Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düşünce Gezginleri Derneği

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2018 00:02

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Özlüce’de bir köy evini Düşünce Gezginleri Derneği’ne ‘merkez’ olsun diye vermiş… İyi ki de vermiş… Öylesine güzel, öylesine kullanışlı, öylesine hayata anlam katan eserlerle donatılmış ki; anlatamam!

Atık ne varsa değerlendiriliyor orada. Kırpık bezler, eski kazaklardan elde edilen yün ipler, pet şişe kapakları, pet şişeler, metaller, demirler, halı parçaları, pazenler, eskiden kedi tırnağı denilen bulunmaz kumaşlar, düğmeler, çıtçıtlar, dokuma yerel kilimler, tahta parçaları, pantolon paçaları, taraklar, taş aynalar, daha neler neler… Özellikle gazete kağıtları kullanılarak yapılan duvar süslemesi inanılmazdı…

Geçtiğimiz günlerde davet aldım sevgili arkadaşım dernek başkanı Nilgün Psav’dan. Çeşitli etkinliklere imza attıklarını, yakın köylere giderek insanlarla konuştuklarını, dertlerini dinlediklerini, folklorik açıdan incelediklerini, yaşam biçimleri hakkında bilgi aldıklarını, gözlemlerde bulunduklarını anlattı. Benim en sevdiğim gezilerden biri oldu bu davet… Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde buluştuk. Nilüfer Belediyesi’nin derneklere tahsis ettiği minibüsle gezdik. Bu hizmeti için de Bozbey’i tebrik etmek gerek…

Başkan Yardımcısı Nevin Özer, dernek üyeleri; Öznur Konur Turan, Zeki Ünal, Ali Rıza Aladağ, Hatice Rüzgar ve Sevim Selağzı ile birlikte ilk durağımız Akçalar oldu. Nilüfer Belediyesi Bölge İletişim Sorumlusu Sema Demircan Sarıbal’a misafir olduk önce. Sıcakkanlı, konuşkan ve sorunlara çözüm bulan bir kişilik sergiliyor… Yolda gelirken tarlalara yapılmış hissi veren 6-7 katlı yeni binalar dikkatimi çekmişti. Kahvemizi içerken “Bu bölge oturuma açılmış ama sorunlar var gibi duruyor. Neler eksik?” diye sordum… Altyapı yokmuş mesela… 2015’te sadece 300 olan nüfus bugünlerde 4 bine kadar çıkmış… Kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkan aileler Akçalar’a gelmiş… Kiralar 1000 TL civarında… Bir zamanlar incirin merkezi olan köyün yakınlarında Çalı Sanayi Bölgesi olunca köylü arazilerini satmaya başlamış… Fadıllı yolu üzerindeki 2 dönümlük arazilerin dönümü şimdilerde 200 bin TL… Halen at yetiştiren aileler var. Doğalgaz gelmiş… Daireler de 400 bin liradan el değiştirmeye başlamış bileKadınlara kurslar var… 4 ayrı iğne oyası, 1 tel kırma ve 1 ütü odası dikkatimi çekti. Köy sakini kadınlar meslek öğreniyorlar… Bu arada bir odada 8 dokuma tezgahı gördüm. Dernek Başkanı Nilgün Psav, bir ya da ikisini kendi merkezlerine almak istiyor. Atıl vaziyette duracağına Özlüce’de dokuma kursu açılabilir diye düşünüyorum ben de. Bu konuda sayın Bozbey’in olur vereceğini ümit ediyorum. Hadi sevgili başkan top sizde…

Akçalar’dan çıkarak yolumuza devam ediyoruz… Bu kez dünyaca ünlü ‘Gölyazı’dayız… Yollar felaket… Böbrek taşı düşürmek için ideal sokaklar(!) Aracımız bir o yana bir bu yana yatıyor. Çukurlar oluşmuş… Altyapı çalışmaları nedeniyle her yer ve her şey toz içinde… Neden bitirilemiyor anlamıyorum. Bu konuda Büyükşehir’in elini çabuk tutması gerekiyor…

İletişim Bölge Sorumlusu Seda Aksoy’u saklandığı (!) yerde buluyoruz… Bir odaya giriyoruz. Oldukça geniş, kimseyi göremiyoruz… Katlar arasında gezerken bir çalışana rastladık ve “Seda hanımı arıyoruz” dedik. Bizi yine aynı odaya götürdü çalışan. Aaa o da ne… Salondan bir başka odaya geçiş varmış meğer… Seda Aksoy masasında… Tarihi bir binada güler yüzlü bir insanla karşılaşmak hepimize iyi geliyor… Sorunları konuşuyoruz… Yollar ana konumuz… Beş temizlik görevlisi ve bir sulama aracıyla bir yere kadar yetebiliyorlar… Havalar ısındıkça herkes sulama istiyormuş… Toz dedik ya işte o mendebur minik toprak parçacıkları can sıkıyor… Anıtlar kurulu granit taşlara izin vermiş. Sanırım kısa zaman içinde yollar düzelecek… Mahallenin girişi Büyükşehir’in; Mustafa Kemal Bulvarı ve meydan ise Nilüfer’in sorumluluğunda…

Dernek Başkanı Psav, 19 Mayıs ve Fethiye mahallelerinde sorumluluk aldıklarını, Gölyazı’da da çevre konusunda çalışmalar, bilgilendirmeler yapmak istediklerini söyledi.  Geri dönüşüm defilesi, geri dönüşümden elde edilen malzemelerle müzik, kadın dernekleriyle işbirlikleri, çiçek ekimi ve evlerin boyanması gibi başlıklar çok hoştu…

Bin 400 nüfuslu Gölyazı’da ekonomik girişimler olmalı. Göl eskisi kadar verimli değil. Evsel atıklar arıtılmalı. Tahtalar, suntalar, demirler ve tenekeler toplanmalı… Badırga’dan ve Çatalağıl’dan öğrenci geliyor Gölyazı’ya… Onlara kolaylıklar sağlanmalı. Yol meselesi halledilmeli…

‘Düşünce Gezginleri’ne teşekkür ediyorum. ‘Bursa derya siz kepçe’… Gezin, araştırın, anlatın, üretin… İyi ki varsınız…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.