenmelerini sağlamak bizim temel amacımız. Bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.