Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk ve Çin’in geleneksel müzikleri Çinlileri coşturdu

2013 Çin’de Türk Kültür Yılı kapsamında başkent Pekin’de Türk ve Çinli sanatçılarının yaptığı geleneksel ortak sunumlar büyük beğeni aldı.Türkiye’den kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu, ud sanatçısı Hakan Emre Ziyagil ve solist...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk ve Çin’in geleneksel müzikleri Çinlileri coşturdu
2013 Çin’de Türk Kültür Yılı kapsamında başkent Pekin’de Türk ve Çinli sanatçılarının yaptığı geleneksel ortak sunumlar büyük beğeni aldı.
Türkiye’den kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu, ud sanatçısı Hakan Emre Ziyagil ve solist Hülya Aydoğdu ile Çin’in Yangqing çalgısı ustası Prof. Li Lingling ve diğer sanatçılar tarafından ortak ve ferdi sunumlar yapıldı.

‘’Üsküdar’a gideriken’’ ve Çince olarak Çin’in ‘’Aobao Xianghui’’ isimli şarkısını iki ülke geleneksel müzik aletlerinin eşliğinde seslendiren solist Aydoğdu, salondan büyük alkış aldı.
Pekin’deki Çin Müzik Enstitüsü salonunda yapılan ve Türk-Çin geleneksel müziklerinden oluşan bireysel ve ortak sunumlar salondakileri coşturdu. Dün akşam gerçekleştiren konseri izleyenlerin çoğunluğunu enstitünün öğrencileri oluşturdu.

Enstitüden Prof. Li Lingling’in çaldığı Yangqing de büyük beğeni topladı.
Konserin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan kanun sanatçısı Aydoğdu, ‘’Güzel bir uyum oldu. Müziğin herkesi birleştirici bir gücü var.’’ dedi. Aydoğdu, müziğin gücünün insanları kısa sürede kaynaştırdığını söyledi. Güzel bir konser verdiklerine inandıklarını kaydeden Aydoğdu, bir iki aydır Çinli sanatçılarla yazıştıklarını ve son 10 gündür notaların gönderildiğini ve tekrar üstünden geçtiklerini belirterek, hazırlıkları hakkında bilgi verdi.

Türk müziğinin çok neşeli, çok özel olduğunu ve çok sevdiğini söyleyen Prof. Li, 14 yıl önce Avrupa’da karşılaştığı kanun sanatçısı Aydoğdu ile Pekin’de birlikte sunum yapmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Li, kazanımlarının büyük olduğunu da dile getirdi.

Konseri izleyenler de Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) görüşlerini aktardı. Konseri izlerken baş sallayarak sanatçılara eşlik eden ve o anları telefonuyla kaydeden öğrencilerden Xia Han, Türk müziğinin dinamik olduğunu Çin’de sevilen bir müzik olan Xinjiang (Uygur) müziğini andırdığını belirterek, çok sevdiğini söyledi.

Konseri izleyen öğrencilerden Yue Xiran ise, konserin mükemmel olduğunu ve Türk kültürüyle ilgili çok şey öğrendiklerini ifade etti.
Zou Wangwen adlı diğer bir öğrenci de ‘’Konser mükemmeldi. Dinlerken kalkıp eşlik etmek istedik bir an.

Burada ayrıca Türk ve Çin geleneksel çalgılarının mükemmel uyumunu da görmüş olduk.’’ ifadelerini kullandı. Bu arada bu akşam Pekin’deki Peninsula Otel’de kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu, ud sanatçısı Hakan Emre Ziyagil ve solist Hülya Aydoğdu bir konser verecek ve burada ayrıca ressam Devrim Erbil’in eserleri de sergilenecek. Erbil’in İstanbul temalı eseri de açık arttırma ile satılacak ve elde edilecek gelir de Çin Göğüs Kanseri Derneği’ne bağışlanacak. Çin’deki ikinci konser 28 Ekim’de Sanghay kentinde gerçekleştirilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.