Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Tütünsüz Avrupa” hayali sürüyor

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bakanlar Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ilişkin konferansa, 35 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve bölüm başkanları...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Tütünsüz Avrupa” hayali sürüyor
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bakanlar Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ilişkin konferansa, 35 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve bölüm başkanları düzeyinde katılım gerçekleştirildi. Türkiye’yi temsilen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve beraberindeki heyet iştirak ediyor.

13 ülkenin bakan düzeyinde katıldığı konferansın ilk oturumu, Aşkabat’taki Ruhiyet Sarayı’nda yapıldı. Konferansa, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Kanser, kalp ve şeker hastalıklarına karşı mücadele yollarının ele alındığı konferansta konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan’da sağlık alanında önemli reformların yapıldığını ve ülke genelinde çok sayıda sağlık tesisinin inşa edildiğini belirtti. Türkmen lider, ülke halkının sağlıklı yaşamı için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, birçok hastalığına sebep olan tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması yönünde önemli adımların atıldığını belirtti. Berdimuhamedov, bu sene sonuna kadar Meclis tarafından sigara içmeyen insanların korunması yönünde bir yasa tasarısının hazırlanacağını belirtti.

TÜTÜNSÜZ AVRUPA HAYALİ SÜRÜYOR

Konferansa katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab yaptığı konuşmasında, bulaşıcı olmayan hastalıkların ölümcül olduklarını belirterek, bu konuda önlemlerin alınması için zamanın geldiğini belirtti. Jakab, alkol ve tütün kullanımı, obezite ve fiziksel hareketsizliğin Avrupa Bölgesi’nin karşılaştığı en büyük sağlık sorunlardan biri olduğunu ve ortak bir tavır alınması gerektiğini söyledi. DSÖ yetkilisi, sağlıklı yaşam için bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi gerektiğini kaydetti. Konferansta yapılan konuşmalarda her yıl 14 milyon insanın sigara yüzünden öldüğü belirtildi.

ERDÖL: TÜRKMENİSTAN ÖRNEK ALINACAK ÜLKE

Konferansa katılan Ak Parti milltevekili Cevdet Erdöl, Türk basınına yaptığı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün çok önemli bir toplantısına katıldıklarını ve bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı mücadele stratejilerinin belirleneceğini belirtti. Ayrıca, tütünsüz Avrupa projesinin hayata geçirilmesi bakımından uygulamaların nasıl yapılacağına dair tartışmaların yer alacağını belirten Erdöl, “Dünyanın çocuklarının geleceğini ilgilendiren konuların tartışıldığı önemli bir toplantı. Bulaşıcı olmayan hastalıklar denildiğinde akla alkol kullanımına bağlı, tütün kullanımına bağlı hastalıklar, kanser, şeker hastalıkları geliyor. Bunlar içinde önlenebilir hastalıklar hangileri derseniz, bunların başında tütün ve alkol kullanımının kısıtlanması ve ona bağlı hastalıkların engellenmesi anlaşılıyor. Bu konuda Türkmenistan örnek alınabilecek ülke. Kapalı alanların dışında caddelerde de tütün kullanılmıyor.” diye konuştu.

Ruhiyet Sarayı’nda ilk oturumdan sonra konferans Oğuzkent otelinde devam etti. İki gün sürecek konferans ile ilgili yarın bir basın toplantısı düzenlenecek.

Alkol ve tütün kullanımı yüzünden Avrupa’nın başı dertte. Avrupa Bölgesi’nin bazı ülkelerinde bu alanda önemli gelişme kaydedilmesine rağmen, Avrupa hala en çok sigara içilen bölge olarak kalıyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü Tütünsüz Avrupa için Aşkabat Bakanlar Konferansı ayrı bir önem taşıyor. Aşkabat’taki toplantıda konuşulacak en önemli gündem maddelerinin birisi de, Tütünsüz Avrupa hayalini gerçekleştirmek için yol haritasının belirlenmesi olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.