Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk mutfağının lezzeti Rusya’yı sardı

İstanbul ve St. Petersburg arasındaki kardeş şehirler anlaşmasının 23. yıldönümü münasebetiyle St. Petersburg yasama meclisinde “Türk Mutfağından Lezzet Esintileri” adlı resepsiyon düzenlendi. Dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2013 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2013 00:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk mutfağının lezzeti Rusya’yı sardı
İstanbul ve St. Petersburg arasındaki kardeş şehirler anlaşmasının 23. yıldönümü münasebetiyle St. Petersburg yasama meclisinde “Türk Mutfağından Lezzet Esintileri” adlı resepsiyon düzenlendi.

Dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen İstanbul Mutfak Sanatları Akademisinin (MSA) en seçkin şef aşçıları tarafından yemeklerin hazırlandığı gecenin açılışını, Yasama Meclisi Başkanı Vyaçeslav Makarov ve İstanbul Vali yardımcısı Ahmet Deniz birlikte yaptı.

St. Petersburg’un tarihi mekânlarından Marinski Sarayında gerçekleştirilen programda konuşan Meclis başkanı Makarov, programa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı misafir ettiğini kaydeden Makarov, “Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerimiz hiç durmadan devam ediyor. Biz bu durumdan çok memnunuz. Bugün burada gerçekleşecek olan program da yine dostluğumuzu pekiştirmeye yönelik olacak.” dedi.

Bir ülkenin mutfağının sadece yemeklerden ibaret olmadığını, o ülkenin kültürünü, medeniyetini ve tarihini de gösterdiğini kaydeden Meclis Başkanı “Türk yemekleri gerçekten çok lezzetli. Birazdan burada siz de tadınca anlayacaksınız. Ben elbette daha önce İstanbul’da çok defa denedim. Ama bugün burada yine hep beraber deneyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

"BİZ RUSÇA ÖĞRENELİM SİZLER DE TÜRKÇE"

İstanbul Vali Yardımcısı Deniz ise St. Petersburg’da böyle bir tarihi sarayda ağırlanmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, gelişen Rus-Türk ilişkilerine vurgu yaptı. Bu tip etkinliklerin iki ülke insanının birbirini daha iyi tanıması için çok önemli olduğunu belirten Deniz, “Birbirimizi tanıdıkça şunu görüyoruz ki Türkiye sadece deniz ve kumdan ibaret değil, Rusya da sadece yer altı kaynaklarından ibaret bir ülke değil. İkisi de çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve çok geniş kültürlü iki ülke. İlişkilerimizin gelişmesi açısından bizler Rusça öğreneceğiz, ama sizlerden de ricam Türkçe öğrenmeniz.” şeklinde konuştu.

Açılışta ayrıca, Akfel Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus Kültür Vakfı Başkanlığını yürüten Fatih Baltacı ve Türk Rus Toplumsal Formu Genel Sekreteri Ender Arat birer konuşma yaptı.

St. Petersburg milletvekilleri, bölge kaymakamları, St. Petersburg Valiliği bünyesindeki komite başkanları, St. Petersburg’un onursal vatandaşları ve St. Petersburg’daki Türk firmalarının temsilcilerinin katıldığı program boyunca yaklaşık 800 kişi Türk damak tadıyla buluşma imkanı buldu.

"ÜNLÜ VİRTÜÖZ PROGRAMA RENK KATTI"

Dünyanın sayılı kanun virtüözlerinden kabul edilen Göksel Baktagir ve ekibi tarafından verilen konserin renk kattığı gecede, birbirinden güzel besteler Rus ve Türk davetlilerle buluştu.

"ST. PETERSBURG’DA TÜRK İZLERİ VE TÜRK MARŞI"

Renaissance Construction’un katkılarıyla ortaya çıkan ve Sovyetler birliği zamanında St. Petersburg’a gelen Türk siyasetçilerinin Rus arşivlerinden çıkarılan siyah-beyaz fotoğraflarının bulunduğu Türk Marşı «Турецкий марш» adlı fotoğraf sergisi ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Ayrıca, “St. Petersburg’da Türk izleri” kitabı ve Türk-Rus bayrağı rozetleri de ziyaretçilere hediye edildi.

"PROGRAMA DESTEK BÜYÜK OLDU"

“Türk Mutfağından Lezzet Esintileri” adlı resepsiyon, Mayıs 2010'da Rusya ve Türkiye arasında imzalanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin alt yapısı olan Toplumsal Forum himayelerinde; T.C. Kültür Bakanlığı, St. Petersburg Yasama Meclisi, T.C. St. Petersburg Başkonsolosluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi’nin organizatörlüğünde ve İstanbul Türk-Rus Kültür Vakfı, Renaissance Construction, CC Business Group, Türk Hava Yolları, Sesam Group, Mutfak Sanatları Akademisi’nin destekleriyle gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.