Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmenistan’da Aksakallılar Kurultayı toplandı

Türk tarihinde önemli yer tutan 'Aksakallılar Kurultayı' geleneği Türkmenistan'da yaşatılıyor. Ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz vilayetinde Aksakallılar Kurultayı düzenlendi.Türkmenistan’da ‘Yaşulular Maslahatı’ olarak yılda bir kez...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkmenistan’da Aksakallılar Kurultayı toplandı
Türk tarihinde önemli yer tutan 'Aksakallılar Kurultayı' geleneği Türkmenistan'da yaşatılıyor. Ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz vilayetinde Aksakallılar Kurultayı düzenlendi.

Türkmenistan’da ‘Yaşulular Maslahatı’ olarak yılda bir kez toplanan bu kurultayda, ülkenin kalkınma hedefleri belirlendi ve 2013 yılındaki yapılan işler değerlendirildi. Devlet yöneticilerine tavsiye niteliği taşıyan Aksakallılar Kurultayı, bu defa başkent Aşkabat’a yaklaşık 550 kilometre mesafedeki Daşoğuz vilayetinde yapıldı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un başkanlığını yaptığı kurultaya, ülkenin 5 vilayeti ve Aşkabat’tan 100’er yaşlılar heyeti, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, yabancı misyon şefleri, Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçileri, Türk işadamları, yabancı basın mensupları ve Dünya Türkmenleri Birliği üyeleri katıldı.

3 binden fazla katılımcının bir araya geldiği kurultayda Türkmenistan’da 2013 yılında yapılan faaliyetler değerlendirildi. Kurultayda delegelere hitap eden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın bu yıl bağımsızlığının 22. yılını kutladığını ve bu süre zarfında ülkesinin en hızlı gelişen ülkelerden biri haline geldiğini kaydetti.

Ülkesinde yabancı yatırım için uygun bir ortamın oluşturulduğunu söyleyen Berdimuhamedov; “Son 5 yılda, ulusal yatırım hacmi 8 kez ve yabancı yatırım hacmi 8,6 kat arttı. Halihazırda 42 milyar dolar değerinde bin 888 sanayi ve sosyal tesislerin inşaatı devam ediyor. Bunun 13 milyar 300 milyonu Türkmen inşaat firmaları tarafından hayata geçiriliyor. Daha önce tarım ülkesi olan Türkmenistan artık sanayi ülkesi olma yolunda hızlı adımlar ile ilerliyor.” şeklinde konuştu.

Berdimuhamedov, ülkede gıda güvenliğinin sağlandığını ve Türkmen halkına yetecek kadar buğday üretildiğini ve fazlasının yurtdışına ihraç edildiğini belirterek, bu gelişmelerden büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Gurbanguli Berdimuhamedov, toplantının ardından ülkede başarılı işler yapanları ödüllendirdi. Daha sonra kurultay dolayısıyla konser programı düzenlendi ve havai fişek gösterileri ile kurultay sona erdi.

TAVSİYE NİTELİĞİNDEKİ GELENEKSEL KURULTAY

Daha önce ülkede Meclis üstü bir kurum olan Yaşlılar Maslahatı, sonradan danışma statüsündeki bir kurum haline dönüştürüldü. Aksakallılar Kurultayı, yılda bir defa Devlet Başkanı’nın teklifi üzerine toplanıyor. Toplantıda alınan kararlar ve tavsiyeler 1 yıl içinde hayata geçiriliyor.

Türk tarihindeki ‘Aksakallılar Kurultayı’ geleneği Türkmenistan’da bağımsızlığın ilk yıllarından beri devam ediyor. Türk tarihinde önemli kararlar hep yaşlılar heyetine sorulurdu. Şimdi tarihe karışan bu gelenek Türkmenistan'da biraz değiştirilmiş şekliyle yaşatılıyor.

Geçen yıl yapılan Aksakallılar Kurultayı’nda çıkan af, eğitim-öğretim yılının 12’ye çıkarılması gibi kararlar yasalaşmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.