Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın başındaki yeni bela

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2020 00:00

Türkiye olarak son 20 yılımız hiç de kolay geçmedi. Gerçi ondan öncede ülkemizdeki terör saldırıları ve bazı ideolojik ismi konulmamış savaşlar nedeniyle de iyi günler geçirdiğimiz söylenemiyor. Suudi Arabistan, dünyanın dört bir köşesine yayılan Corona Virüsü şüphesiyle 20 ülkeden gelen insanların Umre ziyareti yapmasına geçici yasak koydu.

Şimdi, dünyanın başına yeni bir bela sarıldı. İsmi Corona Virüsü. Çin’de ortaya çıktı. Pek çok ülkede yayıldı. Tehlike hala devam ediyor. Tedavi yöntemi ise henüz bulunamadı. İlaçların önleme ve korunma etkisinin ise pek fazla işe yaradığına dair dünya genelinde bilgi verilmiyor. Sadece, “önlem alındı. Gerekenler yapılıyor” cevaplarıyla insanların merakları giderilmek isteniyor. Oysa ki, savaştan daha beter. Ölü sayısı 2 bin 800’ü aştı. Nerede ise üç bine dayandı.

Corona Virüsü vakaları dünya genelinde hızla artarken virüs hakkında son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Bazı TV ve medyalar canlı yayınlarla bilgilendirmeler yapıyor. Corona Virüsü belirtileri ve bu hastalıktan korunma yollarının nasıl olması gerektiği vatandaşların internette araştırdığı konular arasında ilk sırada yer alıyor.

Corona Virüsü Türkiye'de var mı?  sorusu da genellikle internette cevabı araştırılan sorular arasında. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarla sık sık vatandaşları bildirirken, son dakika açıklamaya göre, Türkiye'de henüz Corona Virüsü vakası bulunmadığı ifade edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de Corona Virüsü olmadığını, tüm tedbirlerin alındığını ifade ediliyor. Hatta, konuyla ilgili olarak Sağlık Milli Kurulu bile oluştu. Konuyla ilgili bütün yurt içi ve yurt dışı haberler, gelişmeler, sağlık kurumlarına gelen hastalarla ilgili bilgiler, bulgular değerlendiriliyor. Hava yolları ve kara yolları ile ilgili yolcu taşımacılığı hizmetleri gözden geçiriliyor. Önlem olarak gümrük kapıları kapatılıyor. Dünyada hızla yaygınlaşan corona virüsü ile ilgili son dakika gelen bilgilere göre ise corona virüsü Yunanistan'a da sıçradı, virüs görülen kişinin karantina altına alındığı bildirildi. 

Dünya genelinde vaka sayısı 82.168 olurken, 32.897 kişi tedavi oldu. 2 bin 801 kişi de hayatını kaybetti.

İran'da son durum ise dikkat çekici.. 139 vaka görülürken, 19 kişi hayatını kaybetti ve 49 kişi tedavi edildi. 

En yakın sınır komşularımızdan biri olan İran'da güncel verilere göre 61 vaka sayısı görülürken, bunlardan 16'sı hayatını kaybetti.

Peki Corona Virisü'nden nasıl korunulur, en etkili korunma yöntemleri nelerdir?

 Dünya Genelinde 25 Şubat 2020 itibari ile 80.289 kişi Corona Virüsüne yakalanmış durumda. Bunlardan 27.789'u tedavi edilirken, 2.704 kişi farklı ülkelerde hayatını kaybetti. Ölümlerin en fazla olduğu ülke ise hastalığın çıkış yaptığı Çin ve Wuhan kentinde meydana geldi. 

Avrupa ülkeleri arasında Virüsün en çok vaka sayısı gösterdiği ülke İtalya. Ülkede 270 vaka sayısı görülürken, 1 kişi tedavi edildi ve 7 kişi hayatını kaybetti. İtalya'dan gelen son dakika haberlerine göre, virüsten dolayı paniğe kapılan halk market stoklarını bir hayli azaltmış, birçok ürünü de bitirmiş durumda.

Dünya Sağlık Örgütü, insanların şu an için belirli bir tedavisi veya aşısı olmayan virüse maruz kalmaktan ve bulaşmasını azaltmak için basit önlemler almasını öneriyor. Birleşmiş Milletler virüsten korunmak için insanlara şu önerilerde bulunuyor. 

-Ellerinizi sık sık alkol bazlı bezle silin veya ılık su ve sabunla yıkayın.

-Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. -Ateşi olan veya öksüren bir kişiyle yakın temastan kaçının.

-Ateşiniz, öksürüğünüz varsa ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız hemen bir sağlık merkezine görünün ve seyahat ettiyseniz bu bilgileri de paylaşın.

-Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçının.

İnsanlığın yeni korkulu rüyası olan virüs ortalığı sarmış büyüyor. Tıp, bugüne göre ve karşılaşılan vak’a sayısına göre çaresiz diyemesek bile tedavi hizmetlerinde yetersiz kalabiliyor. İnsanlar, yok yere ölüyorlar.

Tabi, olayların birde siyasi tartışma konusu yapılan iddiaları var. Mesela, dünyanın en büyük ekonomilerinden birisine sahip olan Çin’de böyle bir salgının yayılması, insanların kırılması, sanayi üretimi başta olmak üzere ticaretin durması, bu ülkenin ekonomik alanda sıkıntı çekmesine yol açabileceği iddiasıyla ortaya biyolojik zehir yayılması savları ortalığa atılıyor.

Malum, dünyadaki pek çok savaşın ve ülkelerdeki iç savaşın nedeni hep ekonomik. En son Suriye örneğinde yaşıyoruz. Petrol uğruna, ülkeler birbirlerine girmişler. Ülke bölünmüş. Parçalanmış. Herkes kendi çıkarı için uğraşıyor. Gözüktüğü kadarıyla ise Suriye’deki iç huzursuzluktaki sıkıntıların en büyüğünü Türkiye yaşıyor. Yani, kabak Türkiye’nin başına patlamış gibi gözüküyor.

Şimdi de Corona virüsü ile savaş veriyoruz. Allah hepimizin ve bütün insanlığın yardımcısı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.