Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ve sonunda başladı...

Suriye'de ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları ateşkes resmen yürürlüğe girdi. Rejim güçleri, 7 gün boyunca çatışmaların duracağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ateşkes ilanından itibaren çatışmaların azaldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2016 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2016 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ve sonunda başladı...
Suriye rejimi; ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları 'saldırmazlık anlaşması' kapsamında ülke genelinde 7 gün sürecek ateşkesi resmen ilan etti.

SAAT 19.00'DAN İTİBAREN...

Suriye devlet televizyonunda konuşan rejim güçleri sözcüsü, 'silahlı grupların tüm olası ihlâllerine anında karşılık verileceğini' ifade etti. Suriye'de rejime bağlı ordunun, ülkenin resmi ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, "Ateşkes, silahlı gruplar tarafından yapılan herhangi bir ihlale cevap verilme hakkını korumakla birlikle 12.09.2016 günü saat 19.00'dan itibaren 18.09.2016 tarihi ve saat 23.59'a kadar tüm ülkede uygulanacak" ifadesine yer verildi.

Muhaliflerin bazı çekinceler bulunmasına rağmen, ateşkesin kabul edildiğine dair bir değerlendirme niyeti taşıdığını aktardı.

Bu çekinceler arasında ateşkesin uygulanması konusunda herhangi bir güvence verilmemesi gibi noktalar olduğu vurgulandı.

ABD'NİN AÇIKLAMASI...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin başlamasından itibaren çatışmalarda azalma olduğuna dair ön raporlar aldıklarını, bazı yerlerde çatışmaların hâlen yaşandığını söyledi. Kerry, Rusya'dan Esad'ın ateşkese uyacağına dair taahhüt verdiğini öğrendiğini de aktardı. Ateşkesin etkinliğine dair konuşmak için çok erken olduğunu ifade eden Kerry, bazı yerlerde ihlaller olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Kerry, Suriye'de başlayan ateşkese tüm tarafların uyması çağrısında bulunarak, siyasi çözümden başka bir yol bulunmadığını, bunun "birleşik bir Suriye'yi kurtarmak için son şans olabileceğini" söyledi.

İHLAL OLURSA NE OLACAK?

"Gelecek 7 günün geçen 7 aydan farkı ne? 7 günün sonunda OUM kurulursa ve ateşkes ihlal edilirse bunun sonuçları ne olacak?" sorusu yöneltilen Kerry, Nusra Cephesi ve IŞİD'in ateşkes kapsamı dışında tutulduğunu hatırlattı. Nusra Cephesi'nin muhaliflerin bulunduğu yerlere gelmesi halinde de Esad rejiminin bu bölgeleri bombalayamayacağını aktaran Kerry, şöyle devam etti:

"7 günün sonunda şiddetin azalması ve sükunetin sağlanması talebi var. Anlaşma ABD ve Rusya'nın tatmin olmasına bağlı. Anlaşmaya güvenmeyenler var. Eğer Esad, bu süreyi Nusra'yı bombalıyormuş gibi gösterip muhalifleri vurmakta kullanırsa bu durumda 7 günlük sükunet filan kalmaz. Burada Rusya kritik rol oynuyor. Rusya'nın 7 gün sükunet istediğini açıkça Esad'a söylemesi lazım. Eğer 7 gün arka arkaya sükunet olmazsa OUM kurulmayacak. Eğer o noktaya varırsak ve OUM kurulursa ve işlemeye başlarsa bu durumda OUM içinde anlaşma ihlallerine yönelik soruların nasıl çözüleceğine dair bir yöntem olacak. Anlaşmada açık bir madde de var. Herhangi bir taraf anlaşmanın ihlal edildiğini düşünürse ve diğer tarafın iyi niyetli davranmadığına kanaat getirirse çekilme hakkı bulunuyor."

ABD-RUSYA ORTAK OPERASYONA BAŞLAYINCA...

Halep'e insani yardım ulaştırılmasının ölüm kalım meselesi olduğunun altını çizen Kerry, bu ateşkesin Suriye'yi tek parça ve barış hâlinde tutabilmek için son şans olabileceğini söyledi. Kerry, ABD ile Rusya'nın koordine hava saldırılarına kısa süre içinde başlayacağını açıkladı, bu süreç başladığında artık Suriye rejiminin savaş uçaklarının ılımlı muhaliflerin bulunduğu alanlar üzerinde uçmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

ÖSO'DAN AÇIKLAMA

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve devrimci güçlerin, ülkede yürürlüğe giren ateşkese olumlu karşılık vereceğini duyurdu. SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halkımızın çektiği sıkıntıları hafifletmeyi, bombardımanın durdurulmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasını hedefleyen uluslararası her çaba doğru yolda atılmış bir adım olarak kabul edilecek ve olumlu karşılık verilecektir" ifadesi kullanıldı. Ateşkesin başarılı olması ve Rusya, İran ve Esad rejimi tarafından gelen saldırılara karşı sivillerin korunması için çalışılacağı kaydedildi. Ateşkesle ilgili bazı şartların da ileri sürüldüğü açıklamada, şunlar kaydedildi:

'REJİM ATEŞKESİ İHLAL EDERSE...'

"Esad güçleri ile terörist milislerinin havadan ya da karadan herhangi bir saldırıda bulunması, toprak parçasının işgal edilmesi ve halkın tehcir edilmesi ateşkese aykırı eylemler olarak kabul edilecek ve buna ÖSO'nun askeri yönetiminin belirlediği şekilde karşılık verilecektir."

SMDK, anlaşmanın, ihlallerle ilgili net bir yaptırım sisteminin olmamasının, rejim ve onun yandaşlarının bu ihlalleri tekrarlamasına zemin hazırlamasından endişe ettiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, anlaşmayı imzalayan taraflardan, ihlallerin tespit edilmesi için bir denetleme mekanizmasının oluşturulması ve abluka altındaki bölgelere kayıtsız şartsız insani yardımların ulaştırılması istendi.

HALEP'E İNSANİ YARDIM BAŞLAYACAK

Halep'e insani yardımın kuzeyden Castello yolu üzerinden hemen başlayacağını ifade eden Rusya Dışişleri, Suriyeli muhaliflerin de ateşkese uyacaklarını açıklamaları konusunda ABD'ye güvendiklerini açıkladı.

IŞİD ve Temmuz ayına dek Nusra Cephesi olarak bilinen gruplar ise saldırmazlık anlaşmasının kapsamı dışında olacak, bu gruplara yönelik operasyonlar devam edecek. anlaşmaya göre, Suriye'de Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesin yerel saat ile 18.45'te yürürlüğe girdiği duyurulmuştu.

geçen Cuma İsviçre'nin Cenevre kentinde anlaşmaya varan ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmıştı. İki ülke ortak hava saldırıları düzenleme konusunda da mutâbakata varmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayla ilgili olarak "Memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.