Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk hacıların yüzde 90’i kutsal topraklara ulaştı

Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla kutsal topraklara gelecek olan 61 bin 800 hacı adayının yüzde 90’lık bölümü Suudi Arabistan’a geldi.Türkiye’den gelen hacıların büyük bölümü önce Mekke-i Mükerreme’ye...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk hacıların yüzde 90’i kutsal topraklara ulaştı
Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla kutsal topraklara gelecek olan 61 bin 800 hacı adayının yüzde 90’lık bölümü Suudi Arabistan’a geldi.
Türkiye’den gelen hacıların büyük bölümü önce Mekke-i Mükerreme’ye gelmeleri için Cidde Havaalanı’na iniyor. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak Türk hacıları Ciddi Uluslararası Havaalanı’nda çok fazla bekletilmeden gümrük işlemleri hızlıca yapılarak Mekke’deki otellerine yollanıyor. Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan hadiselerde Türkiye’ye olan bakış açısını geliştirdi. Özellikle Cidde Havaalanı’nda görevlilerin Türk kafileleri alırken, Türk grubu diye arkadaşlarını ikaz etmeleri ve muamelelerin ciddi bir şekilde hızlıca yapılması dikkat çekiyor. Suudi Arabistan’da şehirler arasındaki polis kontrollerinde de kafilelerin Türkiye’den geldiğinin belirtilmesi araçların hızlıca geçmesine imkan sağlıyor.
Türk Hava Yolları’nın tarifeli ve özel seferleri ile Cidde Havaalanı’na inen hacıları Arabistan’ın sıcak ve nemli iklimi bekliyor. 40 derece sıcaklıkta uçaktan inen Türk hacı adayları nemli bir havada Cidde’de sıcaklığı 50-55 derece olarak hissediyorlar. Klimalı otobüslerle havaalanı içerisinde ve dışarısında transfere alınan hacı adayları, gümrükten geçtikten sonra mektep denilen pasaportların teslim edildiği resmi kayıt alınan yerlere götürülüyor. Topluca pasaportların teslimi ve hacı grubunun sayımından sonra otellere yerleşen hacı adayları, dini vecibelerini yerine getirmeye başlıyorlar. Bu yıl gümrük muamelelerinin hızlıca yapılması, daha önce uzun saatler kuyrukta bekleyenleri şaşırtıyor. Daha önceki yıllarda gümrükte birçok malzemenin girişi için sıkıntı çıkarken, bu yıl işlemler daha hızlı ve dikkatli kontrolle kolayca yapılıyor. Ayrıca mektep uygulamasında da işlerin geçen yıllara göre hızlanması dikkat çekiyor. Türkiye’den gelen son hacı adaylarının girişi için son tarih 4 Eylül.
Telekomünikasyona sıkı takip
Öte yandan, geçen yıl yaşanan vinç kazası ve Mina’daki faciadan sonra sosyal medya ve uluslararası medyada çok fazla görüntülü haber paylaşımı sebebiyle bu sene Suudi Telekomünikasyon yetkilileri, tedbirleri arttırdı. Mobil hat kullanımına daha sıkı kontrol getirdiler. Bu yıl hac vazifesi için geçici mobil hat satın alan kurumlara toplu satış yapılmıyor. Her mobil kullanıcının hat alımı sırasında pasaportunu beyan etmesi ve parmak izi vermesi gerekiyor. Ayrıca bu uygulamada mobil hat satılan mağazaların önünde kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Canlı yayın uygulamalarına da bazı alanlarda sınırlamalar getirildi. Bu arada Türk basın mensuplarının Kabe-i Muazzama içerisinde profesyonel kameralarla görüntü almalarına bu yıl da izin verilmiyor. Ancak Suudi Enformasyon Bakanlığı görevlilerinin bu yıl Türk gazetecilerin Cidde Havaalanından girişi sırasında cihazların gümrükte takılmaması için nezaret ederek yardımcı olması dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.