Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Kültür Merkezi'nin yeni şubesi açıldı

ABD'nin Vermont eyaletinde hizmet veren Türk Kültür Merkezi’nin (TCC) yeni şubesi, Burlington şehrinde düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı. Açılış törenine; Vermont Valisi ve aynı zamanda Demokrat Valiler Birliği Başkanı...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 00:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 00:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Kültür Merkezi'nin yeni şubesi açıldı
ABD'nin Vermont eyaletinde hizmet veren Türk Kültür Merkezi’nin (TCC) yeni şubesi, Burlington şehrinde düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine; Vermont Valisi ve aynı zamanda Demokrat Valiler Birliği Başkanı Peter Shumlin, Vermont Adalet Bakanı William Sorrell, Çalışma Bakanı Annie Noonan, Dışişleri Bakan yardımcısı Sam Werbel, Burlington Belediye Başkanı Miro Weinberger gibi isimler katıldı.

Program, Soma’daki maden kazası, Bosna Hersek’teki sel felaketi ve Arkansas’taki fırtınada hayatını kaybedenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törende bir konuşma yapan Vermont Valisi Peter Shumlin, eyaletlerinde bir Türk Kültür Merkezi'nin açılmasının kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi. Shumlin, merkezin kültürler arası iletişim ve dünya barışına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Shumlin, “TCC, insanların birbirini daha iyi anlamasını, ortak bir dil geliştirilmesini sağlayacak, Türk kültürünü bize daha iyi tanıtacak.” dedi.

TCC yetkililerinden, Vermontlulara Türkçe öğretmesini isteyen Vali Shumlin, “Türkçe’nin yanında bize Türk kültürünü, tarihini de öğretmelerini bekliyorum. Bütün bunlar dünya barışının sağlanmasına ve ekonomik fırsatların gelişmesini sağlar. TCC’nin kurulmasına vesile olan herkesi tebrik ediyorum. Biliyorum ilerleyen süreçte çok güzel etkinlikler yapılacak.” diye konuştu.

Vermont Adalet Bakanı William Sorrell da yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve bir sempozyuma katıldığını anlattı. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda olumlu gelişmelerin yaşanmasını temenni ettiğini dile getiren Sorrell, TCC gibi bir kurumun Vermont’ta açılmasının önemini vurguladı.

Çalışma Bakanı Annie Noonan ise, Türkiye ile Vermont arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Türkiye’den gelecek yatırımcılara her konuda yardımcı olacaklarını ifade eden Noonan, en kısa zamanda Türkiye’ye gitmek istediğini dile getirdi.

“VERMONT’TA BİR TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANS”

Burlington Belediye Başkanı Miro Weinberger ise şehirlerinde TCC gibi bir kuruma sahip olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Burlington’un uluslararası bir şehir olma yolunda ilerlediğini ve TCC’nin buna katkıda bulunacağını ifade eden Weinberger, "TCC’den temennim, barış ve kültürler arası etkileşimin yanında yeni ekonomik fırsatların doğmasına da katkıda bulunması. Emeği geçen herkese teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Programda konuşan TCC Vermont Başkanı Eyüp Şener ise kültür merkezinin Türkiye ve Türki dünyayla Vermont eyaleti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir misyon üstleneceğini söyledi. Vermont gibi şirin bir eyalette Türk Kültür Merkezi'nin açılmasının kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Şener, “Bugün açılışımıza, Vermont eyaletinin valisi, adalet bakanı, belediye başkanı ve milletvekilleri katıldı. Bu, Türk toplumu adına çok önemli bir gelişmedir. Amacımız, Vermont ile ekonomi, kültürel ve eğitim alanında ilişkilerin geliştirilmesi ve bunun halk tabanında daha da derinleşmesini sağlamaktır.” diye konuştu.

Vermont’ta yaşayan Türk kökenli Ayla Erkilet Hudson, açılışı yapılan TCC’nin Türk kültürünün tanıtılması çalışmalarında başta Burlington şehri olmak üzere Vermont’a çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

7 yıldır Vermont’ta yaşayan Osman Askerov (63) ise TCC sayesinde çocukların hem okul derslerinde hem de dini ve ahlaki konularda eğitim imkanı bulduğunu söyledi. TCC’deki gönüllülerin torunlarına ve çocuklarına çok yardımcı olduğunu belirten Askerov, “Önceleri burada çok yalnızdık. Şimdi kültür merkezi sayesinde Türklerle daha sık görüşme şansımız olacak.” dedi.

Programa ayrıca çok sayıda eyalet milletvekili ve Türk-Amerikan toplum temsilcisi katıldı. Eyalet Senatörü Patrick Leahy ve Bernie Sanders Washington’daki yoğun çalışmalarından dolayı açılışa temsilci gönderdi. Programda vali Shumlin’e günün anlam ve önemini hatırlatan bir dokuma bir kilim hediye etti.

TCC binasında aynı zamanda Barış Adacıkları Enstitü’sü (PII) ve Türk-Amerikan İş Geliştirme ve Kalkınma Konseyi’nin (TABİD) birer şubesi olacak.

Açılış programına eyalet milletvekilleri Mike Yantachka, Keşha Ram, Helen Head, Curt McCormack, Jean O'Sullivan, Joe Donovan ve çok sayıda Türk-Amerikan vatandaşı katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.