Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya’da hasar ödenen 3. yıl

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2018 00:02

2017 yılındaki doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerin tahmini sigortalı hasarı 136 milyar doları buldu. Swiss Re’ye göre 2017, Sigma kayıtlarının tutulmaya başladığı 1970’ten bu yana en çok sigortalı hasar kaydedilen üçüncü yıl oldu. Aynı zamanda, tarihteki en çok hasara yol açan ikinci kasırga sezonu da 2017’de yaşandı.

Swiss Re, 2017 yılında gerçekleşen doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerin yol açtığı zarara dair tahminlerini açıkladı. Buna göre, 2017 yılında katastrofik olayların yol açtığı sigortalı hasar 136 milyar dolar civarındaydı. Toplam sigortalı hasarın 131 milyar doları doğal afetlerden,

5 milyar dolarlık bölümüyse insan kaynaklı felaketlerden geldi.

2016 yılında bütün felaketlerin yol açtığı sigortalı hasar 65 milyar dolardı. 2017 yılındaki sigortalı hasarın, 58 milyar dolara denk gelen son 10 yıllık ortalamanın da çok üstünde olduğunu belirten Swiss Re, aynı zamanda, 2017 yılının, Sigma kayıtlarının tutulmaya başladığı tarih olan 1970’ten beri en çok sigortalı hasar kaydedilen üçüncü yıl olduğuna dikkat çekti.

Doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerin 2017 yılında yarattığı ekonomik hasarsa 306 milyar dolardı. 2016 yılında felaketlerin verdiği ekonomik hasar 188 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti. 2017’deki ekonomik hasar, son 10 yılın ortalaması olan 190 milyar doların da üzerinde gerçekleşti.

2017’deki felaketlerde, yaklaşık 11 bin kişi ya hayatını kaybetti ya da kayboldu. 2016’yla kıyaslandığında, bu rakamın çok değişmediği gözlemlendi.

YILIN İKİ YARISI ARASINDA BÜYÜK FARK VAR

Ekonomik ve sigortalı hasarın çoğu, yılın ikinci yarısında gerçekleşti. En büyük hasar kasırga sezonundan geldi. ABD’yi vuran Harvey, Irma ve Maria (HIM) kasırgaları, 2017 yılının 2005’ten bu yana kaydedilen ikinci en yüksek hasarlı kasırga sezonu olmasına yol açtı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşanan orman yangınları da, yılın ikinci yarısında hasarı tırmandıran bir diğer unsur oldu. Oysa yılın ilk yarısına bakıldığında, 2016’nın ilk yarısına kıyasla afetlerin yarattığı hasar oldukça düşüktü. Hatta ilk yarı yıl hasarı, son 10 yılın ilk yarılarının ortalamasının da epey altındaydı.

TARİHTEKİ EN HASARLI İKİNCİ KASIRGA SEZONU

Ağustos ve eylül aylarında, 4. kategoriden bir kasırga olan Harvey ve 5. kategoriden birer kasırga olan Irma ve Maria, üç kasırgayı birden anlatmak için kullanılan kısa adıyla HIM, ABD’yi vurdu. ABD’nin Teksas eyaletinin kıyılarından başlayarak, Florida eyaletinin batısına ve Karayipler’e kadar ciddi bir yıkıma yol açan HIM, yaklaşık 93 milyar dolar sigortalı hasara sebep oldu. Swiss Re, Teksas’ın Houston şehrindeki sel hasarı ve Porto Riko’daki geniş çaplı elektrik kesintisinin yol açtığı hasar gibi çoğu sigortasız olan zararlar da eklendiğinde, üç kasırgadan gelen ekonomik hasarın çok daha yüksek olacağını vurguladı.

3. kategoriden büyük bir kasırganın ABD’yi vurmadığı 12 yılın ardından, HIM kasırgaları Sigma tarihindeki en çok hasara açan ikinci kasırga sezonu olarak kayıtlara geçti. Katrina, Rita ve Wilma’nın ABD’yi vurduğu 2005 yılı, en çok hasara yol açan kasırga sezonuyla hâlâ birinciliğini koruyor.

ABD’DE ORMAN YANGINLARININ SİGORTALI HASARI 7.3 MİLYAR $

2017’nin ikinci yarısında, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki sıcak ve kuru havanın orman yangınları için elverişli bir ortam oluşturması da toplam hasarı artıran bir diğer unsur oldu. Kuzey Kaliforniya’da ekim ayında gerçekleşen üç büyük yangın 7.3 milyar dolar sigortalı hasar yarattı. Güney Kaliforniya’da yangınlar aralık ayında hâlâ devam ediyordu, bu sebeple Swiss Re yıl sonunda daha yüksek bir hasar tablosu beklediğini açıkladı.

ABD, yılın ilk yarısında da şiddetli hava koşullarından payını aldı. Şubat ile haziran ayları arasında gerçekleşen beş ayrı fırtınanın her biri 1 milyar dolardan fazla sigortalı hasara neden oldu. Bunların en şiddetlisi, mayıs ayında Colorado eyaletini vuran ve sert rüzgarların yanı sıra yoğun dolu yağışı da getiren fırtınaydı. Sadece bu fırtınanın sigortalı hasarı 2.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Söz konusu fırtınanın ekonomik hasarıysa 2.8 milyar dolardı.

MEKSİKA’YI DEPREM VURDU

Farklı ülkeler de felaketlerden nasibini aldı. Eylül ayının ortalarında Meksika’daki Tehuantepec ve Puebla şehirleri iki şiddetli depremle sarsıldı. Depremlerin sigortalı hasarı 2 milyar doları aştı.

Mart ayında, 4. kategoriden bir tropikal siklon olan Debbie, Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarını vurdu. Geniş çaplı sellere yol açan siklonun sigortalı hasarı 1.3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.