Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeşiller, verilerin saklanması girişimini Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

Almanya'da Büyük Koalisyon’un bireylerin iletişim verilerini sistematik şekilde kaydetmeye yönelik girişimine muhalefet partileri engel olmak istiyor. Yeşiller Partisi, konuyu Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını duyurdu....

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2015 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2015 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Büyük Koalisyon’un bireylerin iletişim verilerini sistematik şekilde kaydetmeye yönelik girişimine muhalefet partileri engel olmak istiyor. Yeşiller Partisi, konuyu Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını duyurdu. Hür Demokrat Parti (FDP) de tereddütlerini dile getirdi. Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) ise bu konu iç tartışmaya yol açtı.

Federal Bakanlar Kurulu’nun bu hafta içi kabul ettiği bireylerin iletişim verilerini kaydedilmesini mümkün kılacak yasa tasarısı tartışılmaya devam ediyor. Muhalefetteki Yeşiller bu girişimi Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak durdurmak istiyor.

Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, Rheinische Post’a yaptığı açıklamada “Biz daha önceki iletişim verilerin kaydedilmesine karşı açtığımız davayı Karlsruhe’de kazanmıştık, bu sefer de iktidarın temel haklara aykırı olan bu girişimine dava açacağız.” dedi.

İletişim bilgilerinin kaydedilmesi yasalara aykırı bulunarak 2010 yılında Federal Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bir önceki yasama döneminde iktidar ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) de hükümetin bu girişimini mahkemeye taşıyacağını duyurmuştu.

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile birlikte yasa tasarını hazırlayan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın partisi SPD’de ise bu konu iç tartışmalara sebep olacağına benziyor. Alman medyasında yer alan bilgilere göre, gelecek ay yapılacak Genel Kurul’da bu konunun gündeme alınması için parti tabanından 100 civarında başvuru yapıldı. SPD’li Federal Meclis üyesi, internet politikaları ağırlıklı çalışmalar yapan Lars Klingbeil, Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada “Bu yasa görmemezlikten gelinemez.” dedi.

Yasa yürürlüğe girdiğinde bireylerin telefon ve internet iletişim verileri sistematik şekilde kaydedilecek. Telekomünikasyon şirketleri bilgisayarların IP adresleri ile telefon bağlantıların iletişim bilgilerini 10 hafta süreyle kayıtlar altında tutması gerekecek. Cep telefonların konum bilgilerinde ise bu süre 4 haftayı bulabilecek. Yazışma ve konuşmaların içeriği ise kaydedilmesi söz konusu değil. Güvenlik birimleri ise terör oluşumu, cinayet gibi ağır suçları aydınlatmada hakimin izniyle bu verilere değerlendirebilecek. Avukat, doktor, milletvekili ve gazeteci gibi mesleki sır taşıyanların bilgileri müstesna tutulacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.