Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna’da ayrılıkçı milis güçlerden saldırı tehdidi

Ukrayna’nın doğu bölgesinde yerel milis güçleri ordunun kontrolüne geçen Slavyansk, Kramatorsk ve Mariupol kentlerini yeniden ele geçirmek için plan yaptıklarını açıkladı. Ukrayna’da 5 Eylül’de sağlanan ateşkesin ardından başlayan...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ukrayna’da ayrılıkçı milis güçlerden saldırı tehdidi
Ukrayna’nın doğu bölgesinde yerel milis güçleri ordunun kontrolüne geçen Slavyansk, Kramatorsk ve Mariupol kentlerini yeniden ele geçirmek için plan yaptıklarını açıkladı. Ukrayna’da 5 Eylül’de sağlanan ateşkesin ardından başlayan barış sürecinin yavaş ilerlediği iddia edildi.

Tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Zaharçenko, “Düşmanlıklar artarak devam edecek. Biz Slavyansk, Kramatorsk ve Mariupol’u yeniden alacağız. Maalesef, müzakerelere odaklanarak barış sağlamak mümkün değil. Ateşkes süreci ile uyumlu olan sadece biziz…” eleştirisi getirdi.

Zaharçenko hafta başında yaptığı uyarıda da Donetsk’e yönelik hükümet güçlerinin operasyonlarının devam ettiğini, bu durumun Kiev’le devam eden müzakere sürecini tıkadığını ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada Ukrayna’da barışın ülke genelinde sağlanacak diyalogla mümkün olacağını belirtti. Ukrayna’da ateşkesin uygulanmasında sorunlar olduğunu kaydeden Lavrov, “Karşılıklı ateşler sürüyor. Maalesef, Kiev yönetimi ağır silahları kullanmaya devam ediyor. Bölgede doğu Ukrayna’nın ekonomik ve sosyal alt yapısı yıkılıyor. Ateşkes sürecinin sonlanmasına izin verilmemeli…” çağrısı yaptı.

Barış sürecinin tam bir ateşkesle sağlanabileceğini vurgulayan Lavrov, “Minsk’te sağlanan anlaşmaya tam uyulmalı. Gelecekte nasıl bir ülkede yaşanacağı konusunda ülke çapında diyalog sağlanmalı.” dedi.

Ukrayna’da halk ayaklanması ile yönetim değişikliğinin ardından Rusya yanlısı doğu bölgeleri tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etti. Nisan ortasından bu yana devam eden iç savaşta 3700 kişi hayatını kaybederken, 9 binden fazla kişi de yaralandı. Minsk’te 5 Eylül’de bir araya gelen taraflar ateşkes ve barış süreci konusunda mutabakata vardı.

Rusya ile sınırın kontrol edilmesi, tam bir ateşkes ve Donetsk ve Lugansk’ın içinde bulunduğu Donbas’a verilen özel statünün uygulanması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile yaptığı görüşmelerde barış süreci ile ilgili çalışmalara destek açıklamasında bulundu. Ukrayna’da 26 Ekim’de erkene alınan parlamento seçimleri yapılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.