Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna Gazprom’a borcunu ödemedi, depolar kritik seviyede

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna’nın Ağustos ayında yapması gereken 882 milyon dolarlık ödeme için 1 Ekim’e kadar ek süre istediğini, ancak ay sonu gelmesine rağmen hala ödemenin yapılmadığını söyledi. Ukrayna’nın yaz döneminde...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ukrayna Gazprom’a borcunu ödemedi, depolar kritik seviyede
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna’nın Ağustos ayında yapması gereken 882 milyon dolarlık ödeme için 1 Ekim’e kadar ek süre istediğini, ancak ay sonu gelmesine rağmen hala ödemenin yapılmadığını söyledi.

Ukrayna’nın yaz döneminde doğalgaz depolarını doldurması için yarı fiyata doğalgaz verdiklerini kaydeden Miller, depoların tarihin en kritik seviyesinde olduğu uyarısında bulundu.

Ukraynalı meslektaşlarının ödemeleri sağlıklı yapabilmeleri için transit geçitlerle ilgili Ocak 2015’e kadar önceden ödeme yaptıklarını kaydeden Miller, “Biz yine destek olmak için önemli bir adım attık. İndirimli fiyattan doğalgaz depolarını doldurabilmeleri için imkan oluşturduk. Yaklaşık 5 milyar metreküp doğalgaz 269 dolardan verildi. Bu Ukrayna’ya yarım milyar dolardan fazla avantaj sağladı…” bilgisini verdi.

Doğalgaz konusunda sorunun enerji şirketleri Gazprom ve Naftogaz olduğunu kaydeden Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, “Konu hükümette ele alınıyor. Ancak daha çok enerji şirketlerinin anlaşmaları ile ilgili bir durum. Bazı problemler var, ancak kritik değil…” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise Ukrayna’dan gelen problemlerin kritik olmadığı yönündeki açıklamalara cevap verdi. Rusya Başbakanı, “Ukrayna’dan açıklama geldi. Onlar sorun olduğunu, ancak kritik olmadığını söylüyor. Ancak ben doğalgaz borcunun ödemesi ile ilgili sorun olduğunu ve bunun kritik olduğunu düşünüyorum.” eleştirisi getirdi.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov da konunun siyasi olmadığını, ekonomik ve ticari bir sorun olduğunu ifade etti. Peskov, “Gazprom uzun süredir sabırlı davranıyor. Ukrayna’nın ödemeyi yapabilmesi için tüm kolaylıklar gösterildi. Ancak bu esneklik sınırsız değil, Artık borcun ödenme zamanı geldi…” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.