Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'ye bir yeşil ışık da Çin'den

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” açıklamasına söz konusu birliğin iki baskın üyesi Rusya ve Çin olumlu yaklaştı.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2016 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2016 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'ye bir yeşil ışık da Çin'den
Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle ilgili şöyle dedi:

“Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen.”

ÇİN DE SICAK BAKIYOR

Rusya'nın ardından Çin de konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ŞİÖ'ye dair açıklamaları konusunda, "Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz" ifadesini kullandı.

Gıng olağan basın toplantısında, Türkiye'nin Avrasya'da önemli bir ülke olduğunu belirterek, ŞİÖ'nün de önemli bir diyalog ortağı olduğunu söyledi.

Çin'in, Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten Gıng, Pekin yönetiminin, üye ülkelerle örgütün hukuki yapısının düzenlenmesi konusunda çalışmak istediğini belirtti.

ERDOĞAN’DAN ‘ŞANGHAY BEŞLİSİ’ ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant’tan dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'IN ÜYELİK SÜRECİ SENEYE TAMAMLANACAK

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın, 1996'da oluşturduğu Şanghay Beşlisi, 2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmüştü. ŞİÖ'de, Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan gözlemci ülke olarak yer alırken; Türkiye, Belarus ve Sri Lanka da diyalog ortağı konumunda bulunuyor. Üyelik başvuruları kabul edilen gözlemci ülkelerden Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılma sürecinin gelecek yıl tamamlanması bekleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.