Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin sert çıkışına ABD'den yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye yönelik sert sözlerine ABD'den yorum geldi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 08:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'nin sert çıkışına ABD'den yanıt!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller" diye konuştu.

Türk askerinin Başika'dan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı İbadi'ye sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby'nin Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında da gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, İbadi için "Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı. Önce haddini bil" demişti.

Washington’daki basın toplantısında, bir gazetecinin, Musul operasyonunda Türkiye’nin de yer alacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İbadi’ye yönelik sözlerini hatırlatması üzerine Kirby, şöyle dedi:

"Uzun süredir söylemekteyiz. Burada geçen Cuma günü Brett McGurk’ün de söylediklerini duydunuz. Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika’daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun."

"ORTAK DÜŞMANIMIZ OLAN IŞİD’E ODAKLANMALIYIZ"

ABD’nin Türkiye ile Irak arasındaki diyaloğu desteklediğini vurgulayan ve sorunun hızlıca çözülmesini sağlayacağını belirten Kirby, "Bütün yönetimleri kendi ortak düşmanlarına, bizim ortak düşmanımıza, DEAŞ'a odaklanmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki, günlerde ve haftalarda tüm tarafların DEAŞ'a karşı mücadele için atacakları adımları koordine etmeleri gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin elinde Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye’den askeri destek istediğini kanıtlayacak şekilde video kayıtlarının bulunduğunu açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Kirby, "Bu değerlendirmeleri, videoyu görmedim. Başbakan İbadi, (Türk askerlerinin) davet edilmediklerini kamuoyu önünde açıkça söyledi. Biz, onların koalisyonun bir parçası olarak orada olduklarını düşünmüyoruz ve Türkiye ile Irak’ın diyalog yoluyla bu konuda çalışmalarını istiyoruz" dedi.

"MUSUL OPERASYONUNDAKİ KARAR IRAK’IN"

Kirby, Musul operasyonunun ne zaman başlayacağına ilişkin bir soru ile ilgili olarak da, bu kararı Irak yönetiminin vereceğini söyledi. Kirby, "Musul’u geri alma kampanyası bir Irak kampanyasıdır. Amerikan güçleri, geçmişte de olduğu gibi Irak güvenlik güçleri tarafından yapılacak bu kampanyaya destek verecektir. Kendileri hazır olduklarında karar vereceklerdir" dedi. Kirby, Irak güvenlik güçlerinin, İbadi'ye verecekleri raporlara göre kararın alınacağını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.