Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebeveynlerin Doğru Bildiği Yanlışlar

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 00:00

Günümüzde ebeveynlerin doğru bilerek uyguladığı fakat yanlışa düştüğü birçok durumla karşı karşıyayız. Çocuk gelişimi için ayrı bir alan olduğu gibi ebeveyn eğitimi adında farklı bil dalda söz konusu olmalı ve bu eğitim bölümü sadece belli kurs ya da seminerlerle sınırlı kalmamalı diye düşündürmeden etmiyor gelinen nokta…

Anne ve babaların aile içindeki birbirine karşı davranış, tavır ve tutumlar bu dönemde oldukça önemlidir. Çocuklarda kişilik oluşumu ilk 5 yılda gelişmeye başlar ve bu konuda ilk sorumluluk ebeveynlere aittir.

Bu dönemlerde yapılan bazı yanlışlara dikkat çekmek istiyorum;

Mükemmeliyetçi olmayın.

Anne ve babaların en çok düştüğü yanlışlardan biridir mükemmeli isteme durumu. Hepsi en mükemmel çocuğun kendisininki olmasını ister. Belli tutumlar kazandırılması gerekirken, her anlamda başarı yakalamasını beklemek ve hayal kırıklığıyla karşılaşmak onların yaptığı yanlışı önlerine serebiliyor. Çocuklarınızdan sağlıklı, kendi ayaklarınızın üzerinde durabilen, özgüvenli, kendine yetebilen, sosyal becerisi yüksek, duygudaşlık kurabilen, hoşgörülü tutumları sergilemeleri için öncelikle atacağınız adım, sizin yolunuzu izleyeceklerinin farkına varmak olmalıdır.

Çocuğun yemeklerle tanışmasına fırsat verin.

Bazı anne babalar çocuklarının yemek seçmesinden şikâyetçi oluyor. Çoğunun nedeni de çocuğun beslenme tarzında yapılan hatalardan kaynaklanıyor. Çocuğunuz günün menüsünden hoşnut değilse yemek masasından kalkabilir. Burada yapılan en önemli hata çocuk yemek yemediğinde ona ayrı kendi istediği besinleri hazırlamak olacaktır. Masada bulunan mercimek çorbasını çocuk içmediğinde ona kendi istediği şekilde hamburger hazırlarsanız bu davranışı alışkanlık haline getirmesini sağlamış olursunuz. Pek çok ebeveyn bununla da kalmayıp okul çağına gelmiş, kendi bakım ve beslenme ihtiyacını yapabilecek pozisyondaki çocuğu elleriyle besliyor. Bu durum çocuğu hazıra alıştırma, bulunduğu pozisyondan uzaklaştırma, başaramama duygusu, kendi kendine yetememe hissiyatı yaratır.

Çocuğunuzun sınırlarını birlikte belirleyin.

Evinizin ortak kullanım alanlarını, kişisel sınırlarınızı birlikte karar alarak çizin. Evin salonunda, mutfakta, lavabolarda oluşan her türlü durum için birlikte karar alın. Herkesin kendi özel bölümü olacağı alanları belirleyin. Evinizde hepinizin uyması gereken bir temel anlaşmalar tablosu oluşturarak, görünen yerlere asın. Her konuda tutarlı davranın. Bir eşin uyduğu kuralı diğer eş görmezden geldiğinde çocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenir.

Her istediğinin hemen olmasını ve alınmasını sağlamayın.

 Artık anne ve babalar maddi ve manevi imkânlarını göz ardı ederek çocuklarının her  istediğini yapma ve alma konusunda oldukça gayretli tutumlar sergiliyorlar. Özellikle ‘’Benim olmadı, bari onun olsun’’ cümlesindeki anlam bozukluğu hiçbir cümlede yok. Şunu artık kabul edelim ki, çocukların ihtiyaçları dışında alınan tüm oyuncak, kıyafet, malzeme onlar için zararlıdır. Bu durum çocuğun çabalamadan her şeyi elde edebileceği hissini verir ve onu tembelleşmeye iter.

Fazla koruyucu tutumlardan uzak durun.

Anne ve babanın en önemli görevlerinden biri de çocuğunun güvenliğini sağlamak ve ona uygun ortamlar sunmaktır. Fakat devamlı olarak dışarının güvensiz olduğu, yabancı insanların tehlikeli olduğu ile ilgili konuşmalar çocuğun çevreye karşı endişeli kaygılı olmasına ve aileye karşı bağımlılığın artmasına neden olur. Çocuklarda biz yetişkinler gibi farklı karakterlerde ve yapılarda kişilerle tanışacak ve kendisinin gelişimine katkı sağlayacak durumlar ile karşılaşacaktır. Bu durumun önüne set kurmayın. Yapmanız gerekn çocuğunuzun her türlü duruma hazırlıklı ve donanımlı olması, kendisini tehlikelere karşı koruyabilecek bilgiye sahip olmasına rehberlik etmenizdir.

Hiç ağlamaması için çabalamayın.

Bu konuda pek çok hataya düşülür, bunlardan biri de çocuğunun ağlayınca psikolojisinin etkileneceğinin düşünülmesidir. Bazı aileler de çocuklarının mutsuz olmaması, çok fazla sesten rahatsız olma durumu ile ilgili o an istediğini eline vermek zorunda kaldıklarını anlatır. Aslında evde her ağlayınca her istediğini elde eden çocuklar sosyal ortamlara girdiğinde istediği yapılmadığı durumda oldukça büyük sıkıntıya düşerler. Bu durum çocukların öfke nöbetleri geçirmesine, küsme davranışının alışkanlık haline gelmesine neden olur. Tüm çocuklar olumlu ve olumsuz duygularını kontrol edebilme yeteneğine sahiptir.

 

Genel olarak baktığımızda aslında tüm ebeveynlerden aynı sözleri ve şikâyetleri duyarız. Bu yaşanan durumları aşmak ve bunlara çözüm bulmak mümkün. Aslında sorun ailelerin bilinçlenmesiyle sınırlı değil. Çoğu anne baba bildiği doğruları uygulamada sıkıntı yaşıyor. Çocuk yetiştirmek bir sanattır. Bu konuda uzmanlardan destek almak, ailenin bazı süreçleri rahat atlatması ve çocuğun sağlıklı gelişimi için önemli bir noktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.