Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan'da Syriza taraftarları büyük sevinç yaşıyor

Yunanistan’da radikal sol koalisyon, dün yapılan erken seçimlerden tarihi bir zaferle çıkmayı başardı. 1974'den sonra ilk defa solun iktidara gelecek olması parti taraftarlarına büyük sevinç yaşattı. Syriza'nın seçimleri kazanacağının...

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2015 04:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2015 04:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunanistan'da Syriza taraftarları büyük sevinç yaşıyor
Yunanistan’da radikal sol koalisyon, dün yapılan erken seçimlerden tarihi bir zaferle çıkmayı başardı. 1974'den sonra ilk defa solun iktidara gelecek olması parti taraftarlarına büyük sevinç yaşattı.

Syriza'nın seçimleri kazanacağının anlaşılmasının ardından Atina merkezindeki Propilia Meydanı'nda yer alan Atina Üniversitesi önünde toplanan onbinlerce vatandaş, seçim sonucunu coşkuyla kutladı. Sevinç gözyaşları döküldü. "Yunan halkı tarih yazdı" diyen Syriza lideri Aleksis Çipras ise bir teşekkür konuşması yaptı.

Aristotelis Sainis adlı partili, “Sonuçlardan memnunuz” derken partinin İtalyan destekçilerinden Claudia da “Bu, Yunanistan ve Avrupa için çok büyük bir fırsat” ifadelerini kullandı. Emekli Yiorgos Exsarhos ise, “Halk bugün savaşı oylarıyla kazandı. Syriza’nın kuracağı yeni hükümet yurtdışında zaferler kazanmalı” şeklinde konuştu. Vassilis adlı vatandaş da halkın kemer sıkma önlemleriyle yaşayamayacağını Avrupa’nın anlaması gerektiğini dile getirdi. Kasap Antonis Balousis ise 60 yıl sonra hem Yunanistan hem de Avrupa’da tarih yazıldığını savundu.

ÇİPRAS: TARİH YAZDINIZ

Dün akşam seçim sonuçlarının büyük bir bölümünün açıklanmasının ardından Atina Üniversitesi'nin ana binasının bulunduğu Propilia Meydan'ında toplanan onbinlerce kişiye coşkulu bir konuşma yapan 40 yaşındaki genç lider Aleksis Çipras, "Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yunan halkı tarih yazdı. Memorandum ve Troyka geçmişte kaldı" dedi.

Çipras, şöyle konuştu: "Net, güçlü, egemen halkın reddedilemeyecek yetkisiyle Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yıkımın kemer sıkma politikalarını arkasında bırakıyor. Memorandumlar ve Troyka artık geçmişte kaldı. Halkın bize sadece açık çek değil, ulusal yeniden doğuş verdiğinin de tam olarak farkındayız." Yarından itibaren sıkı bir çalışma sürecine gireceklerini belirten genç lider, "Ülkeyi yeni temeller üzerine inşa edeceğiz. Bügün galip ya da mağluplar yok" vurgusunda bulundu.

Yurtdışına çalışmak için gitmek zorunda kalanlara geri dönmeleri çağrısı yapan Çipras, "Bütün Avrupa halkları kemer sıkma politikalarına ve ortak Avrupa geleceğini felakete sürükleyenlere karşı mücadele veriyor" şeklinde konuştu.

KOALİSYON ARAYIŞLARI YARIN BAŞLIYOR

Bu arada şimdiye kadar yüzde 94'ü sayılan oy sonuçlarına göre Syriza yüzde 36, 4'lük oy oranı ile 149 milletvekili kazanıyor. 300 üyeli parlamentoda tek başına iktidar olabilmek için 151 milletvekili çıkarmak gerekiyor. Sandıkların tamamının bu şekilde açılacağını tahmin eden Syriza lideri Çipras, vakit kaybetmeden koalisyon çalışmalarına başladı. Çipras, 13 milletvekili çıkarması kesinleşen aşırı sağcı Bağımsız Yunanlar partisi lideri Panos Kammenos ile bu sabah bir görüşme yapacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.