Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk vatandaşlarına Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu’ndan müjde

Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu'na (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung-DGUV) 1986 yılından beri devam eden Almanyalı Türklerin 29 yıllık protezler konusunda tek firmaya mahkumiyetine son verildi. Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine...

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 20:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu'na (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung-DGUV) 1986 yılından beri devam eden Almanyalı Türklerin 29 yıllık protezler konusunda tek firmaya mahkumiyetine son verildi. Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre Almanya adına sağlık yardımı hakkına sahip kaza sigortalıları bundan böyle gerek geçici gerekse daimi olarak Türkiye’de ikametleri sırasında kazaya bağlı rahatsızlıkları sebebiyle kullanmak zorunda oldukları protezlerin verilmesini, takılmasını ve onarılmasını Türkiye’de protezlerin kalite seviyesinin garanti altına alınması şartıyla başka firmalara da yaptırabilecekler.

Almanya kaza sigortalılarının protezlerinin verilmesi, takılması ve onarım işlemleri bu güne kadar, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) 02.04.1986 tarihli ve 317276 sayılı genele yazıya istinaden İzmir’de faaliyet gösteren sadece bir ortopedi firmasınca gerçekleştiriliyordu. Doğal olarak bu hizmetin sadece İzmir ilinde faaliyet gösteren tek firma tarafından yürütülmesi, diğer illerde bulunan gurbetçinin söz konusu firmaya ulaşımda yaşadıkları zorluklar şikayetlere neden olduğundan bu şikayetler, SGK tarafından ödemeyi yapan Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu'na iletildi.

DGUV şikayetler üzerine protezlerin kalite seviyesinin garanti altına alınması şartıyla başka firmalardan da temin edilebileceğini SGK’ya bildirdi. Bunun üzerine SGK 02.02.2015 tarihli ve 2015/6 sayılı bir genelge yayınladı. Merkez ve taşra teşkilatlarına gönderilen söz konusu genelgeye göre bundan böyle, Almanya kaza mercileri sigortalılarına protezlerin verilmesi, takılması ve onarılması işlemleri, acil haller hariç olmak üzere A/T 14 formüleri ile onay alındıktan sonra, Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı'nın 03.12.2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 'ortez-protezleri ısmarlama olarak üreten ve/veya uygulayan merkezler ile işitme cihazı satış ve uygulaması yapan merkezler' hakkındaki yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan tüm merkezlerde yapılabilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.