Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Türkiye uçurumun kenarından döndü"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun vize serbestisi için kesin tarih istemesi ve aksi takdirde mülteci sözleşmesini geri çekebileceği açıklamasının ardından Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier vize konusunda açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2016 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2016 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Türkiye uçurumun kenarından döndü"
Darbe gecesi Türkiye'nin uçurumun kenarında olduğunu söyleyen Steinmeier, "Girişimin önlenmesinden mutluyum" dedi.

Alman hükümetinin, ‘Türkiye şartları yerine getirmeden vize serbestisi olmaz’ açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de Türkiye'nin talebini geri çevirdi. Alman Rheinische Post gazetesine konuşan Steinmeier şöyle dedi:

“Vize serbestisinin şartları var ve bunlar taraflarca biliniyor. Türkiye bu şartları yerine getireceğine ve gerekli adımları atacağına dair yükümlülük üstlendi. Henüz şartlar yerine gelmedi ve Türkiye'nin önünde daha yapacağı iş var. Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin şartları yerine getirip getirmediğini iyice inceleyecek. Şu çok açık, ortak bir çözüme ulaşmak, hem Türkiye'nin hem AB'nin çıkarına. Karşılıklı ültimatom ve tehditler bir şey getirmez.”

'BİZ SÖZLEŞMEYE UYMALIYIZ'

Steinmeier, mülteci sözleşmesinin feshi durumunda mülteci akınına karşı AB'nin B Planı spekülasyonlarına karşı çıktı. Dışişleri Bakanı, “Biz sözleşmeye uymalıyız. Türkiye, kısa zamanda çok yüksek sayıda mülteci aldı ve Türkiye'nin bu gücü saygıya değer” dedi.

Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin dondurulması talebine de karşı çıkan Steinmeier, “Bağlantıları koparmak, siyasette düşünülebilecek en kötü araç” diye konuştu.

'TÜRKİYE UÇURUMUN KENARINDAYDI'

Alman Dışişleri Bakanı, “Darbe girişiminin arkasında Gülen mi var?” sorusuna ise şu cevabı verdi: "Türk hükümetinin darbe girişimini yapanlara yönelik yasal ve siyasal önlemler alması en doğal hakkı. Türkiye darbe gecesi uçurumun kenarındaydı, ben darbe girişimi önlendiği için mutluyum. Ancak şu ana kadar alınan önlemlerin bazıları ölçüyü aşıyor.

Darbeyle doğrudan ilişkisi kesin olmayan on binlerce memur, öğretmen ve hakimlerin ihraç edilmesi, binlerce okulun ve eğitim kurumunun kapatılması ve çok sayıda gazetecinin tutuklanması olamaz. Türk hükümeti darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olduğu açık şekilde dile getirdi. Bizim beklentimiz, hukuk devletine yakışır bir süreç içerisinde sorumlu olanların tespit edilmesi.”

Bakan Steinmeier, Türkiye'nin, darbe girişiminin ardından idam cezasını yeniden getirmesinin ise AB değerlerine uymayacağını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.