Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde 1 gün sonra Ermenistan’da da darbe girişi olmuş

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Dr. Hasan Oktay, FETÖ’nün Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Ermenisatn’da da bir darbe girişiminin yaşandığını açıkladı.KAFKASSAM Başkanı Dr. Oktay, Ermenistan’da 20 Haziran...

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2016 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2016 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Dr. Hasan Oktay, FETÖ’nün Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Ermenisatn’da da bir darbe girişiminin yaşandığını açıkladı.
KAFKASSAM Başkanı Dr. Oktay, Ermenistan’da 20 Haziran 2016 tarihinde muhalefet lideri Jirair Sefilyan’ın yasa dışı işler yapmak, mafyatik girişimlerde bulunmak ve silah ticareti suçlamalarıyla tutuklandığını hatırlatarak, "Bu tutuklamaya karşı 17 Temmuz sabah saat 05.00 sularında kendilerine Özgürlük Savaşçıları Birliği diyen bir grup silahlı kişi Erivan’daki Erebuni polis karakoluna silahlı baskın yaparak zaptetti. Bir kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı baskında Sefilyan’ın serbest bırakılması, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın derhal istifası ve geçici hükümet kurulmasını talep eden baskıncılar bu isteklerinin yerine getirilmeyip karakola bir operasyon yapılırsa ellerinde bulundurdukları rehineleri öldüreceklerini bildirmişlerdi. Baskının ilk saatlerin de Ermenistan tarafından basit bir karakol baskını ve rehine değişimi gibi basına aksetirmeye çalışıldı" ifadesini kullandı.
Batı bloğunun işi
Dr. Oktay, halkın darbe girişiminden korktuğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Ermenistan Ulusal Güvenlik Birimi bunu reddederek binasın etrafını sardılar ve başta gazeteciler olmak üzere kimseyi bina çevresine yaklaştırmadılar. 15 Temmuz’da Türkiye’de askeri isyan/darbe teşebbüsü olurken Ermenistan beklenmedik şekilde 17 Temmuz sabahına bu haberle uyanırken iki hareketin de arkasında batılı güçlerin olması dikkati çekmişti. Türkiye Haziran ayı başında Rusya ile ile iyi ilişkileri içerisine girebileceği sinyallerini verince Türkiye ve Ermenistan’ı Rusya’dan kopararak Rusya’nın güneyinde bir savunma hattı oluşturmak için batı bloğu harekete geçti."
Ermenistan kışkırtılacak
Jirar Sefilyan adlı şahsın daha önce Karabağ’da savaştığını kaydeden Oktay, şunları kaydetti:
"Karabağ klanına mensup ve “kurucu meclis” adı altında bir örgütün de lideridir. Birbiri ile bağlantılı “Yeni Ermenistan hareketi” de bu baskına destek verdiğini açıkladı. Eylem sürdüğü sürece Ermenistan muhalefetini oluşturan küçük grupların bu eyleme destek verdiler. Türkiye’deki başarısız isyan girişimi ile birlikte organize edilen Ermenistan karakol baskını ve peşinden gelişen olayların asıl amacı Türkiye Rusya ilişkilerini baltalamak, Ukrayna’da Rusya’ya karşı başarı elde edemeyen Batı bloğunun Türkiye Ermenistan hattından Rusya’ya karşı yeni bir cephe açma girişimi olarak yansıdı. Ermenistan’daki karakol baskını ölümler olmaması için yaklaşık 10 gün müdahale edilmedi ve müzakerelerle durum idare edilmeye çalışılırken, halk sürekli iktidara karşı tahrik edilerek sokak eylemlerine sevkedildi. Karakol baskını adeta darbeye dönüşmesi hükümetin istifasını isteyen kalabalıkların sokaklarda eylemler yapmasına dönüştü. Türkiye’deki askeri isyan bastırılınca zaten Ermenistan’daki karakol baskını dünya kamuoyunda beklenen desteği alamamış, Türkiye gündemi Ermenistan gündemini bastırdığı için Ermenistan’daki karakol baskını ve peşinden devam eden kriz çok dikkat çekmemişti. 2 başarısız darbeyi destekleyen batılı güçler olayların kendiliğinden gündem dışına çıkması için adeta görmemezlikten gelerek örtbas etmeye çalıştılar. Ermenistan’daki karakol baskını müzakerelerle çatışmaya dönüşmeden, halkın iktidara karşı haklı taleplerinin isyana dönüşmeden çözülmesi Türkiye’deki başarısız askeri isyan gibi Ermenistan’daki karakol baskınının da başarısız olmasına sebep oldu. Rusya’dan koparılmaya çalışılan Ermenistan için yeni bir macera kapısı da kapanmış oldu. Fakat yakın gelecekte Ermenistan’da bu tür eylemlerin olma ihtimali çok uzak değildir. Batı bloğu Rusya’ya karşı Ermenistan’ı sürekli karıştırmak için harekete geçmiş olduğu anlaşılmaktadır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.