Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya’nın işi Bursa’da…

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 00:00

Önceki gün gerçekleştirilen Türkiye Tataristan İş formu Bursa adına önemli rakamlar içeriyordu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen foruma katılım fazlasıyla yüksekti. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Bursa’ya dair yaptığı açıklamalarla kentimizin ekonomi gücünün uluslararası düzeyde olduğu vurguladı. Minnihanov’a Bursa Valisi Yakup Canbolat Türk heyeti adına eşlik etti. Bursa’dan Tataristan’a en güçlü yatırımı Coşkunöz Holding yapıyor. Tataristan’ın Alabuga özel ekonomi bölgesine yılda 6 milyon adet üretim kapasiteli tesis kurarak, yıllık 74 milyon dolar yatırım yapan Coşkunöz Holding Bursa’nın küresel gururu diyebiliriz. Tataristan 4 liman ve 2 Uluslararası Havalimanı ile Türkiye’ye direkt uçuşların yapılabildiği bir ülke. Türkiye ile 10 yılda 2 milyar ihracat oranını yakalayan Tataristan’da 85 sanayi bölgesi var. 922 yılında İslam’ı kabul eden Eski Bolgar şehrinde Dünya’nın en büyük basılı Kuran-ı Kerim’i yer sergileniyor. Uluslararası Teknopark ve Arge Merkezi ile şirketlerin küresel gelişim üssü olma özelliğine sahip Tataristan, Türkiye’yi sadece komşu değil aynı zamanda dost ülke olarak tanımlıyor. Bursa’da iç piyasalarda yaşanan daralmanın farkına vararak kenti küresel piyasalarla buluşturan BTSO, son dönem ihracat atakları ile Türkiye’nin ekonomi dinamosu oldu. Yıllık petrol üretimi ile Rusya’nın en güçlü yatırım bölgelerinden olan Tataristan, Bursa Üniversiteleri ile öğrenci değişimi hususunda da girişimlerde bulunmak istiyor. Bir kentin ne kadar güçlü kalkınacağının formülünü uzun yıllardır ihracat piyasalarında edindiği tecrübelerle olgunlaştıran İbrahim Burkay, 6 yıllık BTSO Başkanlığı döneminde kentin gücünü ülke ekonomisinin markası haline getirmeyi başardı.

Bursa’dan Tataristan ile ihracat yapmak isteyenlerin özellikle bilmesi gereken husus ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ki güçlü bağlar. Türkiye’nin Rusya ile hızla yakınlaşması Bursa iş dünyasının da ortaya çıkan büyük pastadan BTSO aracılığıyla faydalanmasına neden oluyor. Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin ticari alanda da derinleşmesinin stratejik önem taşıdığını ifade eden İbrahim Burkay, “Ülkemiz ile Tataristan arasında 2001 yılında 7,7 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2008 yılında 2,9 milyar dolara çıkarken; Türkiye, Tataristan'ın başlıca ticaret ortağı konumuna yükselmişti. Ancak bölgesel jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar yüzünden bu ticaret hacmi 2018 yılında 315 milyon dolar seviyesine kadar geriledi. Bursa iş dünyası olarak yoğun temasların ticari ortaklıklara dönüşmesi adına elimizden gelen tüm gayreti göstererek inşallah bu rakamları yine çok daha yüksek seviyelere hep birlikte taşıyacağız” diyerek ortaya çıkan güçlü bağa vurgu yaptı. Dünya’nın iş yükünü Bursa’dan karşılayabileceğini gözlemlediğim Türkiye Tataristan İş Forumu, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik daralma sürecinde kent ve ülke ekonomisine can damlası oldu diyebiliriz.

Ticari Safari ufuk açtı…

Bursa’nın ihracat yolculuğunda Küresel Fuar Acentesi, Ur-Ge ve Ticari Safari gibi projelerle rehberlik ettiklerini vurgulayan Başkan Burkay, “Ticari Safari Projemiz kapsamında da son 6 yılda 100’den fazla ülkeden 24 bin alıcıyı Türkiye ekonomisinin lokomotifi Bursa’da sektörlerimizle bir araya getirdik. Tüm bunların sonucunda da güçlü üretim altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve ihracat ağıyla özel bir konuma sahip olan Bursa’da firmalarımız, başta otomotiv, tekstil, makine, gıda ve kimya sektörlerindeki üretim yetenekleriyle ürünlerini Birleşmiş Milletler nezdinde Kabul gören 188 ülkeye ihraç etmekte. Kent olarak 2018 yılında tüm zorluklara rağmen 14,9 milyar dolarlık ihracata ulaşırken, 6 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vermeyi başardık.  Firmalarımız arasında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleriyle birlikte gerek Bursa iş dünyamız gerekse de Tataristan’dan gelen firmalarımız için önemli fırsatlar oluşacaktır” diyerek Bursa ile Tataristan arasında artık yüksek cirolu ve karşılıklı yatırımların gerçekleşeceğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin umudu olan Bursa ekonomisi, özellikle Ticaret ve Sanayi Odası ile güçlü bir sinerji kaynağı oldu. BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’un yanı sıra Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shamil Ageev, Tataristan’dan gelen firma temsilcileri ve BTSO üyelerinin katıldığı iş forumu Burkay’ın vizyonunun ekonomik büyüklüğünü ortaya çıkarması açısından önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.