Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 100 kontenjan

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, bu yıl gerçekleştirilecek YGS ve LYS tercih dönemine ilişkin “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 100 kontenjan verdik” dedi.Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2016 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2016 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, bu yıl gerçekleştirilecek YGS ve LYS tercih dönemine ilişkin “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 100 kontenjan verdik” dedi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, bu yıl gerçekleştirilecek YGS ve LYS tercihlerinde Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin kontenjanları hakkında bilgi verdi. Ahmet Yesevi Üniversitesi için “Türkiye ile Kazakistan’ın ortak devlet üniversitesidir” diyen Yıldız, üniversitede bulunan bölümlerle ilgili şunları kaydetti:
“Bu yıl üniversite sınavlarında biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 100 kontenjan verdik. Bu kontenjanlarımız İngiliz Dili ve Edebiyatı, Kazak Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmeliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İşletme, İlahiyat, Bilgisayar Mühendisliği.”
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde okumaya hak kazanan öğrencilerin kayıtlarını yaptırdıktan sonra öğrenim dönemi içerisinde yılda bir defa gidiş ve dönüş biletlerini karşıladıklarını söyleyen Yıldız, “Kayıtlarını yaptırdıktan sonra biz onların yılda bir defa gidiş dönüş biletlerini karşılıyoruz, böyle bir imkan hiçbir üniversitede yok. Bunun dışında bu öğrencilerimize aylık yaklaşık 80 dolar civarında bir burs veriyoruz ki bu Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesinin olduğu o mütevazi şehirde öğrencilere yetecek miktarda bir para, onun dışında öğrencilerimize kalacak yer yurt, temin ediyoruz. Buradan bizim görevlilerimiz eşliğinde öğrencileri Türkistan’a götürüyoruz. Öğrencilerimizi orada yetkililere teslim ediyoruz. Onlar hazır kalacak yerlerine öğrencilerimizi yerleştiriyorlar” şeklinde konuştu.
“Kazakça, Türkçe, İngilizce ve Rusça hazırlığımız var”
Üniversitenin 4 dil öğrenme imkanı sunduğunun altını çizen Yıldız, “Hazırlık fakültemiz var. Orada Kazakça, Türkçe, İngilizce ve Rusça hazırlığımız var ama tabi her öğrenci 4 dili öğreniyor anlamında değil mesela Türkiye’den giden öğrenci üniversitemizin eğitim dili Türkçe olduğu için 1 yıl boyunca Kazakça hazırlık görüyorlar. Türk Cumhuriyetlerinden ve Kazakistan’dan gelen öğrenciler ise 1 yıl boyunca Türkçe hazırlık görüyorlar. Bazı programlarımız var İngilizce ve Rusça bu programlarımıza devam edecek öğrencilerimiz ise İngilizce ve Rusça hazırlık okuyor” diye konuştu.
Üniversite’den mezuniyet sonrasında alınan diplomanın uluslar arası geçerliliğe sahip olduğunu söyleyen Yıldız, “Üniversitemiz özel kanunla kurulduğu için özel statüye sahip olduğu için denklik sorunu yok. Gelen öğrencilerimiz Türkiye’den mezun olan öğrencilerimiz ile aynı haklara sahip, mesela öğretmen olacaklarsa Milli Eğitim’in atamaları ile direk atamaları yapılıyor. Değişik branşlarda olanlarda Türkiye’deki eş değer mezun olanlarla aynı hakka sahip oluyor. Diplomalar uluslar arası olarak kullanılabiliyor. Üniversitemizin bir diğer özelliği ise bu yıl itibari ile 21 ülkeden 33 Türk akraba topluluğundan öğrencimiz var. Öğrencilerde diyelim ki Özbekistan’dan bir öğrenci üniversitemizden mezun oldu. Bu öğrencide gelip Ahmet Yesevi Üniversitesi diplomasıyla Türkiye’de rahatlıkla izinlerini aldıktan sonra çalışabilir” ifadelerini kullandı.
Üniversite’de 9 fakülte 1 yüksekokulu olduğunu belirten Yıldız, “Bunların hepsi Kazakistan’ın Güney Bölgesinde Türkistan şehrinde Üniversitemizde öğrencilerin kalacağı yurtlar, 500 bin kitaplı olan kütüphanemiz, yüzme havuzu, spor sahaları, stadyumu olan, öğrencilerimizin eğitimleri dışında da sosyal faaliyetlerini yürütebileceği her türlü alt yapı tesislerimiz mevcut” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.