Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tunus'ta Beji Kaid Es-Sebsi, 88 yaşında Cumhurbaşkanı oldu

Tunus'ta ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıkladı. Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki seçimleri kaybederken, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Nida Tunus Partisi adayı 88 yaşındaki Beji Kaid Es-Sebsi oldu. Yüksek Seçim...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunus'ta Beji Kaid Es-Sebsi, 88 yaşında Cumhurbaşkanı oldu
Tunus'ta ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıkladı. Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki seçimleri kaybederken, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Nida Tunus Partisi adayı 88 yaşındaki Beji Kaid Es-Sebsi oldu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre, oyların yüzde 55,68'ini bir milyon 731 bin 529 kişi ile Nida Tunus Partisi adayı Es-Sebsi aldı. Tunus Cumhurbaşkanı el-Merzuki ise oyların ancak yüzde 44,32'sine sahip oldu.

Dün sabah yerel saatle 08:00’da başlayan oy kullanma işlemi, akşam saat 18:00’e kadar devam etti. Yurtiçinde 11 bin seçim merkezinde, yurt dışında ise 43 ülkedeki merkezlerde oy verme işlemi gerçekleşti. Toplam 5 milyondan fazla seçmenin sandığa giderek oyunu kullanmasıyla yurtiçinde katılım yüzde 59, yurtdışındaki katılım ise yüzde 28’e ulaştı. Böylelikle Tunus’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, toplamda yüzde 87’lik bir katılım gerçekleşmiş oldu.

Ülkede, 17 Aralık 2010 tarihinde Muhammet Buazizi adlı seyyar satıcı kendisini yakarak intihar girişiminde bulunmuştu. Hemen ardından başlayan başlayan gösteriler ve iç kargaşa halkın ayaklanmasına kadar gitmiş ve 14 Ocak 2011 tarihinde 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmak zorunda kalıp Suudi Arabistan’a sığınmıştı.

Yasemin Devrimi diye de adlandırılan bu olay sonrasında geçiş dönemi başlamış, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna ise 23 Ekim 2011 tarihi sonrası, Kurucu Meclis tarafından seçilen Muhammed Munsif el-Merzuki oturmuştu.

Tunus’ta 2014 yılı başında yeni anayasanın mecliste kabulünün ardından Ekim ayında parlamento seçimleri ve 20 Aralık’ta ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte Tunus’un geçiş dönemi de tamamlanmış oldu. Bu seçimle beraber, 14 ocak 2011 tarihindeki devrimden sonra ikinci cumhuriyet olarak adlandırılan dönemde, Tunus’un ilk Cumhurbaşkanı Beji Kaid Es-Sebsi oldu.

Beji Kaid Es-Sebsi 1926 yılında Tunus Sidi Bou Said şehrinde dünyaya geldi. Aynı zamanda avukat olan Es-Sebsi Tunus’un kurucusu Habib Burgiba döneminde, emniyet genel müdürlüğü, Fransa Büyükelçiliği, içişleri bakanı, savunma bakanı, dışişleri bakanı görevlerinde bulundu. Devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali döneminde ise meclis başkanlığı görevini yürüttü. 2011 devriminden sonra başbakanlık da yapan Es- Sebsi 88 yaşında.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.