Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyayı değiştirecek 7 ekonomik trend

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2014 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2014 08:47

Geçen hafta TOBB’un Genel Kurulu yapıldı.

Türkiye’nin dört bir tarafından gelip Ankara’da toplanan Türk iş dünyası temsilcilerinin gündeminde ekonomi ve siyaset vardı.

Genel Kurul kamuoyuna “protokol krizi” yönüyle yansımasına rağmen, bilhassa TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ekonomiye ilişkin önemli tespitleri vardı.

Önce şunu belirtmeliyim ki, Genel Kurul öncesindeki akşam BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın ev sahipliğinde düzenlenen, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı başta olmak üzere Bursa’daki Oda ve Borsa Başkanları ile TOBB delegelerinin katılımıyla gerçekleşen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa Milletvekili Önder Matlı’nın da iştirak ettikleri yemekli toplantıda Bursa adına birlik ve beraberliğin güzel bir örneği sergilendi.

TOBB’un 1984 yılındaki 40. Genel Kurulundan buyana 30 Genel Kurul toplantısına iştirak etmişim. O tarihten günümüze kadar TOBB Başkanlığı yapan Mehmet Yazar’ı, Ersin Faralyalı’yı, Ali Coşkun’u, Yalım Erez’i, Rona Yırcalı’yı, Fuat Miras’ı ve Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu hem Genel Kurullarda hem de değişik vesilelerle düzenlenen toplantılarda izledim. Bu isimlerden 4’ü daha sonra Bakanlık görevinde bulunurken 1’i de Milletlerarası Ticaret Odası Başkanlığı yaptı.

2001 yılında buyana 13 yıldır TOBB Başkanlığı yapmakta olan ve bu görevde en uzun süre bulunan Hisarcıklıoğlu hiç şüphesiz iş dünyasının nabzını çok iyi tutuyor.

TOBB’un 70. Genel Kurul toplantısındaki açılış konuşmasına, “Çalışmalarımız iki sütun üzerinde yükseldi. Birincisi, bu salonu dolduran müteşebbisler, ikincisi de sağlanan istikrarla birlikte hükümetimizin ve meclisimizin iş dünyamıza verdiği destek, hayata geçirdiği düzenlemelerdir” diyerek başlayan Hisarcıklıoğlu, hem üyelerin hem de siyasetin gönlünü aldı.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, “Dünyada 2014 ve sonrasında, alışkın olduğumuzdan farklı bir küresel ekonomik ortam bizleri bekliyor. Ben oyunun kurallarını yeniden belirleyecek ve dünyayı değiştirecek 7 ekonomik küresel trendin ortaya çıktığını görüyorum” derken önemli projeksiyonlar çizdi.

Küresel (1)finansman ikliminin, (2)ticaret ve yatırım ortamının, (3)enerji haritasının değiştiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ülkelerarası rekabette (4)girişimciliğin ana unsur haline geldiğine vurgu yaparken, (5)internet’in ekonominin belkemiği haline geldiğini söyledi. Ekonomide (6)şehirlerin öne çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, tüm dünyada (7)orta sınıfın büyüdüğünü, her yıl dünyada orta sınıfa 150 milyon kişinin dâhil olduğunu, bugün dünya genelinde 2 milyar kişi olan orta sınıfın sadece 6 yıl sonra, 2020’de 3 milyara ulaşacağına değinip, “Küresel orta sınıfın bugün yaptığı harcama yılda 7 trilyon dolar. 2020’de bu harcama 3’e katlanacak ve 20 trilyon dolara yükselecek. İşte bu talebi karşılayacak, altyapı lazım, üretim lazım. Bu pazarlara ulaşıp, daha fazla mal satabilmek için biz de sanayi politikalarımızı buna göre gözden geçirmeliyiz” dedi.

Bu tespitlerinden sonra, daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir gelecek için, fert başına düşen milli gelirimizin son 6 yıldır 10 bin dolarda takıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 2023’de, 2 trilyon dolar milli gelir hedefinin yakalanması için her yıl yüzde 8 civarında büyüme oranını tutturmak gerektiğini söyledi.

Bu yaklaşımla yeni bir büyüme modeline ihtiyaç olduğunu ifade eden TOBB Başkanı, (1)vergi reformu, (2)cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, (3)istihdamın teşviki, (4)girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün (5)bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesine yönelik 5 başlıkta çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun değindiği bu hususlar ekonomik meselelerin önemini ve önceliğini bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu.

Genel Kurul öncesi Bursa’nın ortaya koyduğu birlik ve beraberlik TOBB Genel Kurulu’na da yansımış olmalı ki, bu seneki genel kurulun ana teması “başarının anahtarı birlik” sloganıydı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.