Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

5. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi Sona Erdi

Gelecek Eğitimde Derneği’nin organizatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖZKUR-BİR ve İhlas Koleji’nin destekleriyle düzenlenen 5.Okul Öncesi Eğitim Zirvesi sona erdi.Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveyi, akademisyen ve eğitimcilerden...

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2016 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2016 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gelecek Eğitimde Derneği’nin organizatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖZKUR-BİR ve İhlas Koleji’nin destekleriyle düzenlenen 5.Okul Öncesi Eğitim Zirvesi sona erdi.
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveyi, akademisyen ve eğitimcilerden oluşan yaklaşık bin 500 kişilik bir dinleyici grubu takip etti. Tüm gün devam eden zirvenin konuşmacıları arasında Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Ziya Selçuk, sanatçı Gülben Ergen, yazar Aşkım Kapışmak gibi çok önemli isimler yer aldı.
İki bölümden oluşan zirvenin sabah oturumunda Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, Prof. Dr. Ziya Selçuk ve Gülben Ergen okul öncesi eğitimin önemi vurgulayan konuşmalarını yaptı.
Zirvenin ikinci oturumu ise şair-yazar Bestami Yazgan’ın konuşmasıyla başladı. Şiir tadında bir sunum yapan Yazgan, çocuk ve aile üzerine yazmış olduğu şiirlerinden örnekler verdi. Yazgan, çocukların ilk öğretmenlerinin anneleri olduğunu ifade ederek katılımcılarından eve gittiklerinde mutlaka annelerinin babalarının ellerini öpmelerini istedi. "Anne çocuktan, çocuk anneden ayrılmamalı" diyen Yazgan, çocuğun ilk dersini aileden aldığını söyledi.
Yazgan’dan sonra sahne alan divan edebiyatı aşığı Hayati İnanç, divan edebiyatının usta şairlerinin beyitleriyle süslediği konuşmasında aile ve çocuk arasındaki ilişkiye değindi. Ezberinde tutmuş olduğu binlerce beyitle bilinen İnanç, beyitlere olan düşkünlüğünün babasından duymuş olduğu birkaç beyitten geldiğini söyledi. Her çocuğun annenin eseri olduğunu dile getiren İnanç, "Babalar annelere engel olmasın. Baba olmayın adam olun çocuğunuz sizi izlesin" dedi.
İkinci bölümün konuşmacılarından olan Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı, ’Özel Yetenekli Çocuklar ve Değerler Eğitimi’ konulu sunumunu yaptı. Sayı, konuşmasında özel yetenekli çocukların tespiti ve onların eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Sayı’dan sonra sahneye gelen Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Hilmi Eren öğretmenlere hitabında çocuklara yaklaşım modelleri üstüne paylaşımlarda bulundu. Kendi edindiği deneyimleri anlatan Eren, öğretmenlere öncelikli olarak iyi birer gözlemci olmaları gerektiğini söyledi.
UYAN: "ÇOCUKLARINIZIN İNTERNET KULLANIMINI TAKİP EDİN. SANAL KİMLİKLERİYLE TANIŞIN"
E-beveyn olmak isimli sunumunu yapan eğitimci yazar Salih Uyan, z kuşağı çocukları hakkında bilgiler verdi. Teknolojinin gelişimiyle kuşaklar arasındaki keskin çizgiyi anlatan Uyan, internetin hayata girmesiyle aile içindeki değişime vurgu yaptı. "Günümüzde çocuklar internete sınırsızca ulaşmaya çalışıyor, anneler babalar da sınır koymaya çalışıyor" diyen Uyan, bunun ev içinde savaşa sebep olduğunu söyledi.
"İnternette iyi ve kötü yan yana. Yani balla zehir aynı rafta. Çocuğumuz odasında masumca çizgi film izlerken ya da ders çalışırken o sayfalarda yer alan illegal ve sakıncalı reklamlar internetin ne kadar tehlikeli olduğunun göstergesi" ifadelerini kullanan Uyan, ailelerin mutlaka çocuklarının internetteki hareketlerini takip etmelerini ve onların sosyal medya aracılığı ile kullandıkları sanal kimlikleriyle tanışmaları gerektiğini söyledi.
KAPIŞMAK: "BİLGECE SEVİN"
Zirvenin en dikkat çeken konuşmacılarından biri olan Aşkım Kapışmak, katılımcıların yaşamış oldukları değişimleri ve hayatlarındaki bakış açılarını sorgulatan bir konuşma yaptı.
Gençlerin hayat içinde sürekli olarak sonuca odaklandıklarını söyleyen Kapışmak, sonuca ulaşırken sürecin nasıl işlediğini kimsenin merak etmediğini söyledi. Beynin sağ ve sol yapısını da değerlendiren Kapışmak, "Sınıflarınızda beyninin sağ tarafını yoğun kullanan çocuklar biraz haşarı biraz yaramaz olurlar, onlara sevgiyle yaklaşın, sol tarafını daha yoğun olarak kullananlar ise biraz ürkek ve çekingen olurlar. Onları da kazanmak için güven verin, güvende olduklarını hissettirin" dedi.
"Bizim ülkemize, bizim eğitim sistemimize, sokaklarımıza neşe lazım" diyen Kapışmak, insanların korkudan sindiklerini ve ortaya çıkamadıklarını söyledi. Maneviyatın ve ilmin bir arada olması gerektiğini vurgulayan Kapışmak, "Bu dünyada kötülük artmadı. Değerleri eve getireceksek iyi niyet ile gelecektir. Sevgiden bahsediyoruz siz bilgece seven insanlar olun. Bilgece sevenler tüm sevgilerin üstünde bu dünyayı, öbür dünyayı, yaradanı, tüm insanları sever" ifadelerini kullandı.
Zirvenin son konuşmasını eğitimci yazar Prof. Dr. Belma Tuğrul yaptı. 10i1Z konulu konuşmasını yapan Tuğrul, çocuk eğitimi ve çocukların gelişimi hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında 10 i’nin açılımını yapan ve konu başlıkları halinde anlatan Tuğrul, konuşması boyunca katılımcılarla interaktif bir sunum gerçekleştirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.