Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜŞÜK TANSİYON ( HİPOTANSİYON )

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2017 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2017 00:05

     Baş dönmesi, yorgunluk, bulantı, bulanık görme, ağız kuruluğu, soluk, soğuk ve nemli bir cilt, dikkat eksikliği, hızlı ve yüzeysel nefes alma, bayılma...Bu belirtilerin hepsini birden ya da en azından bazılarını hayatınızda bir kez olsun yaşadıysanız veya çevrenizde bunu yaşayan kişiler olduysa ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu biliyor olmalısınız.

     Bütün bunlar beyne giden kan akımında geçici bir azalma olduğunu gösterir. Bugün sizlere beyinde ortaya çıkan bu sorunun nedenlerinden biri olan düşük tansiyondan bahsetmek istiyorum.

     Tansiyon ölçümleri sağlıklı insanlar da dahil olmak üzere hiç kimsede her gün, günün her anında ve her durumda tıpatıp aynı çıkmayabilir. Vücut pozisyonuna, solunum ritmine, stres durumuna, fiziksel duruma, alınan ilaçlara, yeme ve içmeye, gün içinde saatten saate, hatta bazen bir kalp atımından diğerine değişebilir. Genellikle gece en düşük düzeyde olurken sabah uyanırken hafifçe yükselir.

     Kişiden kişiye değişmesine rağmen, düşük tansiyon için 90/ 60 mm Hg sınır kabul edilir. Bazı kişilerde, herhangi bir yakınmaya yol açmayan, eskiden beri yaklaşık aynı düzeyde seyreden daha düşük rakamlar da normal sayılabilir. Büyük ve küçük tansiyondan biri normal diğeri düşük olduğunda da düşük tansiyon olarak kabul edilebilir.

     Kan basıncında ani düşme tehlikeli olabilir. Sadece 20 mm Hg'lik bir ani düşmede bile beyin yeterli miktarda kan alamayabilir, ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir. Büyük dalgalanmalar olması da bazen kontrol edilemeyen kanamalara neden olarak yaşamı tehdit edebilir.

     Düzenli olarak egzersiz yapanlar, daha düşük kan basıncı ve daha düşük bir kalp atış hızına eğilimlidir. Sigara içmeyen ve beslenmesine özen gösteren kişilerde de tansiyon düşük olabilir.

     Hipotansiyona yol açan durumlara bazı örnekler vermek istiyorum:

1. B 12 ve folik asit eksikliğinden kaynaklanan ileri derecedeki kansızlıklarda düşük tansiyon görülmesi sıkça rastlanan bir durumdur.

2. Hamilelik sırasında tansiyon düşük olabilir. Doğumdan sonra normalleşir.

3. Kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, kalp atım sayısının yavaş olması düşük tansiyona neden olabilir.

4. Tiroid, paratiroid ve böbrek üstü bezlerinin az çalışması, şeker düşmesi düşük tansiyon nedeni olabilir.

5. Sıvı kaybına neden olan kusma, ishal, ateş, ağır egzersizler tansiyon düşmesine yol açabilir. Bazen bu durumlar sadece baş dönmesi ve halsizliğe neden olurken, bazen hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir.

6. Kan kaybı tansiyon düşmesine neden olabilir. Şiddetli kanama hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabilir.

7. Septisemi adı verilen ağır enfeksiyonlar tansiyon düşmesine neden olabilir.

8. Şiddetli alerjik reaksiyonlarda tansiyon düşebilir.

9. Bazı idrar söktürücüler, tansiyon ilaçları, Parkinson ilaçları, ve depresyon ilaçları tansiyon düşüklüğüne neden olabilirler.

     Tüm hastalıklarda olduğu gibi tedavi sebebe yönelik olmalıdır.

     Sağlıklı günler diliyorum sizlere, hoşça kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.