Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkent’te öğretmen ve öğrencilere bilimsel eğitim

Başkent’te STEM (Science-Bilim, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik, Mathematics-Matematik) eğitimleri kapsamında öğrendiklerini pratiğe döken öğretmen ve öğrenciler, birbirinden ilginç tasarımlar yaptı. Kimi sesin şiddetini ve notayı çocuğa anlatmakta kolaylık sağlayacak bir müzik aleti tasarlarken, kimi de çocukların bilgisayar başında oyun oynarken hareket halinde olmasını sağlamak için program geliştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2017 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2017 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Başkent’te STEM (Science-Bilim, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik, Mathematics-Matematik) eğitimleri kapsamında öğrendiklerini pratiğe döken öğretmen ve öğrenciler, birbirinden ilginç tasarımlar yaptı. Kimi sesin şiddetini ve notayı çocuğa anlatmakta kolaylık sağlayacak bir müzik aleti tasarlarken, kimi de çocukların bilgisayar başında oyun oynarken hareket halinde olmasını sağlamak için program geliştirdi.

Eğitim programı Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, Strawbees ve Pronova firmalarının iş birliği içerisinde yapıldı. Amerika’dan STEM Müfredat ve İçerik Geliştirme Uzmanı Lindsay Balfour ve İsveç’ten Strawbees firmasından STEM Ürün Geliştirme Uzmanı Kristofer Hagbard, fen bilgisi, fizik, kimya, biyoloji, bilişim ve matematik branşlarından yaklaşık 50 öğretmene eğitim verdi. Gerçekleştirilen 3 günlük eğitimin ardından öğrendiklerini pratiğe döken öğretmen ve öğrenciler, birbirinden farklı ürünler tasarladı.

Fen Bilimleri Öğretmeni Aylin Kahraman ile Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Akbul, Süper Mario bilgisayar oyununu ayakla oynamak için bir sistem geliştirdi. Öğretmen Aylin Kahraman, oyunların çocukları bilgisayar başına bağladığını ve geliştirdikleri bu sistem ile çocukların masa başından kalkıp hareket halinde olacaklarını söyledi. Lise öğrencisi Mert Akbul ise, eğitimde kendilerine oyunu hareketlendirme ile ilgili bilgi verildiğini ve akıllarına ilk gelen oyunun Süper Mario oyunu olduğunu ifade etti. Süper Mario oyununu hareketlendirme çalışmalarına başladıklarını ve iletken kablolar ile tuşları alüminyum folyolara bağladıklarını, ardından bunlara yön verdiklerini belirten Akbul, projeyi geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

Eğitim programı kapsamında bir müzik aleti tasarlayan Mamak Bilim Sanat Merkezi’nde Biyoloji Öğretmeni Sercan Çaba, “STEM eğitiminin bir ayağı olan bilgisayar destekli eğitim alıyoruz. Yeni şeyler deniyor ve öğreniyoruz. Bizde yeni görüyoruz böyle şeyleri. Biz bugün bir müzik aleti tasarladık. Küçük yaştaki çocuklar için nota eğitimi. Bir anakart üzerinden 4 tane nota belirledik. 4 notanın her birini bir harfe tanımladık. Bu sayede sesin şiddetini ve notayı çocuğa anlatmakta kolaylık sağlamış olacağız” dedi.

“Her okulumuza minik STEM atölyesi kuracağız”

Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, proje ile ilgili şunları söyledi:

“Şu anda burada yaptığımız iş STEM eğitimi faaliyeti. Burada ilçemize bağlı 27, Milli Eğitim Bakanlığından ise 5 öğretmen bulunuyor. Yurt dışından gelen öğretmenlerimizin yardımı ile STEM eğitimi veriliyor. Bu eğitim 4 gün sürdü, toplamda 320 saati geçti. Öğrencilerimiz, bizim onlara verdiğimiz teorik bilgilerden uygulamalı bilimlere geçecekler ve mühendislik alanlarında hayal edip tasarlayıp yeni ürünler ortaya çıkartacaklar. Çocuklarımız burada tasarlamayı, hayal etmeyi ve ürün çıkartmayı öğrenecekler. Toplamda 32 öğretmenimiz sertifika alacak. Sertifika alan öğretmenlerimiz ise formatör olarak Mamak’ta bulunan 5 bin 500 öğretmenimizi eğitimden geçirecekler ve her okulumuza minik STEM atölyesi kuracağız.”

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi İşletme Ortağı Uğur Gürel, atölye programlarında bilimsel veriler ile çocukların bilime olan ilgilerini arttırmayı amaçladıklarını belirterek, eğitim programı hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu 4 günlük bir eğitim programıydı. STEM’in ne olduğuna ve nasıl öğrencilere aktarılabileceğine dair bir program. Amaç mantığını anlatabilmek. STEM ülkemizde çok yeni bir kavram. Bu STEM programlarının devamı olması gerekiyor ki öğrencilerimiz tamamıyla STEM’in mantığını ve neye ulaşmayı amaçladığını öğrenmesini sağlayacağız. İlk 3 gün teorik bir anlatım vardı. Son gün 3 günlük eğitim boyunca öğrendiklerini pratiğe dökmek amaçlı robotik konular ile STEM oyuncaklarını birleştirerek tamamen kendine özgü bir müzik aleti yapmaları söylendi. Öğretmenlerimiz çok yetenekli çıktılar ve öğrencilerine taş çıkartacak ürünler geliştirdiler. Bütün gruplar şu anda bir müzik aletini robotik STEM mantığıyla çalıştırmanın temellerini oluşturan çalışmalar yapıyorlar.”

STEM eğitimlerini tamamlayan öğretmenler sertifikalarını aldılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.