Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias: Türkiye ile iyi komşular olmalıyız

Yunanistan'da seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon Partisi (Syriza) ve Bağımsız Yunanlar Partisi tarafından oluşturulan kabine, yemin ederek göreve başladı. Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Nikos Kotzias, ilk demecini verdiği...

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2015 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2015 00:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias: Türkiye ile iyi komşular olmalıyız
Yunanistan'da seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon Partisi (Syriza) ve Bağımsız Yunanlar Partisi tarafından oluşturulan kabine, yemin ederek göreve başladı. Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Nikos Kotzias, ilk demecini verdiği Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) verdi. Kotzias, "Türk halkına sevgi ve dostluk dileklerimi gönderiyorum. Türkiye ile iyi komşular olmalıyız." dedi.

Başkent Atina'da Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas huzurunda çifte yemin töreni yapıldı. Yunanistan tarihinde ilk defa Syrizalı bakanların büyük bölümü 'anayasa ve hukuka bağlı' kalacaklarına ilişkin seküler yemin töreni ile göreve başladı. ANEL Partili bakanlar ile Syriza'dan bir kaç bakan ise dini yemin törenine katıldı. Her iki tören de art arda gerçekleşti. Törenlerin ardından bakanlar hazırlanan metne imza koydu.

Başbakan Çipras hükümeti 13 bakan, 20 bakan vekili ve 6 bakan yardımcısından oluşuyor.

Ekonomik kriz döneminde en önemli bakanlık olarak öne çıkan ateşten gömleği ise akademisyen Yanis Varufakis giyecek. Küçük ortak ANEL lideri ise Savunma Bakanı oldu. Dışişleri Bakanlığına ise akademisyen Nikos Kotzias getirildi. Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısı yarın sabah saatlerinde yapılacak.

"İYİ KOMŞULAR OLMALIYIZ"

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, "Türk halkına sevgi ve dostluk mesajımı gönderiyorum. İyi komşular olmalıyız." diyerek Türkiye ile komşuluk ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Vekili Nikos Huntis de, Cihan'a yaptığı kısa değerlendirmede, 'önceliklerinin insani krizle mücadele' olduğunu dile getirdi. Huntis, "Şimdi önceliğimiz, insani krizle mücadele adına programımızı uygulamak olacaktır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı binasında bu akşam yapılan devir teslim töreninde PASOK lideri Evangelos Venizelos görevi Nikos Kotzias'a bıraktı.

DIŞİŞLERİ BAKANI KOTZİAS KİMDİR?

Eğitimini Yunanistan ve Almanya'da tamamlayan Nikos Kotzias (65), lisans eğitimini ekonomi bilimleri, yüksek lisansını politika felsefesi alanında, doktorasını ise Avrupa'nın entegrasyon politikası konusunda yaptı. Harvard ve Oxford'da araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kotzias, bakan olmadan önce Pire Üniversitesi'nde "Uluslararası ve Avrupa Siyasi Teoriler Çalışamaları" dersleri veriyordu.

Entelektüel bir kişilik olan Kotzias, 18 yıl boyunca dışişleri bakanlığı çatısı altında büyükelçi ve diplomatlara dersler verdi. Uluslararası etkinliklere araştırma ve incelemeleri ile katkı sundu, dünyanın saygın kurumlarına çalışmalarıyla destek oldu. Türkiye-Yunanistan arasında yürütülen ikili konulara ilişkin görüşmelere katıldı. Gençlik yıllarından bu yana sol kulvarda siyasi çalışmalar yapan Kotzias, komünist gençlik örgütü KNE'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Onlarca kitaba imza atan Kotzias, Oxford yayınlarından çıkan Türkiye-Avrupa İlişkilerinde Paradoks adlı bir kitabı ve Kıbrıs sorununa ilişkin bilimsel makaleleri bulunuyor.

1996 yılından 2009 yılında başbakan seçilene kadar Yorgo Papandreu'nun en yakın çalışma arkadaşı ve danışmanı olan Kotzias, PASOK'un 2009'da seçimi kazanmasının ardından partiden uzaklaştı. Kotzias, Syriza lideri Aleksis Çipras'ın son dönemdeki vatansever söylemi daha sık kullanmasında öncü rol oynayan isim olarak kabul ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.