Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuzla Aranızdaki Bağı Karneyle Güçlendirin

Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, "çocuğa Taşıyamayacağı Yüklerin Verilmemesinin Tekrar Tekrar Hatırlanması Önem Teşkil Ediyor.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuğunuzla Aranızdaki Bağı Karneyle Güçlendirin
Acıbadem Adana Hastanesi Psikologu Meriç Mavi, "Karne iyi de olsa kötü de olsa, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın tekrardan kurulması için bir araç olarak görülmesi gerekiyor. Bir dönemi daha bitirdiği için takdir edilmesi gereken çocuğun, gelecek dönem için şimdiden kaygılandırılmaması, başarısız olduğu dersler için güveninin yükseltilip motive edilmesi önem taşıyor" dedi.
Psikolog Mavi, yaptığı açıklamada, ailenin, yakın çevrenin ve eğitim hayatının içinde olan kişilerin çocuğu karnesiyle özdeşleştirmesinin yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu, bu tutumun, çocuk üzerinde ileride yaygın anksiyete bozukluğu durumunu oluşturabileceğini gözardı etmemek gerektiğini vurguladı. Mavi, çocuğun karnesi ile beraber olduğu gibi kabul edilmesini; ancak dikkatli bir durum değerlendirmesinin de şart olduğunu söyledi.
Mavi, çocuklarının kapasitelerini getirdikleri karneler ya da girecekleri sınavlarla belirlemeye çalışan ebeveynlerle ilgili şunları söyledi:
“Yaşanılan dönemde çocukların ebeveynlerini sevindirmekle görevli olduğu ve karnelerinin umulduğu gibi gelmediğinde zekasının bile sorgulandığı bir düşünce yapısı var. Bu düşünceler yerine, çocukla bütün bir eğitim-öğretim yılı içerisinde uyumlu bir şekilde çalışılması gerekiyor. Çocuğa taşıyamayacağı yüklerin verilmemesinin tekrar tekrar hatırlanması önem teşkil ediyor.”
"ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN"
Çocuğun sadece eve getirdiği karneyle değerlendirilmesinin doğru bir tutum olmadığını belirten Psikolog Mavi, “Bu sebeple yaz tatilinde sosyalleşip motive olabileceği ortamlardan uzak tutulması, başarısızlığının zaman zaman yüzüne vurulması, başka kişilerle kıyaslanması ve bu kıyaslanmaya alışması, çocuğun özsaygısını yitirmesine neden olduğunun unutulmaması gerekiyor. Çocuk, özsaygısını tekrardan kazanamazsa hayatının ileriki dönemlerinde başarısızlıklara mahkum oluyor” dedi.
Bazı ebeveynlerin çocuğu ile vakit geçiremediği için içsel anlamda problem yaşadığını ve iletişim ağını tekrardan canlandırmak istediğini ifade eden Mavi, bunun için tatillerin iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Mavi, şunları kaydetti:
"Tatil dönemlerinde çocuğun yeni yerler tanıması, yakın çevresiyle olan diyaloğunu artırması, özgüveninin de bir o kadar ivme kazanmasına sağlıyor. Karne iyi de olsa kötü de olsa, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın tekrardan kurulması için bir araç olarak görülmesi gerekiyor. Bir dönemi daha bitirdiği için takdir edilmesi gereken çocuğun, gelecek dönem için şimdiden kaygılandırılmaması, başarısız olduğu dersler için güveninin yükseltilip motive edilmesi önem taşıyor. Çocukla ebeveynlerin stresten uzak bir dönem geçirmeleri, çocuğa benlik saygısının doğru aşılanması ve psikolojik bir yıkıma sebebiyet vermeden onunla doğru iletişim kurulmasına yardımcı olabiliyor. Çocuğun da içine dahil olduğu ortak bir tatil programında rotayı da ona göre belirlemek, özellikle kötü dönemlerde çocuğun kişiliğiyle ilgili sağlam temeller atmasına destek oluyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.