Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye, Uçak Krizinin Ardından “Rusya’nın Düşmanları” Listesine Girdi

Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinin ardından “Rusya’nın Düşmanları” listesinde üçüncü sırada yer aldı. 2015’te Rusya’da Türkiye’yi ‘düşman’ olarak görenlerin oranı yüzde 1 iken, bu rakam uçak kriziyle yüzde 29’a...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinin ardından “Rusya’nın Düşmanları” listesinde üçüncü sırada yer aldı. 2015’te Rusya’da Türkiye’yi ‘düşman’ olarak görenlerin oranı yüzde 1 iken, bu rakam uçak kriziyle yüzde 29’a çıktı.
Rusya’da bağımsız Levada Araştırma Merkezinin her yıl düzenli olarak yaptığı “Rusya’nın Düşmanları” anketinden bu yıl çarpıcı sonuçlar çıktı. 20-23 Mayıs tarihlerinde 48 Rus bölgesinde yapılan çalışma, Rus vatandaşlarının diğer ülkelere olan bakış açılarını medyadan etkilenerek oluşturduğunu gözler önüne serdi. “Rusya’nın Düşmanları” olarak adlandırılan listede zirve yine yüzde 72’lik oranla ABD’nin olurken, ABD’yi yüzde 48 ile Ukrayna takip etti. Yüzde 48’in, Ukrayna için bugüne kadar alınan en yüksek oy oranı olduğu kaydedildi. Zira 2015 yılında yapılan ankette, katılımcıların sadece yüzde 37’si Ukrayna’yı düşman olarak gördüğünü ifade etmişti.
Listede bu yıl üçüncülüğü ise Türkiye aldı. 2015’te Rusların yüzde 1’inin düşman olarak gördüğü Türkiye, uçak kriziyle yüzde 29’unun düşman olduğu ülke haline geldi.
Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler ise 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ve sınırını ihlal eden Rus uçağının Türk F16’ları tarafından düşürülmesinin ardından gerilmişti. Olayın ardından Rusya, Türkiye’ye yönelik bir takım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.
RUSYA’NIN MÜTTEFİKLERİ
Ankete katılan Rus vatandaşlarına göre, Rusya’nın en yakın müttefikleri ise Belarus, Kazakistan ve Çin. Ankete katılanların neredeyse yarısı, Belarus’un da Rusya’yı dost olarak gördüğüne inandığını savunurken, Kazakistan yüzde 39’la, Çin de yüzde 34 ile Rusya’nın iyi ilişkilere sahip olduğu ülkeler olarak kaydedildi.
Ankete katılanların yüzde 5’i ise Suriye’nin de Rusya’nın müttefiki olarak görüldüğünü belirtti. 2015 yılında yapılan çalışmada ise, katılımcıların sadece yüzde 2’si Suriye’yi müttefik olarak görüyordu. Bu oy oranının Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın isteği üzerine Suriye ordusuna “destek” sağladığı gerekçesiyle artmış olabileceği ifade edildi.
RUSLARIN AB’YE BAKIŞI
Çalışmaya göre, Rusya’nın Avrupa Birliğinin bir parçası olmasını isteyenlerin sayısında da düşüş yaşandı. Ankete katılanların sadece yüzde 24’ü Rusya’nın birliğe katılmasını istedi. 2009 yılında bu rakam yüzde 53’tü.
Oranları değerlendiren Siyasi Analist Dmitry Oreshkin, Rusların diğer ülkelere yönelik tutumunu, medyaya göre belirlediğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.