Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Duymak değil dinlemek gerekli!!

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2020 00:01

Çocuklar ebeveynleri ile konuşmaktan oldukça büyük zevk alırlar. Özellikle sosyal çevresi olan ve okula giden çocukların ailesiyle paylaşacakları pek çok konusu oluyor. Bazen iş stresinden bunalan aileler bu konuda zorluk yaşayabilir ancak çok önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta iyi dinleyici olmanızdır.

Çocukların anlatması kadar sizin onu dinlemenizde çok önemlidir. Dinlemek yetişkinler içinde önemli bir eylemdir. Bizde karşımızdakine bir olayı anlatırken dinlenmediğimizi hissettiğimizde uyarıda bulunuruz. Çocuklar söz konusu olduğunda gerekli ilgiyi sağlayamadığımız oluyor. Sanırım bu konuda onları daha fazla ciddiye almamız gerekiyor. Çocukları dinlemenin de bazı kuralları var bunların en önemlisi ve ilki çocuk boyuna inmek ve göz kontağı kurmaktır.

Çocuklar yaşadıklarını ve gördüklerini anlatmada çok heveslidirler. Ancak bekledikleri ilgiyi almadıklarında bu onda hayal kırıklığı yaratmakla birlikte onu ciddiye almadığınız düşüncesini verir. Zaman zaman yorgun olsak ta çocukla ilgilenmedin ilk basamağı olan dinlemenin kurallarını biliyor olmamız gerekir.


Aktif dinleme nedir?


• Eğer çocuğunuz size bir şey anlatmak istiyorsa işinizi kısa bir süre bırakıp onu dinleyebilir ve yönlendirebilirsiniz.
• Bu anlamda çok zor durumdaysanız ona kısa bir açıklama yaparak, zaman verebilirsiniz. Ama bu zaman da sözünüzü tutum ona zaman ayırmalısınız.
• Çocuğu dinlerken mutlaka çocuğunuzun boyuna inin ve gözlerinin içine bakın onu dinlediğinizi ve önemsediğinizi hissedecektir.
• Çocuğunuzu yargılamadan dinleyin. Sık sık sözünü kesmeyin. Dinledikten sonra fikirlerinizi paylaşın.
• Konuşma bitiminde onu dinlemenin mutluluk verdiğini mutlaka söyleyin. Bu şekilde yaşadıklarını sizinle paylaşmaktan zevk alacaktır.

Hepsini uyguladığımızda çocuğunuzun tüm olumlu olumsuz yaşadıklarını zevkle sizinle paylaşacağından emin olabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.