Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vikinglerden, Rusya’ya karşı ittifak

Kuzey Avrupa ülkelerinin, dışarıdan gelebilecek ehditlere karşı daha kapsamlı bir askeri işbirliği içerisine gireceği belirtildi. Norveç, İşveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda, Rusya’nın Kuzey Avrupa’da artan askeri faaliyetlerine karşı...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2015 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kuzey Avrupa ülkelerinin, dışarıdan gelebilecek ehditlere karşı daha kapsamlı bir askeri işbirliği içerisine gireceği belirtildi.

Norveç, İşveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda, Rusya’nın Kuzey Avrupa’da artan askeri faaliyetlerine karşı tedbir amaçlı askeri işbirliği için masaya oturacak. Norveç'in Aftenposten gazetesi, Kuzey Avrupa ülkeleri savunma bakanlarınca ortaklaşa hazırlanan bir metni yayınladı. Buna göre; Norveç, İşveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda, bazı askeri görevleri beraber gerçekleştirecek. Baltık ülkeleriyle olan askeri işbirliği de güçlendirilecek. Özellikle son dönemlerde Rusya’nın bölgedeki askeri faaliyetlerini artırması, böyle bir kararın alınma nedenleri arasında gösterildi. Kuzey Avrupa ülkeleri, kendi aralarında dışarıdan gelecek tehditlere karşı alınacak koruyucu tedbirlere yönelik ortak askeri tatbikatların daha sıklıkla yapabilecek. Askeri alanda endüstriyel işbirliği de sağlayacak. Bunlara ek olarak siber saldırılara karşı daha verimli tedbirler alınması için ülkelerin birbirleriyle daha büyük ölçüde siber bilgiler paylaşacak.

Gelişmeleri değerlendiren Norveç askeri savunma uzmanlarından Prof. Janne Haaland Matlary, Kuzey Avrupa ülkeleri tarafından yapılan açıklamaları, Rusya’ya karşı ortak bir ‘caydırma’ hamlesi olarak nitelendirdi. Norveç Savunma Bakanlığında Özel Danışmanlık yapan Prof. Matlary ise, Aftenposten gazetesine yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın yapılan ortak açıklamayı agresif olarak algılayacağı, Moskova’dan sert tepkilerin geleceğinin altını çizdi.

Askeri işbirliği, NATO standartlarına uygun ve benzer bir ortaklık niteliğine sahip. Matlary, yapılacak yeni askeri işbirliğinin NATO’nun yerine geçmeyeceğini vurguladı ve bu tür bir işbirliğinin, NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya’nın da birliğe üyeliği için teşvikçi olacağına dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.