Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan'da seçim: Syriza, tek başına iktidara yakın

Yunanistan'da bugün yapılan seçimlerde sandıkların kapanmasıyla birlikte yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (Syriza) tarihi bir zafere imza atması bekleniyor. Kapa Research şirketinin yaptığı sandık...

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2015 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 22:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunanistan'da seçim: Syriza, tek başına iktidara yakın
Yunanistan'da bugün yapılan seçimlerde sandıkların kapanmasıyla birlikte yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (Syriza) tarihi bir zafere imza atması bekleniyor.

Kapa Research şirketinin yaptığı sandık başı ankete göre 35,5-39, 5 bandında görülen Syriza, yüzde 23-27 civarında oy alması beklenen Yeni Demokrasi Partisi'ne (ND) 12 puan fark atıyor.

Syriza bu sonuçlara göre 300 üyeli parlamentoda 146-158 milletvekili çıkarabiliyor. 151 vekil çıkarması, iktidarı tek başına devralması anlamına geliyor. ND ise 65 - 75 milletvekilinde kalıyor. Yunanistan seçim kanununa göre birinci partiye 50 vekillik bonus veriliyor.

Sadık çıkışı anketleri sonuçlarına göre üçüncülüğü ise ırkçı Altın Şafak'ın alabilecek olması endişeleri artırdı. Çoğu milletvekili hapiste olan faşist Altın Şafak, 2012 seçimlerinde de yüzde 7 oy toplamıştı.

Yeni kurulan ve liberal çizgide politika yapan Potami yüzde 6,4-8, Pasok 4,2 - 5,2, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 4,7 - 5,7 oy alabiliyor.

Öte yandan Selanik Makedonya Üniversitesi'nin SKAİ TV için sandık başında yaptığı araştırmaya göre Syriza yüzde 36-39, ND ise yüzde 24-27 arasında oy alacak.

Üçüncü sırayı ise Potami ve ırkçı Altın Şafak Partisi yüzde 6,4-8 oranla paylaşıyor.

Eski Başbakan Yorgo Papandreu'nun partisi KİNİMA'nın ise yüzde 3 seçim barajına takılma ihtimali bulunuyor. Sandık başı anketine göre KİNİMA, yüzde 2,2-3,2 bandında bulunuyor.

ÇİPRAS'IN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Televizyonların verdiği tahminlere göre Syriza'nın seçimlerden tarihi bir zaferle çıkabileceğinin anlaşılması, parti taraftarlarını Atina sokaklarına döktü. Syriza liderinin ise İçişleri Bakanlığı'nın açıklayacağı ilk resmi tahmin sonuçlarının ardından saat 21.30 civarında ilk değerlendirmesini yapması bekleniyor.

BİNDEN FAZLA BASIN MENSUBU İZLİYOR

Sandık çıkışı anketi sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte seçimleri izlemek üzere Atina'da bulunan çoğunluğu yabancı bin 15 basın mensubu ilk sonuçları haber merkezlerine geçti. Basın mensupları için tarihi Zappion Sarayı devasa bir çalışma merkezine dönüştürüldü. Gazeteci ve muhabirler, merkezin 4 farklı salonunda kurulan ekranlardan tüm televizyonların verdikleri ilk tahmin sonuçlarını not aldı. Kameraman ve foto muhabirlerinin ise bu anı kaydettikeri görüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.